Basit öğe kaydını göster

dc.contributor.authorTelatar, Tahsin Gökhan
dc.date.accessioned2023-02-20T08:31:08Z
dc.date.available2023-02-20T08:31:08Z
dc.date.issued2021en_US
dc.identifier.citationTelatar, T.G. (2021). Bir Üniversitenin Tıp Fakültesinde Öğrenim Gören Öğrencilerin Beslenme ve Yeme Bozukluğu Sıklığının ve İlişkili Faktörlerin Belirlenmesi. Fırat Tıp Dergisi, 26(2), 68-73.en_US
dc.identifier.issn1300-9818
dc.identifier.issn2147-124X
dc.identifier.urihttps://search.trdizin.gov.tr/tr/yayin/detay/480549/bir-universitenin-tip-fakultesinde-ogrenim-goren-ogrencilerin-beslenme-ve-yeme-bozuklugu-sikliginin-ve-iliskili-faktorlerin-belirlenmesi
dc.identifier.urihttps://hdl.handle.net/11436/7632
dc.description.abstractAmaç: Bu araştırmada bir üniversitenin tıp fakültesinde öğrenim gören öğrencilerin beslenme ve yeme bozukluğu riski taşıma durumlarının REZZY ölçeği kullanılarak saptanması ve ilişkili faktörlerin belirlenmesi amaçlanmıştır. Gereç ve Yöntem: Kesitsel tipteki araştırmanın evrenini araştırmanın yapıldığı tıp fakültesinde öğrenim gören 650 öğrenci oluşturmaktadır. Araştırmada evrenin tamamına ulaşılması öngörülerek örneklem belirlenmemiş ve toplamda 441 (%67,8) öğrenci araştırmaya katılmıştır. Öğrencilerin beslenme ve yeme bozukluğu riski REZZY ölçeği ile değerlendirilmiştir. Yeme bozukluğu riski ile ilişkili faktörler lojistik regresyon analiziyle değerlendirilmiştir. Bulgular: Araştırmaya katılan öğrenciler arasında beslenme ve yeme bozukluğu riskine sahip olma sıklığı %50,1 olarak bulunmuştur. Kadın cinsiyet ve güne kahvaltı yapmadan başlamak yeme bozukluğu riskini artıran faktörler olarak tespit edilmiştir. Öğrencilerin öğrenim gördükleri dönemin ilerlemesiyle yeme bozukluğu riski azalmaktadır. Sonuç: Araştırma grubunda saptanan beslenme ve yeme bozukluğu riski sıklığı oldukça yüksek olmakla birlikte mevcut literatürde belirlenen sınırlar içinde olduğu değerlendirilmiştir. Genç yaş grubunda en sık görülen kronik hastalıklardan birisi olan yeme bozukluklarının ilgili risk faktörleri de göz önüne alınarak erken tanısı önem taşımaktadır. Yeme bozuklukları özel olarak sorgulanmadıkları sürece tanınmadan kaldıklarından uygun tarama yöntemleriyle bu sağlık sistemine yönelik taramaların, gençlere sunulan rutin sağlık hizmetlerine entegre edilmesi, hastalığın ilerlemesi ya da farklı sağlık sorunlarına neden olmasının engellenmesi için önemlidir.en_US
dc.description.abstractObjective: This study aims to evaluate the risk for eating disorders among medical students of a university with the SCOFF scale and to determine the related factors. Material and Method: The universe of this cross-sectional study is composed of 650 medical students of the university where the research was conducted. We planned to reach all students; therefore, no sample size was calculated, and a total of 441 (67.8%) students participated in the study. Eating disorder risk was evaluated via the SCOFF scale. Factors related to eating disorders were assessed by logistic regression analysis. Results: Of the participants, 50.1% were found to have a risk of eating disorders. Being female and skipping breakfast are factors that increase the risk of eating disorders. As the grade of the students increases, the risk of eating disorders decreases. Conclusion: The frequency of eating disorders of the research group is evaluated as high but within the ranges of the current literature. Eating disorders are one of the most common chronic diseases among the young population, so early diagnosis is essential for considering the related factors. Eating disorders remain undetected unless questioned specifically, therefore integrating the screening for eating disorders into routine health services targeting the young people is crucial for the prevention of the progress of the disease and further health consequences.en_US
dc.language.isoturen_US
dc.publisherFırat Üniversitesi Tıp Fakültesien_US
dc.rightsinfo:eu-repo/semantics/openAccessen_US
dc.subjectBeslenme ve yeme bozukluklarıen_US
dc.subjectTıp fakültesi öğrencilerien_US
dc.subjectGençleren_US
dc.subjectREZZYen_US
dc.subjectEating disordersen_US
dc.subjectMedical studentsen_US
dc.subjectYouthen_US
dc.subjectSCOFFen_US
dc.titleBir üniversitenin tıp fakültesinde öğrenim gören öğrencilerin beslenme ve yeme bozukluğu sıklığının ve ilişkili faktörlerin belirlenmesien_US
dc.title.alternativeEvaluating the frequency of nutrition and eating disorders and related factors among university students of a medical facultyen_US
dc.typearticleen_US
dc.contributor.departmentRTEÜ, Tıp Fakültesi, Dahili Tıp Bilimleri Bölümüen_US
dc.contributor.institutionauthorTelatar, Tahsin Gökhan
dc.identifier.volume26en_US
dc.identifier.issue2en_US
dc.identifier.startpage68en_US
dc.identifier.endpage73en_US
dc.relation.journalFırat Tıp Dergisien_US
dc.relation.publicationcategoryMakale - Uluslararası Hakemli Dergi - Kurum Öğretim Elemanıen_US


Bu öğenin dosyaları:

Thumbnail

Bu öğe aşağıdaki koleksiyon(lar)da görünmektedir.

Basit öğe kaydını göster