• Türkçe
    • English
  • Türkçe 
    • Türkçe
    • English
  • Giriş
Öğe Göster 
  •   RTEÜ
  • Araştırma Çıktıları | TR-Dizin | WoS | Scopus | PubMed
  • Scopus İndeksli Yayınlar Koleksiyonu
  • Öğe Göster
  •   RTEÜ
  • Araştırma Çıktıları | TR-Dizin | WoS | Scopus | PubMed
  • Scopus İndeksli Yayınlar Koleksiyonu
  • Öğe Göster
JavaScript is disabled for your browser. Some features of this site may not work without it.

The immediate effects of different types of tea consumption on ocular biometric and specular microscopic parameters in healthy subjects

Göster/Aç

Full Text / Tam Metin (623.7Kb)

Erişim

info:eu-repo/semantics/openAccess

Tarih

2025

Yazar

Uzun, Feyzahan
Aydın, Emre
Akgöz, Hasan
Aslan, Mehmet Gökhan
Fındık, Hüseyin

Üst veri

Tüm öğe kaydını göster

Künye

Uzun, F., Aydın, E., Akgöz, H., Aslan, M. G., & Fındık, H. (2025). The Immediate Effects of Different Types of Tea Consumption on Ocular Biometric and Specular Microscopic Parameters in Healthy Subjects. The Eurasian journal of medicine, 57(1), 0589. https://doi.org/10.5152/eurasianjmed.2025.24589

Özet

Background: Tea ranks among the most popular beverages globally. In this study, we assessed the short-term changes in ocular biometric and specular microscopic parameters in healthy subjects following the consumption of different types of tea. Methods: A total of 144 subjects were randomly assigned to 3 groups (black, green, and white tea groups) in this study. Ocular parameters, including axial length (AL), aqueous depth (AD), lens thickness (LT), and central corneal thickness (CCT), were measured using optic biometry. Endothelial cell density (ECD), coefficient of variation (CV), number of hexagonal cells (A6A), and average cell area (AVG) were evaluated using non-contact specular microscopy before, as well as 1 hour and 4 hours after, consuming a cup of tea (containing 60 mg of caffeine per 100 mL). Results: The average age of the subjects was 32.9 ± 5.9 years. A significant increase in AD values was observed specifically at the 1st hour following the consumption of black, green, or white tea in healthy subjects. Additionally, black and white tea significantly reduced LT in the 1st hour of the study. The differences in AL and CCT values, as well as in specular microscopy parameters, were not significant among all participants after consuming different types of tea. Conclusion: Black, green, and white tea induce a significant increase in AD, particularly observed 1 hour after oral intake. Furthermore, a reduction in LT parameters was observed in the black and white tea groups, respectively.

Kaynak

Eurasian Journal of Medicine

Cilt

57

Sayı

1

Bağlantı

https://doi.org/10.5152/eurasianjmed.2025.24589
https://hdl.handle.net/11436/10950

Koleksiyonlar

  • Scopus İndeksli Yayınlar Koleksiyonu [6292]
  • TF, Cerrahi Tıp Bilimleri Bölümü Koleksiyonu [1248]



DSpace software copyright © 2002-2015  DuraSpace
İletişim | Geri Bildirim
Theme by 
@mire NV
 

 




| Yönerge | Rehber | İletişim |

DSpace@RTEÜ

by OpenAIRE
Gelişmiş Arama

sherpa/romeo

Göz at

Tüm DSpaceBölümler & KoleksiyonlarTarihe GöreYazara GöreBaşlığa GöreKonuya GöreTüre GöreDile GöreBölüme GöreKategoriye GöreYayıncıya GöreErişim ŞekliKurum Yazarına GöreBu KoleksiyonTarihe GöreYazara GöreBaşlığa GöreKonuya GöreTüre GöreDile GöreBölüme GöreKategoriye GöreYayıncıya GöreErişim ŞekliKurum Yazarına Göre

Hesabım

GirişKayıt

İstatistikler

Google Analitik İstatistiklerini Görüntüle

DSpace software copyright © 2002-2015  DuraSpace
İletişim | Geri Bildirim
Theme by 
@mire NV
 

 


|| Rehber|| Yönerge || Kütüphane || Recep Tayyip Erdoğan Üniversitesi || OAI-PMH ||

Recep Tayyip Erdoğan Üniversitesi, Rize, Türkiye
İçerikte herhangi bir hata görürseniz, lütfen bildiriniz:

Creative Commons License
Recep Tayyip Erdoğan Üniversitesi Institutional Repository is licensed under a Creative Commons Attribution-NonCommercial-NoDerivs 4.0 Unported License..

DSpace@RTEÜ:


DSpace 6.2

tarafından İdeal DSpace hizmetleri çerçevesinde özelleştirilerek kurulmuştur.