• Türkçe
    • English
  • Türkçe 
    • Türkçe
    • English
  • Giriş
Öğe Göster 
  •   RTEÜ
  • Araştırma Çıktıları | TR-Dizin | WoS | Scopus | PubMed
  • Scopus İndeksli Yayınlar Koleksiyonu
  • Öğe Göster
  •   RTEÜ
  • Araştırma Çıktıları | TR-Dizin | WoS | Scopus | PubMed
  • Scopus İndeksli Yayınlar Koleksiyonu
  • Öğe Göster
JavaScript is disabled for your browser. Some features of this site may not work without it.

Investigation of flow boiling phenomenon in micro-pin-fin heat sinks adapted to actively direction-changing moving systems

Göster/Aç

Tam Metin / Full Text (8.114Mb)

Erişim

info:eu-repo/semantics/closedAccess

Tarih

2024

Yazar

Markal, Burak
Evcimen, Alperen

Üst veri

Tüm öğe kaydını göster

Künye

Markal, B., & Evcimen, A. (2024). Investigation of flow boiling phenomenon in micro-pin-fin heat sinks adapted to actively direction-changing moving systems. International Communications in Heat and Mass Transfer, 159, 108310. https://doi.org/10.1016/j.icheatmasstransfer.2024.108310

Özet

Thermal management via boiling phenomenon in micro domain is one of the promising techniques for different types of aircrafts being continuously subjected to direction-changed movement. Therefore, in this paper, different from the literature, flow boiling phenomenon in expanding micro-pin-fin heat sinks with micro cavities (EH) continuously making angular motion is experimentally examined. To reveal effects of decreasing fin number (or increasing cross sectional area) along the heat sink and existence of micro cavities, the results, also, are compared to those obtained for conventional heat sink (CH). Angular range of motion (ARM = 0°↔15°, 0°↔30° and 0°↔45°), period of angular movement (PAM = 10 s, 30 s, and 60 s) and heating power (220 W and 300 W) are the variable parameters. Mass flux (G) and inlet temperature (Ti) are constants as 120 kgm−2 s−1 and 74 °C, respectively. It is concluded that the EH can successfully damp possible effect of variation in angular orientation on thermal characteristics, and thus, the EH leads to more stable thermal performance compared to CH. The key mechanism determining deviation characteristics is interaction between gravitational force and fluid inertia force. By enhancing wicking phenomenon and suppressing evaporation momentum force, the influence of angular variation can be minimized.

Kaynak

International Communications in Heat and Mass Transfer

Cilt

159

Bağlantı

https://doi.org/10.1016/j.icheatmasstransfer.2024.108310
https://hdl.handle.net/11436/9780

Koleksiyonlar

  • Makine Mühendisliği Bölümü Koleksiyonu [329]
  • Scopus İndeksli Yayınlar Koleksiyonu [5931]
  • WoS İndeksli Yayınlar Koleksiyonu [5260]



DSpace software copyright © 2002-2015  DuraSpace
İletişim | Geri Bildirim
Theme by 
@mire NV
 

 




| Yönerge | Rehber | İletişim |

DSpace@RTEÜ

by OpenAIRE
Gelişmiş Arama

sherpa/romeo

Göz at

Tüm DSpaceBölümler & KoleksiyonlarTarihe GöreYazara GöreBaşlığa GöreKonuya GöreTüre GöreDile GöreBölüme GöreKategoriye GöreYayıncıya GöreErişim ŞekliKurum Yazarına GöreBu KoleksiyonTarihe GöreYazara GöreBaşlığa GöreKonuya GöreTüre GöreDile GöreBölüme GöreKategoriye GöreYayıncıya GöreErişim ŞekliKurum Yazarına Göre

Hesabım

GirişKayıt

İstatistikler

Google Analitik İstatistiklerini Görüntüle

DSpace software copyright © 2002-2015  DuraSpace
İletişim | Geri Bildirim
Theme by 
@mire NV
 

 


|| Rehber|| Yönerge || Kütüphane || Recep Tayyip Erdoğan Üniversitesi || OAI-PMH ||

Recep Tayyip Erdoğan Üniversitesi, Rize, Türkiye
İçerikte herhangi bir hata görürseniz, lütfen bildiriniz:

Creative Commons License
Recep Tayyip Erdoğan Üniversitesi Institutional Repository is licensed under a Creative Commons Attribution-NonCommercial-NoDerivs 4.0 Unported License..

DSpace@RTEÜ:


DSpace 6.2

tarafından İdeal DSpace hizmetleri çerçevesinde özelleştirilerek kurulmuştur.