• Türkçe
    • English
  • Türkçe 
    • Türkçe
    • English
  • Giriş
Öğe Göster 
  •   RTEÜ
  • Araştırma Çıktıları | TR-Dizin | WoS | Scopus | PubMed
  • WoS İndeksli Yayınlar Koleksiyonu
  • Öğe Göster
  •   RTEÜ
  • Araştırma Çıktıları | TR-Dizin | WoS | Scopus | PubMed
  • WoS İndeksli Yayınlar Koleksiyonu
  • Öğe Göster
JavaScript is disabled for your browser. Some features of this site may not work without it.

Dietary acrylamide exposure and cancer risk: A systematic approach to human epidemiological studies

Thumbnail

Göster/Aç

Full Text / Tam Metin (866.6Kb)

Erişim

info:eu-repo/semantics/openAccess

Tarih

2023

Yazar

Başaran, Burhan
Çuvalcı, Burcu
Kaban, Güzin

Üst veri

Tüm öğe kaydını göster

Künye

Başaran, B., Çuvalcı, B. & Kaban, G. (2023). Dietary Acrylamide Exposure and Cancer Risk: A Systematic Approach to Human Epidemiological Studies. Foods, 12(2), 346. https://doi.org/10.3390/foods12020346

Özet

Acrylamide, identified by the International Cancer Research Center as a possible carcinogenic compound to humans, is a contaminant formed as a result of the thermal process in many foods, such as coffee, French fries, biscuits and bread, which are frequently consumed by individuals in their daily lives. The biggest concern about acrylamide is that the health risks have not yet been fully elucidated. For this reason, many studies have been carried out on acrylamide in the food, nutrition and health equation. This study focused on epidemiological studies examining the associations between dietary acrylamide exposure and cancer risk. For this purpose, articles published in PubMed, Isi Web of Knowledge, Scopus and Science Direct databases between January 2002 and April 2022 were systematically examined using various keywords, and a total of 63 articles were included in the study. Although some studies on reproductive, urinary, gastrointestinal, respiratory and other systems and organs stated that there is a positive relationship between dietary acrylamide exposure and cancer risk, many publications did not disclose a relationship in this direction. Studies examining the relationship between dietary acrylamide exposure and cancer should be planned to include more people and foods in order to obtain more reliable results. Making research plans in this way is very important in terms of guiding health policies to be formed in the future.

Kaynak

Foods

Cilt

12

Sayı

2

Bağlantı

https://doi.org/10.3390/foods12020346
https://hdl.handle.net/11436/8125

Koleksiyonlar

  • PubMed İndeksli Yayınlar Koleksiyonu [2443]
  • Sağlık Hizmetleri Meslek Yüksekokulu Koleksiyonu [90]
  • Sağlık Yüksekokulu Koleksiyonu [127]
  • Scopus İndeksli Yayınlar Koleksiyonu [6023]
  • WoS İndeksli Yayınlar Koleksiyonu [5260]



DSpace software copyright © 2002-2015  DuraSpace
İletişim | Geri Bildirim
Theme by 
@mire NV
 

 




| Yönerge | Rehber | İletişim |

DSpace@RTEÜ

by OpenAIRE
Gelişmiş Arama

sherpa/romeo

Göz at

Tüm DSpaceBölümler & KoleksiyonlarTarihe GöreYazara GöreBaşlığa GöreKonuya GöreTüre GöreDile GöreBölüme GöreKategoriye GöreYayıncıya GöreErişim ŞekliKurum Yazarına GöreBu KoleksiyonTarihe GöreYazara GöreBaşlığa GöreKonuya GöreTüre GöreDile GöreBölüme GöreKategoriye GöreYayıncıya GöreErişim ŞekliKurum Yazarına Göre

Hesabım

GirişKayıt

İstatistikler

Google Analitik İstatistiklerini Görüntüle

DSpace software copyright © 2002-2015  DuraSpace
İletişim | Geri Bildirim
Theme by 
@mire NV
 

 


|| Rehber|| Yönerge || Kütüphane || Recep Tayyip Erdoğan Üniversitesi || OAI-PMH ||

Recep Tayyip Erdoğan Üniversitesi, Rize, Türkiye
İçerikte herhangi bir hata görürseniz, lütfen bildiriniz:

Creative Commons License
Recep Tayyip Erdoğan Üniversitesi Institutional Repository is licensed under a Creative Commons Attribution-NonCommercial-NoDerivs 4.0 Unported License..

DSpace@RTEÜ:


DSpace 6.2

tarafından İdeal DSpace hizmetleri çerçevesinde özelleştirilerek kurulmuştur.