• Türkçe
    • English
  • Türkçe 
    • Türkçe
    • English
  • Giriş
Öğe Göster 
  •   RTEÜ
  • Araştırma Çıktıları | TR-Dizin | WoS | Scopus | PubMed
  • WoS İndeksli Yayınlar Koleksiyonu
  • Öğe Göster
  •   RTEÜ
  • Araştırma Çıktıları | TR-Dizin | WoS | Scopus | PubMed
  • WoS İndeksli Yayınlar Koleksiyonu
  • Öğe Göster
JavaScript is disabled for your browser. Some features of this site may not work without it.

Estimating the acrylamide exposure of adult individuals from coffee: Turkey

Thumbnail

Göster/Aç

Full Text / Tam Metin (773.3Kb)

Erişim

info:eu-repo/semantics/closedAccess

Tarih

2020

Yazar

Başaran, Burhan
Aydın, Ferid

Üst veri

Tüm öğe kaydını göster

Künye

Basaran, B., & Aydin, F. (2020). Estimating the acrylamide exposure of adult individuals from coffee: Turkey. Food additives & contaminants. Part A, Chemistry, analysis, control, exposure & risk assessment, 37(12), 2051–2060. https://doi.org/10.1080/19440049.2020.1819570

Özet

Many researchers have pointed out that coffee contributes significantly to the dietary exposure among the many foods that contain acrylamide. Within the context of this study, the 24 h dietary recall method was employed to obtain the coffee consumption information of 263 individuals with different socio-demographic characteristics, followed by an estimation based on the deterministic model and an analysis of statistical data, in an attempt to estimate acrylamide exposure from coffee. the acrylamide intake of individuals who consume coffee was estimated to be 0.11 +/- 0.084 mu g/kg bw per day (95th percentile, 0.27 mu g/kg bw per day); the exposure of women was estimated to range on an average between 0.12 +/- 0.097 mu g/kg bw per day while the exposure of men was estimated to range between 0.10 +/- 0.065 mu g/kg bw per day. A statistically significant difference (p ) was detected in the estimated average values between the parameters of age group, education level and coffee types consumed. Dietary acrylamide exposure was not of concern with respect to neurotoxicity and carcinogenicity. This is the first study carried out to estimate acrylamide exposure of individuals in Turkey from coffee.

Kaynak

Food Additives and Contaminants Part A-Chemistry Analysis Control Exposure & Risk Assessment

Bağlantı

https://doi.org/10.1080/19440049.2020.1819570
https://hdl.handle.net/11436/1001

Koleksiyonlar

  • PubMed İndeksli Yayınlar Koleksiyonu [2443]
  • Sağlık Yüksekokulu Koleksiyonu [127]
  • Scopus İndeksli Yayınlar Koleksiyonu [6026]
  • WoS İndeksli Yayınlar Koleksiyonu [5260]



DSpace software copyright © 2002-2015  DuraSpace
İletişim | Geri Bildirim
Theme by 
@mire NV
 

 




| Yönerge | Rehber | İletişim |

DSpace@RTEÜ

by OpenAIRE
Gelişmiş Arama

sherpa/romeo

Göz at

Tüm DSpaceBölümler & KoleksiyonlarTarihe GöreYazara GöreBaşlığa GöreKonuya GöreTüre GöreDile GöreBölüme GöreKategoriye GöreYayıncıya GöreErişim ŞekliKurum Yazarına GöreBu KoleksiyonTarihe GöreYazara GöreBaşlığa GöreKonuya GöreTüre GöreDile GöreBölüme GöreKategoriye GöreYayıncıya GöreErişim ŞekliKurum Yazarına Göre

Hesabım

GirişKayıt

İstatistikler

Google Analitik İstatistiklerini Görüntüle

DSpace software copyright © 2002-2015  DuraSpace
İletişim | Geri Bildirim
Theme by 
@mire NV
 

 


|| Rehber|| Yönerge || Kütüphane || Recep Tayyip Erdoğan Üniversitesi || OAI-PMH ||

Recep Tayyip Erdoğan Üniversitesi, Rize, Türkiye
İçerikte herhangi bir hata görürseniz, lütfen bildiriniz:

Creative Commons License
Recep Tayyip Erdoğan Üniversitesi Institutional Repository is licensed under a Creative Commons Attribution-NonCommercial-NoDerivs 4.0 Unported License..

DSpace@RTEÜ:


DSpace 6.2

tarafından İdeal DSpace hizmetleri çerçevesinde özelleştirilerek kurulmuştur.