Basit öğe kaydını göster

dc.contributor.authorUygun, Hayri
dc.contributor.authorAlbayrak, Ali Sait
dc.date.accessioned2023-02-21T06:33:28Z
dc.date.available2023-02-21T06:33:28Z
dc.date.issued2021en_US
dc.identifier.citationUygun, H. & Albayrak, A.S. (2021). Doğu Karadeniz Bölgesi’ndeki Yerli ve Yabancı Turistlerin Sağlıklı Menü Öğesi Seçim Davranışları Üzerinde Etkili Olan Faktörlerin İncelenmesi: Bir Yapısal Eşitlik Modeli Yaklaşımı. Journal of Tourism and Gastronomy Studies, 9(3), 1879-1900.en_US
dc.identifier.issn2147-8775
dc.identifier.urihttps://search.trdizin.gov.tr/tr/yayin/detay/467491/dogu-karadeniz-bolgesindeki-yerli-ve-yabanci-turistlerin-saglikli-menu-ogesi-secimdavranislari-uzerinde-etkili-olan-faktorlerin-incelenmesi-bir-yapisal-esitlik-modeliyaklasimi
dc.identifier.urihttps://hdl.handle.net/11436/7653
dc.description.abstractObezite her geçen gün artarak dünya genelinde önemli bir sağlık sorunu haline gelmiştir. Probleme çözüm bulma adına bu çalışmada turistlerin sağlıklı menü öğesi seçim davranışlarında etkili olan faktörler, planlanmış davranış teorisi ve prototip/isteklilik modeline dayanılarak araştırılmıştır. Kolayda örnekleme yöntemiyle toplanan 515 anket yapısal eşitlik modellemesi kullanılarak analiz edilmiştir. Yapısal eşitlik modellemesi analizi sonuçları, sağlıklı menü öğesi seçim davranışı üzerinde tutum (t=4,59; p<0,05), tanımlayıcı norm (t=3,79; p<0,05) ve öz-yeterliliğin (t=7,06; p<0,05) pozitif yönlü etkisi olduğunu ortaya koymuştur. Ayrıca öz-yeterliliğin(t=7,06; p<0,05), sağlıklı menü öğesi seçim davranışı üzerinde algılanan davranışsal kontrolden (t=-2,96; p<0,05) daha çok olumlu etkisinin olduğunu ortaya koymuştur. Sonuçlar turistlerin sağlıklı menü öğesi seçim davranışlarında tatil yörelerindeki yiyecekleri deneme arzuları doğrultusunda tepkisel (davranışsal isteklilik) karar verdiklerini göstermiştir. Bu çalışma, turistlerin sağlıklı beslenme davranışlarında etkili olan faktörleri araştırması anlamında ilk yapılan çalışmalardan biri olması açısından önem arz etmektedir. Çalışmada turizm destinasyonlarında faaliyet gösteren yiyecek içecek işletmelerine sağlıklı menüler hazırlama ve pazarlama stratejileri geliştirmelerine katkı sağlayacak öneriler sunulmuştur.en_US
dc.description.abstractObesity has become an important health problem worldwide, increasing day by day. In order to find a solution to the problem, in this study, the factors that are effective in healthy menu item selection behaviors of tourists were investigated based on the planned behavior theory and prototype/willingness model. 515 questionnaires collected by convenience sampling method were analyzed using structural equation modeling. Structural equation modeling analysis results reveal that attitude (t=4,59; p<0,05), descriptive norm (t=3,79; p<0,05) and self-efficacy (t=7,06; p<0,05) have positive effects on healthy menu item selection behavior. It also revealed that self-efficacy (t=7,06; p<0,05) had a more positive effect on healthy menu item selection behavior than perceived behavioral control (t=-2,96; p<0.05). The results showed that tourists make a reactive (behavioral willingness) decision in their healthy menu item selection behaviors in line with their desire to try the food in holiday destinations. This study is important in terms of being one of the first studies to investigate the factors that affect healthy eating behaviors of tourists. Suggestions for food and beverage businesses in tourism destinations were presented in the study to contribute to them developing a healthy menu preparation and marketing strategies.en_US
dc.language.isoturen_US
dc.rightsinfo:eu-repo/semantics/openAccessen_US
dc.subjectPlanlanmış davranış teorisien_US
dc.subjectPrototip/İsteklilik modelien_US
dc.subjectSağlıklı menü öğesien_US
dc.subjectObeziteen_US
dc.subjectTurizmen_US
dc.subjectPlanned behavior theoryen_US
dc.subjectPrototype / Willingness Modelen_US
dc.subjectHealthy menu itemen_US
dc.subjectObesityen_US
dc.subjectTourismen_US
dc.titleDoğu Karadeniz Bölgesi’ndeki yerli ve yabancı turistlerin sağlıklı menü öğesi seçim davranışları üzerinde etkili olan faktörlerin incelenmesi: Bir yapısal eşitlik modeli yaklaşımıen_US
dc.title.alternativeInvestigation of the factors affecting healthy menu item selection behaviors of local and foreign tourists in the East Black Sea Region: A structural equality model approachen_US
dc.typearticleen_US
dc.contributor.departmentRTEÜ, Ardeşen Meslek Yüksekokulu, Otel, Lokanta ve İkram Hizmetleri Bölümüen_US
dc.contributor.institutionauthorUygun, Hayri
dc.contributor.institutionauthorAlbayrak, Ali Sait
dc.identifier.volume9en_US
dc.identifier.issue3en_US
dc.identifier.startpage1879en_US
dc.identifier.endpage1900en_US
dc.relation.journalJournal of Tourism and Gastronomy Studiesen_US
dc.relation.publicationcategoryMakale - Uluslararası Hakemli Dergi - Kurum Öğretim Elemanıen_US


Bu öğenin dosyaları:

Thumbnail

Bu öğe aşağıdaki koleksiyon(lar)da görünmektedir.

Basit öğe kaydını göster