• Türkçe
    • English
  • Türkçe 
    • Türkçe
    • English
  • Giriş
Öğe Göster 
  •   RTEÜ
  • Araştırma Çıktıları | TR-Dizin | WoS | Scopus | PubMed
  • WoS İndeksli Yayınlar Koleksiyonu
  • Öğe Göster
  •   RTEÜ
  • Araştırma Çıktıları | TR-Dizin | WoS | Scopus | PubMed
  • WoS İndeksli Yayınlar Koleksiyonu
  • Öğe Göster
JavaScript is disabled for your browser. Some features of this site may not work without it.

The determination of acrylamide content in brewed coffee samples marketed in Turkey

Thumbnail

Göster/Aç

Full Text / Tam Metin (1.364Mb)

Erişim

info:eu-repo/semantics/closedAccess

Tarih

2020

Yazar

Başaran, Burhan
Aydın, Ferid
Kaban, Güzin

Üst veri

Tüm öğe kaydını göster

Künye

Başaran, B., Aydın, F., & Kaban, G. (2020). The determination of acrylamide content in brewed coffee samples marketed in Turkey. Food additives & contaminants. Part A, Chemistry, analysis, control, exposure & risk assessment, 37(2), 280–287. https://doi.org/10.1080/19440049.2019.1685133

Özet

Coffee is a beverage that is widely enjoyed and consumed by all segments of society. As well as having a rich content, it contains acrylamide, defined as 'a probable carcinogen for humans' by the International Agency for Research on Cancer. the aim of this study was both to determine the acrylamide levels of ready-to-drink coffees from various coffee brands marketed in Turkey and to offer a resource for risk assessment and acrylamide exposure studies in this area. For this purpose, a total of 41 coffee samples (22 instant coffee, 7 traditional Turkish coffee and 12 ready-to-drink (brewed) coffee) obtained from local markets and coffee shops were analysed in terms of acrylamide content. LC-MS/MS was used to detect the acrylamide content in the samples. the levels of acrylamide ranged from 16.5 to 79.5 ng mL(-1) in instant coffees, from 5.9 to 38.8 ng mL(-1) in ready-to-drink (brewed) coffees and from 5.3-54.8 ng mL(-1) in Turkish coffee and other traditional coffees. the study showed that instant coffee includes the highest level of acrylamide among the other types. in addition, it was found that terebinth coffee, a form of traditional Turkish coffee, had a high content of acrylamide.

Kaynak

Food Additives and Contaminants Part A-Chemistry Analysis Control Exposure & Risk Assessment

Cilt

37

Sayı

2

Bağlantı

https://doi.org/10.1080/19440049.2019.1685133
https://hdl.handle.net/11436/1367

Koleksiyonlar

  • PubMed İndeksli Yayınlar Koleksiyonu [2443]
  • Sağlık Yüksekokulu Koleksiyonu [127]
  • Scopus İndeksli Yayınlar Koleksiyonu [5931]
  • WoS İndeksli Yayınlar Koleksiyonu [5260]



DSpace software copyright © 2002-2015  DuraSpace
İletişim | Geri Bildirim
Theme by 
@mire NV
 

 




| Yönerge | Rehber | İletişim |

DSpace@RTEÜ

by OpenAIRE
Gelişmiş Arama

sherpa/romeo

Göz at

Tüm DSpaceBölümler & KoleksiyonlarTarihe GöreYazara GöreBaşlığa GöreKonuya GöreTüre GöreDile GöreBölüme GöreKategoriye GöreYayıncıya GöreErişim ŞekliKurum Yazarına GöreBu KoleksiyonTarihe GöreYazara GöreBaşlığa GöreKonuya GöreTüre GöreDile GöreBölüme GöreKategoriye GöreYayıncıya GöreErişim ŞekliKurum Yazarına Göre

Hesabım

GirişKayıt

İstatistikler

Google Analitik İstatistiklerini Görüntüle

DSpace software copyright © 2002-2015  DuraSpace
İletişim | Geri Bildirim
Theme by 
@mire NV
 

 


|| Rehber|| Yönerge || Kütüphane || Recep Tayyip Erdoğan Üniversitesi || OAI-PMH ||

Recep Tayyip Erdoğan Üniversitesi, Rize, Türkiye
İçerikte herhangi bir hata görürseniz, lütfen bildiriniz:

Creative Commons License
Recep Tayyip Erdoğan Üniversitesi Institutional Repository is licensed under a Creative Commons Attribution-NonCommercial-NoDerivs 4.0 Unported License..

DSpace@RTEÜ:


DSpace 6.2

tarafından İdeal DSpace hizmetleri çerçevesinde özelleştirilerek kurulmuştur.