• Türkçe
    • English
  • Türkçe 
    • Türkçe
    • English
  • Giriş
Öğe Göster 
  •   RTEÜ
  • Araştırma Çıktıları | TR-Dizin | WoS | Scopus | PubMed
  • TR-Dizin İndeksli Yayınlar Koleksiyonu
  • Öğe Göster
  •   RTEÜ
  • Araştırma Çıktıları | TR-Dizin | WoS | Scopus | PubMed
  • TR-Dizin İndeksli Yayınlar Koleksiyonu
  • Öğe Göster
JavaScript is disabled for your browser. Some features of this site may not work without it.

A study of food poisoning cases in turkey from 2016 to 2020 according to the written and visual media

Thumbnail

Göster/Aç

Full Text / Tam Metin (689.1Kb)

Erişim

info:eu-repo/semantics/openAccess

Tarih

2021

Yazar

Başaran, Burhan

Üst veri

Tüm öğe kaydını göster

Künye

Basaran, B. (2021). A Study of Food Poisoning Cases in Turkey from 2016 to 2020 According to the Written and Visual Media. Akademik Gıda, 19(3), 281-290. https://doi.org/10.24323/akademik-gida.1011221.

Özet

This study aims to examine and statistically analyze the cases of food poisoning in Turkey between 2016 and 2020, and the number of people affected by these cases. The data on food poisoning were obtained from news sources published in the written and visual media while weather temperature and relative humidity values were obtained from the Ministry of Agriculture and Forestry. Frequency distributions and Kruskal Wallis and Bonferroni non-parametric tests were used to evaluate the data. A total of 504 cases of food poisoning (100.8 cases/year, 42 cases/month) were experienced in Turkey between 2016 and 2020, and the estimated number of people affected by those cases is 27,196. Surprisingly, most cases of food poisoning occurred in autumn and winter while the lowest number of cases took place in summer. Students and employees were most affected by food poisoning. No direct correlation of food poisoning with ambient temperature and relative humidity was determined. The study is the first research conducted in Turkey in this area, and can be used to develop strategies and policies for food safety.
 
Bu çalışmanın amacı; 2016-2020 yılları arasında Türkiye’de yaşanan gıda zehirlenme vakalarını, bu vakalardan etkilenen kişi sayılarını incelemek ve istatistiksel olarak analiz etmektir. Gıda zehirlenmelerine ait veriler yazılı ve görsel medyada çıkan ve haber niteliği taşıyan kaynaklardan elde edilmiştir. Verilerin değerlendirilmesinde frekans dağılımları, nonparametrik testlerden Kruskal Wallis ve Bonferroni testi kullanılmıştır. 2016-2020 yılları arasında Türkiye’de toplam 504 gıda zehirlenme vakası (100,8 vaka sayısı/yıl, 42 vaka sayısı/ay) yaşanmış ve bu vakalardan tahmini 27 196 kişi etkilenmiştir. Şaşırtıcı bir şekilde gıda zehirlenme vakaları en çok sonbahar ve kış mevsiminde en az yaz mevsiminde gerçekleşmiştir. Gıda zehirlenmelerinden en çok öğrenciler ve çalışanlar etkilenmiştir. Hava sıcaklığı ve nispi nemin gıda zehirlenme vakalarıyla doğrudan bir ilişkisi saptanmamıştır. Çalışma bu alanda Türkiye’de yapılan ilk araştırmadır.
 

Kaynak

Akademik Gıda

Cilt

19

Sayı

3

Bağlantı

https://doi.org/10.24323/akademik-gida.1011221
https://hdl.handle.net/11436/7458

Koleksiyonlar

  • Ardeşen Meslek Yüksekokulu Koleksiyonu [57]
  • TR-Dizin İndeksli Yayınlar Koleksiyonu [2844]



DSpace software copyright © 2002-2015  DuraSpace
İletişim | Geri Bildirim
Theme by 
@mire NV
 

 




| Yönerge | Rehber | İletişim |

DSpace@RTEÜ

by OpenAIRE
Gelişmiş Arama

sherpa/romeo

Göz at

Tüm DSpaceBölümler & KoleksiyonlarTarihe GöreYazara GöreBaşlığa GöreKonuya GöreTüre GöreDile GöreBölüme GöreKategoriye GöreYayıncıya GöreErişim ŞekliKurum Yazarına GöreBu KoleksiyonTarihe GöreYazara GöreBaşlığa GöreKonuya GöreTüre GöreDile GöreBölüme GöreKategoriye GöreYayıncıya GöreErişim ŞekliKurum Yazarına Göre

Hesabım

GirişKayıt

İstatistikler

Google Analitik İstatistiklerini Görüntüle

DSpace software copyright © 2002-2015  DuraSpace
İletişim | Geri Bildirim
Theme by 
@mire NV
 

 


|| Rehber|| Yönerge || Kütüphane || Recep Tayyip Erdoğan Üniversitesi || OAI-PMH ||

Recep Tayyip Erdoğan Üniversitesi, Rize, Türkiye
İçerikte herhangi bir hata görürseniz, lütfen bildiriniz:

Creative Commons License
Recep Tayyip Erdoğan Üniversitesi Institutional Repository is licensed under a Creative Commons Attribution-NonCommercial-NoDerivs 4.0 Unported License..

DSpace@RTEÜ:


DSpace 6.2

tarafından İdeal DSpace hizmetleri çerçevesinde özelleştirilerek kurulmuştur.