Recep Tayyip Erdoğan Üniversitesi Kurumsal Akademik Arşivi
DSpace@RTEÜ, Recep Tayyip Erdoğan Üniversitesi tarafından doğrudan ve dolaylı olarak yayınlanan; kitap, makale, tez, bildiri, rapor, araştırma verisi gibi tüm akademik kaynakları uluslararası standartlarda dijital ortamda depolar, Üniversitenin akademik performansını izlemeye aracılık eder, kaynakları uzun süreli saklar ve yayınların etkisini artırmak için telif haklarına uygun olarak Açık Erişime sunar.

Güncel Gönderiler
Cumhuri̇yet Dönemi̇nde Ri̇ze III : (Sosyo-ekonomik Ve Kültürel Temeller)
(2020) Aslan, Zehra; Başaran, Sinan
Rize Tarihi serisini, Recep Tayyip Erdoğan Üniversitesi Tarih Bölümü
öğretim üyelerinden Dr. Öğr. Üyesi Sinan Başaran ile birlikte hazırladığı
mız ve 1950-80 arası ildeki sosyo-kültürel ve ekonomik gelişmeleri konu edinen Cumhuriyet Döneminde Rize-III Sosyo-Kültürel ve Ekonomik Temeller
(1950-1980) adlı bu eserle tamamlıyoruz.
Ri̇ze’ni̇n Sosyal Tari̇hi̇ (Fetihten 18. Yüzyıla)
(Recep Tayyip Erdoğan Üniversitesi Yayınları, 2020) Bostan, M. Hanefi
ÖNSÖZ
“Yeşil Rize” olarak bilinen bugünkü Rize ilinin çevrelediği coğrafî ala
nın XV, XVI ve XVII. yüzyıllardaki sosyal tarihi konusunda yeterince
ilmi çalışmalar yapılmadığı görülmektedir. 1993 yılında doktora tezi
olarak hazırlayıp 2002 yılında yeniden düzenleyerek ve bazı ilaveler ile
Türk Tarih Kurumu tarafından yayınlanan XV – XVI. Asırlarda Trabzon
Sancağında Sosyal ve İktisadî Hayat adlı eserimizde Rize kazası ve yakın
çevresinde bulunan Pazar, Hemşin kazaları ile Viçe’nin bağlı olduğu Ar
havi kazasının idarî, nüfus ve iktisadî yapıları genel olarak değerlendi
rilmişti. Ancak 1520 tarihinden sonra Kabahor nahiyesi Bayburd sanca
ğına ve XVI. yüzyılın ikinci yarısından sonra da Pazar, Hemşin ve Ar
havi kazalarının yeni kurulan Batum sancağına bağlanmaları nedeniyle,
bu idarî birimlerin sosyal, iktisadî ve etnik yapısı değerlendirmeye alı
namamıştı. Çalışmamız XV ve XVI. yüzyılla sınırlı olduğundan XVII.
yüzyılda Rize, Çayeli, Pazar, Hemşin ve Viçe kazaları ile Kabahor nahi
yesinin sosyal ve etnik yapısı ortaya konulamamıştı. Rize’nin Sosyal Ta
rihi (Fetihten 18. Yüzyıla) adını taşıyan bu yeni çalışmamız söz konusu
bu eksiklikleri gidermeye ve bölge tarihinin daha ayrıntılı olarak ortaya
koymayı hedeflemektedir.
Recep Tayyi̇p Erdoğan Üni̇versi̇tesi̇ Çay İle İlgi̇li̇ Çalışmalar
(Recep Tayyip Erdoğan Üniversitesi Yayınları, 2018)
SUNUŞ
Bilindiği üzere üniversitelerin eğitim-öğretim, araştırma-geliştirme
ve topluma hizmet uygulamaları diye üç önemli fonksiyonu vardır.
Yükseköğretim Kurulu’nun son yıllarda gündeme getirdiği ihtisaslaşma
ve üniversitelerin bulundukları bölgelere göre kendi aralarında
farklılaşmaları noktasındaki yönlendirmesi de dikkate alındığında
topluma hizmet uygulamaları konusunun ayrı bir önem kazandığını
görmekteyiz. Üniversitemiz de bulunduğu bölgenin ana ürünleri olan
çay, kivi, bal ve deniz ürünleri ile Rize’nin tarihini, kültürünü, coğrafyası
ile florasını öncelikli araştırma konusu olarak belirlemiş ve stratejik
planına koymuştur.
Türkiye’de çay deyince akla Rize gelirken, Rize deyince de akla çay
gelmektedir. Rize ve çay; biri söylendiğinde doğrudan ikincisini akıllara
getiren iki sözcüktür. Çay; Ali Rıza Erten’lerin, Hulusi Karadeniz’lerin,
Zihni Derin’lerin, Esat Özoğuz’ların, Raşit Hatipoğlu’ların ve Rizeli’lerin
rüyası olan bir bitkidir. Bölgede Rize başta olmak üzere, Trabzon, Artvin
ve Giresun’da 758 bin dekarlık alanda çay tarımı yapılmaktadır. Türkiye
Dünya’da en çok çay üreten ülkeler arasında beşinci sırada yer alırken
nüfusa oranla çay tüketiminde ise birinci sırada yer almaktadır. Türk
Milleti olarak bizler, güne çay ile başlarız ve yine günü çay ile bitiririz.
