• Türkçe
    • English
  • Türkçe 
    • Türkçe
    • English
  • Giriş
Öğe Göster 
  •   RTEÜ
  • Araştırma Çıktıları | TR-Dizin | WoS | Scopus | PubMed
  • WoS İndeksli Yayınlar Koleksiyonu
  • Öğe Göster
  •   RTEÜ
  • Araştırma Çıktıları | TR-Dizin | WoS | Scopus | PubMed
  • WoS İndeksli Yayınlar Koleksiyonu
  • Öğe Göster
JavaScript is disabled for your browser. Some features of this site may not work without it.

Age, growth, reproduction and diet of the whiting, Merlangius merlangus euxinus (Nordmann, 1840), in the southeastern Black Sea

Thumbnail

Göster/Aç

Full Text / Tam Metin (338.2Kb)

Erişim

info:eu-repo/semantics/openAccess

Tarih

2014

Yazar

Mazlum, Rahşan Evren
Bilgin, Sabri

Üst veri

Tüm öğe kaydını göster

Künye

Mazlum, R.E., Bilgin, S. (2014). Age, growth, reproduction and diet of the whiting, Merlangius merlangus euxinus (Nordmann, 1840), in the southeastern Black Sea. Cahiers de Biologie Marine, 55(4), 463-474.

Özet

Age structure, growth, reproduction and diet of the whiting, Merlangius merlangus euxinus, were studied on a total of 598 whiting between December 2004 and November 2005 in the southeastern Black Sea. the total length of females was statistically higher than the one of males (t test, p < 0.001). the age range estimated was up to 6 years for females and 5 years for males. To obtain reliable estimates of growth parameters, three growth models (von Bertalanffy, Gompertz and Richards) were applied for both sexes. Gompertz (AIC = 1901.46) and von Bertalanffy (AIC = 1853.71) were the most suitable models to fit age-length data for females and von Bertalanffy considered as the most suitable growth model due to goodness of fit for males. Spawning occurred throughout the year with three peaks: firstly end of winter, secondly middle of spring and thirdly end of autumn. Whiting mostly feed on three fish species: anchovy (IRI% = 35.01), whiting (IRI% = 34.07) and sprat (IRI% = 22.81). ANOSIM showed that significant differences in the prey species composition existed between the seasons (R = 0.1149, p < 0.001) and SIMPER analysis also revealed that the most contributing species to the differences between seasons was anchovy.

Kaynak

Cahiers de Biologie Marine

Cilt

55

Sayı

4

Bağlantı

https://hdl.handle.net/11436/3191

Koleksiyonlar

  • Scopus İndeksli Yayınlar Koleksiyonu [5917]
  • Su Ürünleri Avlama ve İşleme Teknolojisi Bölümü Koleksiyonu [162]
  • WoS İndeksli Yayınlar Koleksiyonu [5260]



DSpace software copyright © 2002-2015  DuraSpace
İletişim | Geri Bildirim
Theme by 
@mire NV
 

 




| Yönerge | Rehber | İletişim |

DSpace@RTEÜ

by OpenAIRE
Gelişmiş Arama

sherpa/romeo

Göz at

Tüm DSpaceBölümler & KoleksiyonlarTarihe GöreYazara GöreBaşlığa GöreKonuya GöreTüre GöreDile GöreBölüme GöreKategoriye GöreYayıncıya GöreErişim ŞekliKurum Yazarına GöreBu KoleksiyonTarihe GöreYazara GöreBaşlığa GöreKonuya GöreTüre GöreDile GöreBölüme GöreKategoriye GöreYayıncıya GöreErişim ŞekliKurum Yazarına Göre

Hesabım

GirişKayıt

İstatistikler

Google Analitik İstatistiklerini Görüntüle

DSpace software copyright © 2002-2015  DuraSpace
İletişim | Geri Bildirim
Theme by 
@mire NV
 

 


|| Rehber|| Yönerge || Kütüphane || Recep Tayyip Erdoğan Üniversitesi || OAI-PMH ||

Recep Tayyip Erdoğan Üniversitesi, Rize, Türkiye
İçerikte herhangi bir hata görürseniz, lütfen bildiriniz:

Creative Commons License
Recep Tayyip Erdoğan Üniversitesi Institutional Repository is licensed under a Creative Commons Attribution-NonCommercial-NoDerivs 4.0 Unported License..

DSpace@RTEÜ:


DSpace 6.2

tarafından İdeal DSpace hizmetleri çerçevesinde özelleştirilerek kurulmuştur.