Basit öğe kaydını göster

dc.contributor.authorOkcu, Zühal
dc.contributor.authorYavuz Abanoz, Yasemin
dc.date.accessioned2023-02-20T11:04:17Z
dc.date.available2023-02-20T11:04:17Z
dc.date.issued2021en_US
dc.identifier.citationOkcu, Z. & Yavuz Abanoz, Y. (2021). Determination of Some Quality Properties of Blueberry Fruit Coated with Edible Coating (Vaccinium Arctostaphylos). Erzincan University Journal of Science and Technology, 14(3), 979-992. https://doi.org/10.18185/erzifbed.972382en_US
dc.identifier.issn1307-9085
dc.identifier.issn2149-4584
dc.identifier.urihttps://doi.org/10.18185/erzifbed.972382
dc.identifier.urihttps://hdl.handle.net/11436/7638
dc.description.abstractIn this study, blueberry fruit, which is consumed joyfully, was coated with edible coating material ( SemperfreshTM) and stored for 15 days at 4 °C. Antioxidant properties and some physical properties were determined after harvest 5 with days intervals (0, 5th, 10th, 15th days). In uncoated fresh fruits, the amount of dry matter soluble in water was determined as 13.22%, pH 3.41, titratable acidity 1.01%, reducing sugar 8.54g/100g, saccharose 0.17g/100g, total sugar 8.72g /100g, vitamin C 20.37mg/100g, L value 27.09, vitamin A value 0.18, vitamin B value 0.60, total phenolic content 2398.65 mg gallic acid/100g dry weight, DPHH radical scavenging activity (IC50 value) 0.24 and, ABTS radical scavenging activity (IC50 value) 7.61.Coating with SemperfreshTM was statistically significantly effective over the identified parameters in blueberry fruit (P< 0.01). When all parameters were examined in the study, it was seen that blueberry fruit lost less weight as a result of 15-day storage at 4°C when coated with SemperfreshTM. The amount of ascorbic acid could be determined up until the 10th day.en_US
dc.description.abstractBu çalışmada sevilerek tüketilen ayı üzümü meyvesi, yenilebilir kaplama malzemesi ile (SemperfreshTM) kaplanarak 4 °C’ de 15 gün depolanmıştır. Hasattan sonra 5 gün aralıklarla (0., 5., 10., 15. gün) antioksidan özellikleri ve bazı fiziksel özellikleri belirlenmiştir. Kaplanmamış taze meyvelerde suda çözünür kuru madde miktarı % 13,22, pH 3.41, titrasyon asitliği %1.01, indirgen şeker 8.54g/100g, sakaroz 0.17 g/100g, toplam şeker 8.72 g/100g, C vitamini 20.37 mg/100g, L değeri 27.09, a değeri 0.18, b değeri 0.60, toplam fenolik madde 2398.65 mg gallik asit/100g kuru ağırlık, DPHH radikal giderme aktivitesi (IC50 değeri) 0.24, ABTS radikal giderme aktivitesi (IC50 değeri) 7.61 olarak belirlenmiştir. SemperfreshTM’le kaplama ayı üzümü meyvesinde belirlenen parametreler üzerine istatistiki olarak önemli derecede etkili olmuştur (P< 0.01). Araştırmada bütün parametreler incelendiğinde ayı üzümü meyvesinin 4°C’de 15 günlük depolama sonucunda SemperfreshTM’le kaplandığında ağırlık kaybının daha az olduğu görülmüştür. Askorbik asit miktarı ise 10. güne kadar belirlenebilmiştir.en_US
dc.language.isoengen_US
dc.publisherErzincan Binali Yildirim Universityen_US
dc.rightsinfo:eu-repo/semantics/openAccessen_US
dc.subjectBlueberryen_US
dc.subjectSemperfreshTMen_US
dc.subjectEdible coatingen_US
dc.subjectStorageen_US
dc.subjectAyı üzümüen_US
dc.subjectYenilebilir kaplamaen_US
dc.subjectDepolamaen_US
dc.titleDetermination of some quality properties of Blueberry Fruit (Vaccinium Arctostaphylos L.) coated with edible coatingen_US
dc.title.alternativeYenilebilir kaplama İle kaplanan Ayı Üzümü (Vaccinium Arctostaphylos L.) meyvesinin bazı kalite özelliklerinin belirlenmesien_US
dc.typearticleen_US
dc.contributor.departmentRTEÜen_US
dc.contributor.institutionauthorYavuz Abanoz, Yasemin
dc.identifier.doi10.18185/erzifbed.972382en_US
dc.identifier.volume14en_US
dc.identifier.issue3en_US
dc.identifier.startpage979en_US
dc.identifier.endpage992en_US
dc.relation.journalErzincan University Journal of Science and Technologyen_US
dc.relation.publicationcategoryMakale - Uluslararası Hakemli Dergi - Kurum Öğretim Elemanıen_US


Bu öğenin dosyaları:

Thumbnail

Bu öğe aşağıdaki koleksiyon(lar)da görünmektedir.

Basit öğe kaydını göster