Dolayısıyla da çayın başkenti olarak ifade edilen Rize ilinde ve ilk
çay fabrikasının yapılmış olduğu arazide (Zihni Derin Çay Fabrikası)
kurulmuş olan Recep Tayyip Erdoğan Üniversitesi’nin, hayatımıza
bu kadar girmiş olan çay konusuna duyarsız kalması beklenemezdi.
Bütün bunlardan dolayı Üniversite olarak çay bitkisine ayrı bir önem
vermekteyiz. Bu anlamda Üniversite bünyesinde çay konusuyla ilgili
öğretim elemanlarından oluşan araştırma grupları ile Çay ve Çay Ürünleri
Uygulama ve Araştırma Merkezini kurduk. Hedefimiz Türkiye’deki
üniversiteler arasında çay konusunda öne çıkan ve bu konuda uzmanlaşan
bir üniversite olmaktır. Bölgemize önemli bir katma değer sağlayan çayın
marka değerini artıracak çalışmalar yaparak tarladan bardağa kadar ki süreçlerin hepsini yeniden ele alarak değerlendirmek ve modernizasyonu
sağlamak suretiyle çay bitkisinin daha uzun süre insanımıza hizmet
etmesini sağlamak temel amaçlarımızdan biridir.
Elinizdeki kitap, 2006 yılından bu güne kadar Üniversitemiz
öğretim elemanları tarafından çay ile ilgili olarak yapılmış olan çalışmaları
içermektedir. Öğretim elemanlarımız tarafından çay ile ilgili olarak; 1
kitap, 1 kitap bölümü, 21 proje, 28 makale, 11 tez ve 48 bildiri olmak üzere
toplam 110 çalışma yapılmıştır. Kitapta bu çalışmaları bir araya getirerek
siz değerli okuyuculara tanıtmayı hedefledik. Bu anlamda araştırmacıların
ilgili çalışmalara kolay ulaşmalarını sağlamak için her bir çalışmanın hem
hangi yayınevi tarafından basıldığı, hangi dergide yayınlandığı, hangi
sempozyumda sunulduğunu belirterek bibliyografik bilgilerini, hem de
ilgili çalışmalarda nelerden bahsedildiği ve hangi sonuçlara ulaşıldığı
konusunda okuyuculara kısa bir bilgi vermesi için özetini verdik. Böylece
bir taraftan Üniversitemizin bölgemizin en önemli ticari ürünü olan çay
ile ilgili olarak bu güne kadar neler yapmış olduğunu ortaya koyarken, bir
taraftan da konu ile ilgili araştırmacılara ilgili kaynaklara ulaşma imkanı
sunmuş olmaktayız.
Kitapta yer alan çalışmaları yapan öğretim elemanlarımıza ve bu
yayının ortaya çıkmasına katkı sunan kişi ve kurumlara ayrı ayrı teşekkür
ediyorum. Çalışmanın çay konusunda araştırma yapanlar ile konuya
meraklı olan kişilere faydalı olacağını ümit ediyorum.
Prof. Dr. Hüseyin Karaman
Recep Tayyip Erdoğan Üniversitesi Rektörü
Meşhur Müfessirlerde Sarf Vezinleri (Hicri Dördüncü Yüzyıla Kadar)
(2016) İbrahim M. es-Süleyman
ÖZET
Bu çalışma hicri ilk dört asırdaki müfessirlerin sarf vezinleriyle
ilgili yaklaşımlarını ele almaktadır. Müfessirlerin Kur’ân merkezli
eserleri, dil ile ilgili çeşitli meselelerle doludur. Bu meselelerden biri de
sarf ilmine ait konulardır. Müfessirler Kur’ân’daki sarf mesellerini
dilcilerden farklı bir şekilde ele almışlardır. Dolayısıyla bu çalışma,
müfessirlerin
sarfla
ilgili
görüşlerini
ortaya koyma, onların
yaklaşımlarına etki eden hususları ve dilcilerle uzlaşıp ayrıldıkları
noktaları tespit etmeyi amaçlamıştır.
Glory Plus : Course Book for Undergraduate Programs
(2017) Ören, Aytaç; Şen, Mustafa Kemal; Tütüncü, Fatih; Yalçın, Fahri Uğur
Preface
English is a must course in the first year of all undergraduate programs at Recep Tayyip Erdoğan
University. The instructional model of this course is to equip students with the basic and essential
knowledge of a foreign language, English. ‘Glory Plus’ has been prepared by a group of academic staff
of our university. This book is based on European Framework of Reference for Languages (CEFR) in
terms of the themes, skills, language input and self-evaluation. As in other course books in the 21st
century’s modern world, ‘Glory Plus’ is built upon Communicative Approach and aims to develop
students’ basic language skills; listening, speaking, reading and writing. As students are intended to
learn how to reflect their own culture, different cultural elements are also included in the units. On behalf of the material development team, I would like to express my gratitude to the rector
of the university, Prof. Dr. Hüseyin Karaman and the vice chancellor, Prof. Dr. Ali Bilgin.



















