• Türkçe
    • English
  • Türkçe 
    • Türkçe
    • English
  • Giriş
Öğe Göster 
  •   RTEÜ
  • Araştırma Çıktıları | TR-Dizin | WoS | Scopus | PubMed
  • Scopus İndeksli Yayınlar Koleksiyonu
  • Öğe Göster
  •   RTEÜ
  • Araştırma Çıktıları | TR-Dizin | WoS | Scopus | PubMed
  • Scopus İndeksli Yayınlar Koleksiyonu
  • Öğe Göster
JavaScript is disabled for your browser. Some features of this site may not work without it.

Selection, heterologous production, and functional characterization of a thermostable xylanase from anoxybacillus for dough and bread quality enhancement

Göster/Aç

Full Text / Tam Metin (5.147Mb)

Erişim

info:eu-repo/semantics/openAccess

Tarih

2025

Yazar

Karaoğlu, Hakan
Ramadan, Khaled M.A.
Al Hashedi, Sallah A.
AlShoaibi, Adil
Iqbal, Zafar
Aydın, Rukiye
Secgin, Busra Abanoz
Seçgin, Zafer
Bendary, Eslam S.A.
Mahmoud, Mohamed A.A.
Emanet, Züleyha Akpınar
Efe, Derya

Üst veri

Tüm öğe kaydını göster

Künye

Karaoglu, H., Ramadan, K. M. A., Al Hashedi, S. A., AlShoaibi, A., Iqbal, Z., Aydın, R., Secgin, B. A., Secgin, Z., Bendary, E. S. A., Mahmoud, M. A. A., Emanet, Z. A., & Efe, D. (2025). Selection, heterologous production, and functional characterization of a thermostable xylanase from anoxybacillus for dough and bread quality enhancement. International journal of biological macromolecules, 312, 144000. https://doi.org/10.1016/j.ijbiomac.2025.144000

Özet

Thermostable xylanases contribute to enhancing dough properties and bread quality in industrial baking. This study aimed to identify a high-yield thermophilic xylanase producer, optimize its heterologous expression, and evaluate its functional role in baking applications. Screening of 19 Anoxybacillus species identified A. bogrovensis as the highest xylanase producer. The xyn gene was cloned and expressed in Escherichia coli BL21, and the recombinant enzyme (iAboXYN) was purified using heat treatment, ion-exchange, and hydrophobic interaction chromatography. Biochemical characterization confirmed high thermal and pH stability, with over 50 % activity retained up to 80 °C and moderate stability observed at 90 °C, along with broad pH adaptability (5.0-8.5) and metal ion resistance. The enzyme's functional role in dough processing was assessed using a direct dose-response analysis, demonstrating improvements in dough stability, elasticity, and hydration efficiency while reducing mixing time and water absorption. Application in bread formulations led to enhanced loaf volume, improved crumb structure, and better texture, with sensory evaluation confirming superior quality. Preference ranking tests further validated the improved consumer perception of iAboXYN-treated bread. These findings establish iAboXYN as a functional biocatalyst for enzyme-assisted baking, offering a scalable approach to optimizing dough properties and improving bread quality.

Kaynak

International Journal of Biological Macromolecules

Cilt

312

Bağlantı

https://doi.org/10.1016/j.ijbiomac.2025.144000
https://hdl.handle.net/11436/10918

Koleksiyonlar

  • Scopus İndeksli Yayınlar Koleksiyonu [6292]
  • Teknik Bilimler Meslek Yüksekokulu Koleksiyonu [210]



DSpace software copyright © 2002-2015  DuraSpace
İletişim | Geri Bildirim
Theme by 
@mire NV
 

 




| Yönerge | Rehber | İletişim |

DSpace@RTEÜ

by OpenAIRE
Gelişmiş Arama

sherpa/romeo

Göz at

Tüm DSpaceBölümler & KoleksiyonlarTarihe GöreYazara GöreBaşlığa GöreKonuya GöreTüre GöreDile GöreBölüme GöreKategoriye GöreYayıncıya GöreErişim ŞekliKurum Yazarına GöreBu KoleksiyonTarihe GöreYazara GöreBaşlığa GöreKonuya GöreTüre GöreDile GöreBölüme GöreKategoriye GöreYayıncıya GöreErişim ŞekliKurum Yazarına Göre

Hesabım

GirişKayıt

İstatistikler

Google Analitik İstatistiklerini Görüntüle

DSpace software copyright © 2002-2015  DuraSpace
İletişim | Geri Bildirim
Theme by 
@mire NV
 

 


|| Rehber|| Yönerge || Kütüphane || Recep Tayyip Erdoğan Üniversitesi || OAI-PMH ||

Recep Tayyip Erdoğan Üniversitesi, Rize, Türkiye
İçerikte herhangi bir hata görürseniz, lütfen bildiriniz:

Creative Commons License
Recep Tayyip Erdoğan Üniversitesi Institutional Repository is licensed under a Creative Commons Attribution-NonCommercial-NoDerivs 4.0 Unported License..

DSpace@RTEÜ:


DSpace 6.2

tarafından İdeal DSpace hizmetleri çerçevesinde özelleştirilerek kurulmuştur.