• Türkçe
    • English
  • Türkçe 
    • Türkçe
    • English
  • Giriş
Öğe Göster 
  •   RTEÜ
  • Araştırma Çıktıları | TR-Dizin | WoS | Scopus | PubMed
  • Scopus İndeksli Yayınlar Koleksiyonu
  • Öğe Göster
  •   RTEÜ
  • Araştırma Çıktıları | TR-Dizin | WoS | Scopus | PubMed
  • Scopus İndeksli Yayınlar Koleksiyonu
  • Öğe Göster
JavaScript is disabled for your browser. Some features of this site may not work without it.

A novel Fe3O4@SrTiO3@ZnO nanocomposite for simultaneous selective and efficient magnetic solid phase extraction of aflatoxins from food samples

Göster/Aç

Full Text / Tam Metin (3.027Mb)

Erişim

info:eu-repo/semantics/closedAccess

Tarih

2025

Yazar

Karapınar, Hacer Sibel
Özel, Faruk

Üst veri

Tüm öğe kaydını göster

Künye

Karapınar, HS ve Özel, F. (2025). Gıda örneklerinden aflatoksinlerin eş zamanlı, seçici ve verimli manyetik katı faz ekstraksiyonu için yeni bir FeO3@SrTiO3@ZnO nanokompoziti. Gıda Kompozisyonu ve Analizi Dergisi , 147 , 108014. https://doi.org/10.1016/j.jfca.2025.108014

Özet

A novel Fe₃O₄@SrTiO₃@ZnO nanocomposite was synthesized and utilized as a magnetic solid-phase extraction (MSPE) sorbent for the efficient and selective preconcentration of trace-level aflatoxins (B1, B2, G1, and G2) in food samples. During the MSPE process, many extraction parameters such as nanocomposite amount, desorption conditions (solvent, volume, time), vortex time, and pH were optimized. Aflatoxins (AFs) in the samples were analyzed by high-performance liquid chromatography-post-column derivatization-fluorescence detection method. Under suitable conditions, the limits of detection (LODs) ranged from 0.005 to 0.015 ng g⁻¹, and the limits of quantification (LOQs) ranged from 0.016 to 0.052 ng g⁻¹.For spiked hazelnut, pistachio, and almond samples at 2 ng g⁻¹, recoveries ranged from 90.7 % to 96.6 %, while the coefficient of variation (RSD) was found to be lower than 3.1 %. The approach demonstrated excellent intra-day and inter-day repeatability (RSDs 0.006–0.071 %, n = 9). The suggested new Fe3O4@SrTiO3@ZnO/MSPE method has offers a simpler, faster, and more selective alternative with effective extraction performance in the extraction of AFs in food samples (hazelnut, peanut butter, hazelnut butter, walnut, almond, cashew, pistachio, corn, rice) checked to the classic routine immunoaffinity column method. Given its performance and operational advantages, the developed method represents a strong alternative to classical analytical approaches for routine aflatoxin determination.

Kaynak

Journal of Food Composition and Analysis

Cilt

147

Bağlantı

https://doi.org/10.1016/j.jfca.2025.108014
https://hdl.handle.net/11436/10707

Koleksiyonlar

  • Makine Mühendisliği Bölümü Koleksiyonu [360]
  • Scopus İndeksli Yayınlar Koleksiyonu [6165]



DSpace software copyright © 2002-2015  DuraSpace
İletişim | Geri Bildirim
Theme by 
@mire NV
 

 




| Yönerge | Rehber | İletişim |

DSpace@RTEÜ

by OpenAIRE
Gelişmiş Arama

sherpa/romeo

Göz at

Tüm DSpaceBölümler & KoleksiyonlarTarihe GöreYazara GöreBaşlığa GöreKonuya GöreTüre GöreDile GöreBölüme GöreKategoriye GöreYayıncıya GöreErişim ŞekliKurum Yazarına GöreBu KoleksiyonTarihe GöreYazara GöreBaşlığa GöreKonuya GöreTüre GöreDile GöreBölüme GöreKategoriye GöreYayıncıya GöreErişim ŞekliKurum Yazarına Göre

Hesabım

GirişKayıt

İstatistikler

Google Analitik İstatistiklerini Görüntüle

DSpace software copyright © 2002-2015  DuraSpace
İletişim | Geri Bildirim
Theme by 
@mire NV
 

 


|| Rehber|| Yönerge || Kütüphane || Recep Tayyip Erdoğan Üniversitesi || OAI-PMH ||

Recep Tayyip Erdoğan Üniversitesi, Rize, Türkiye
İçerikte herhangi bir hata görürseniz, lütfen bildiriniz:

Creative Commons License
Recep Tayyip Erdoğan Üniversitesi Institutional Repository is licensed under a Creative Commons Attribution-NonCommercial-NoDerivs 4.0 Unported License..

DSpace@RTEÜ:


DSpace 6.2

tarafından İdeal DSpace hizmetleri çerçevesinde özelleştirilerek kurulmuştur.