Basit öğe kaydını göster

dc.contributor.authorOnuk, Ertan Emek
dc.contributor.authorTanrıverdi, Yeliz Çaycı
dc.contributor.authorÇoban, Ahmet Yılmaz
dc.contributor.authorÇiftci, Alper
dc.contributor.authorBalta, Fikri
dc.contributor.authorDidinen, Behire Işıl
dc.contributor.authorAltun, Soner
dc.contributor.authorBalta, Fikri
dc.date.accessioned2020-12-19T20:22:58Z
dc.date.available2020-12-19T20:22:58Z
dc.date.issued2017
dc.identifier.citationOnur, E.E., Tanrıverdi, Ç.Y., Çoban, A.Y., Çiftçi, A., Balta, F., Didinen, B.I. & Altun, S. (2017). Balık ve yetiştirme suyu kökenli Aeromonas izolatlarının antimikrobiyal duyarlılıklarının saptanması. Ankara Üniversitesi Veteriner Fakültesi Dergisi, 64(1), 69-73. https://doi.org/10.1501/Vetfak_0000002768en_US
dc.identifier.issn1300-0861
dc.identifier.issn1308-2817
dc.identifier.urihttps://app.trdizin.gov.tr/makale/TWpFMU16WXdNQT09
dc.identifier.urihttps://hdl.handle.net/11436/4599
dc.identifier.urihttps://doi.org/10.1501/Vetfak_0000002768en_US
dc.description.abstractAeromonas türleri sucul ortamda yaygın olarak bulunan ve hem soğuk kanlı hayvanlarda hem de insanlar da çeşitli hastalıklara neden olabilen Gram negatif basillerdir. Bu çalışma, ülkemizde balık ve yetiştirme sularından izole edilmiş olan Aeromonas izolatlarının antimikrobiyal duyarlılık profillerinin belirlenmesi amacıyla gerçekleştirildi. Çalışmaya üç farklı coğrafik bölgeden (Karadeniz, Akdeniz, Ege) izole edilmiş olan toplam 45 Aeromonas izolatı (20 A. sobria, 10 A. hydrophila, dokuz A. salmonicida, dört A. bestiarum, iki A. veroni) dahil edildi. İzolatların 13 farklı antimikrobiyal ajana karşı antimikrobiyal aktiviteleri disk difüzyon yöntemiyle değerlendirildi. Test edilen antimikrobiyaller içerisinde gentamisin bütün izolatların duyarlı olduğu tek antimikrobiyal olarak belirlendi. Florfenikol ve siprofloksasin'in yüksek düzeyde etkin oldukları (direnç oranı %8.9), en düşük duyarlılık oranın ise amoksisilin (%17.8), ampisilin (%22.2) ve oksolonik asit'e (%35.6) karşı şekillendiği belirlendi. Sonuç olarak, çalışmada farklı oranlarda ilaç direncinin saptanmış olması hem balık hem de insan hastalıklarının tedavisinde uygun antimikrobiyel ajanların seçilmesinin önemini ortaya koymakla birlikte Aeromonas türleri için etkin ulusal antimikrobiyal direnç izleme sistemlerine ihtiyaç duyulduğunu göstermektedir.en_US
dc.description.abstractAeromonas spp. are Gram negative bacilli that are widely distributed globally in aquatic environments and cause infections in both human and cold-blooded animals. In this study, we aimed to investigate antimicrobial susceptibility of Aeromonas isolates from fish (Rainbow trout and Mullet) and rearing water in Turkey. A total of 45 Aeromonas isolates (20 A. sobria, 10 A. hydrophila, nine A. salmonicida, four A. bestiarum, two A. veroni) from three different geographic regions (Blacksea, Mediterrian, Aegean) of Turkey were included in the study. Bacterial susceptibilities of the isolates to 13 different antimicrobials were evaluated by disk diffusion method. Among the antimicrobials used in the study, gentamicin was the only antimicrobial agent to which all the isolates were susceptible. Similarly, florfenicol and ciprofloxacin were highly active (resistance rate 8.9%), whereas the lowest susceptibility rates were noted for amoxcillin (17.8%), ampicillin (22.2%), and oxolonic acid (35.6%). In conclusion, detection of different rate of drug resistance in the study, suggested that selection of appropriate antimicrobial agents is important for treatment of both fish and human diseases. Also in the light of the data an effective national antimicrobial resistance monitoring programs are required for Aeromonas spp.en_US
dc.language.isoturen_US
dc.rightsinfo:eu-repo/semantics/openAccessen_US
dc.subjectVeterinerliken_US
dc.titleBalık ve yetiştirme suyu kökenli Aeromonas izolatlarının antimikrobiyal duyarlılıklarının saptanmasıen_US
dc.title.alternativeDetermination of antimicrobial susceptibility patterns of fish and rearing water originated Aeromonas isolatesen_US
dc.typearticleen_US
dc.contributor.departmentRTEÜ, Su Ürünleri Fakültesi, Su Ürünleri Yetiştiriciliği Bölümüen_US
dc.contributor.institutionauthorBalta, Fikri
dc.identifier.doi10.1501/Vetfak_0000002768en_US
dc.identifier.volume64en_US
dc.identifier.issue1en_US
dc.identifier.startpage69en_US
dc.identifier.endpage73en_US
dc.ri.editoaen_US
dc.relation.journalAnkara Üniversitesi Veteriner Fakültesi Dergisien_US
dc.relation.publicationcategoryMakale - Ulusal Hakemli Dergi - Kurum Öğretim Elemanen_US


Bu öğenin dosyaları:

Thumbnail

Bu öğe aşağıdaki koleksiyon(lar)da görünmektedir.

Basit öğe kaydını göster