• Türkçe
    • English
  • Türkçe 
    • Türkçe
    • English
  • Giriş
Öğe Göster 
  •   RTEÜ
  • Araştırma Çıktıları | TR-Dizin | WoS | Scopus | PubMed
  • Scopus İndeksli Yayınlar Koleksiyonu
  • Öğe Göster
  •   RTEÜ
  • Araştırma Çıktıları | TR-Dizin | WoS | Scopus | PubMed
  • Scopus İndeksli Yayınlar Koleksiyonu
  • Öğe Göster
JavaScript is disabled for your browser. Some features of this site may not work without it.

Assessment of Turkish consumers’ food sustainability perceptions: Cross-cultural adaptation of the Food Sustainability QuestionnaireQuestionnaire

Göster/Aç

Full Text / Tam Metin (1023.Kb)

Erişim

info:eu-repo/semantics/closedAccess

Tarih

2025

Yazar

Haydaroğlu, Mehmet
Ulusoy-Gezer, Hande Gül
Bilgiç, Pelin
Göktaş, Zeynep
Rakıcıoğlu, Neslişah

Üst veri

Tüm öğe kaydını göster

Künye

Haydaroğlu, M., Ulusoy-Gezer, H. G., Bilgiç, P., Göktaş, Z., & Rakıcıoğlu, N. (2025). Assessment of Turkish consumers’ food sustainability perceptions: Cross-cultural adaptation of the Food Sustainability QuestionnaireQuestionnaire. Journal of Hunger & Environmental Nutrition, 1–19. https://doi.org/10.1080/19320248.2025.2531377

Özet

This study aimed to assess Turkish consumers’ knowledge, attitudes, and behaviors on sustainable food by translating and culturally adapting the Food Sustainability Questionnaire (FSQ). The study followed four phases: translation, content validation, cognitive debriefing, and testing (n = 467). The adapted FSQ showed strong content validity (Scale-level Content Validity Index/Average(S-CVI/Ave) = 0.98; Question-level Content Validity Index(Q-CVI) = 0.90–1.00). Despite 79.4% expressing concern for sustainability, cost (77.7%) remained the main barrier. Resistance was highest toward reducing dairy and red meat. Future protein alternatives had low acceptance. Strong support for mandatory labeling suggests regulatory potential. The adapted FSQ is a novel tool for evaluating sustainable perceptions in Türkiye.

Kaynak

Journal of Hunger and Environmental Nutrition

Bağlantı

https://doi.org/10.1080/19320248.2025.2531377
https://hdl.handle.net/11436/10722

Koleksiyonlar

  • Beslenme Ve Diyetetik Bölümü Koleksiyonu [10]
  • Scopus İndeksli Yayınlar Koleksiyonu [6118]



DSpace software copyright © 2002-2015  DuraSpace
İletişim | Geri Bildirim
Theme by 
@mire NV
 

 




| Yönerge | Rehber | İletişim |

DSpace@RTEÜ

by OpenAIRE
Gelişmiş Arama

sherpa/romeo

Göz at

Tüm DSpaceBölümler & KoleksiyonlarTarihe GöreYazara GöreBaşlığa GöreKonuya GöreTüre GöreDile GöreBölüme GöreKategoriye GöreYayıncıya GöreErişim ŞekliKurum Yazarına GöreBu KoleksiyonTarihe GöreYazara GöreBaşlığa GöreKonuya GöreTüre GöreDile GöreBölüme GöreKategoriye GöreYayıncıya GöreErişim ŞekliKurum Yazarına Göre

Hesabım

GirişKayıt

İstatistikler

Google Analitik İstatistiklerini Görüntüle

DSpace software copyright © 2002-2015  DuraSpace
İletişim | Geri Bildirim
Theme by 
@mire NV
 

 


|| Rehber|| Yönerge || Kütüphane || Recep Tayyip Erdoğan Üniversitesi || OAI-PMH ||

Recep Tayyip Erdoğan Üniversitesi, Rize, Türkiye
İçerikte herhangi bir hata görürseniz, lütfen bildiriniz:

Creative Commons License
Recep Tayyip Erdoğan Üniversitesi Institutional Repository is licensed under a Creative Commons Attribution-NonCommercial-NoDerivs 4.0 Unported License..

DSpace@RTEÜ:


DSpace 6.2

tarafından İdeal DSpace hizmetleri çerçevesinde özelleştirilerek kurulmuştur.