Yazar "RTEÜ, Ardeşen Turizm Fakültesi, Gastronomi ve Mutfak Sanatları Bölümü" için TR-Dizin İndeksli Yayınlar Koleksiyonu listeleme
-
Biochemical content of cherry laurel (Prunus laurocerasus L.) fruits with edible coatings based on caseinat, Semperfresh and lecithin
Yavuz Abanoz, Yasemin; Okcu, Zühal (TÜBİTAK, 2022): Cherry laurel is one of the most important cherry species and naturally grown in Black sea region in Turkey. Its fruits are sold at high price in local markets in northern parts of Turkey. Cherry laurel fruits are very ... -
How did covid-19 affected career intentions of students studying tourism
This study aims to determine whether there is a difference between the career plans of the students majoring tourism programs before and after the corona virus and disease pandemic. A total of 705 people studying tourism ... -
Investigating the content and bioaccessibility of phenolic compounds in roots of Rosa canina L. and Rosa pimpinellifolia L.
Macit, Merve; Aras, Aliye; Çapanoğlu Güven, Esra; Bakır, Sena (Van Yüzüncü Yıl Üniversitesi, 2023)Rosehip is among the most important plants with high economic value, mainly used in foods and beverages from ancient times to the present. In this study, Rosa canina L. and Rosa pimpinellifolia L. roots, consumed as tea ... -
Olguların ağız tadıyla ifadesi: Türk halk kültüründe acı, tatlı ve tuzlu
Özdemir, Sami Sonat; Kahraman, Ayşe Gülnihal (Geleneksel Yayıncılık, 2022)The concepts of bitter, sweet, sour, and salty have an important place in expressing the tastes of food as four basic taste elements. Besides the meanings they represent in the frame of different tastes, they are used as ... -
Physical, nutritional, textural and sensory qualities of Turkish noodles produced with siyez wheat (Triticum monococcum), kale (Brassica oleracea var. acephala) and chia seed (Salvia hispanica L.)
In this study, physical (cooking time, water absorption, cooking loss and color), chemical (proximate composition, pH, total phenolic content, mineral matter (Ca, K, Fe, Mg and Zn)), textural (hardness and adhesiveness) ... -
Restoranların günümüz teknolojisine uyumunun belirlenmesi için endeks oluşturulması ve uyum sıralamalarının tespiti üzerine bir araştırma
Yıldırım, Gülsün; Çalışkan, Gültekin (2021)Teknolojik gelişmeler ile birlikte ortaya çıkan akıllı konseptlerde yapılan yatırımların değerlendirilebilmesi ve ölçülebilmesi için çeşitli çalışmalar yapılmıştır. Bu çalışmada akıllı şehir ile başlayan ve akıllı otel ... -
Tabak prezantasyonunun kötü görünümlü yiyeceklerin kabulüne etkisi: Şırdan örneği
Bu çalışma, görünümü sebebiyle tüketimi tercih edilmeyen yemeklerin estetik değeri bulunan sunumlar yoluyla kabulünün artırılmasını ele almaktadır. Bu kapsamda kötü görünümlü yemekleri temsilen şırdan dolması, yenilikçi ...