Basit öğe kaydını göster

dc.contributor.authorKaradaş, Muhammet
dc.contributor.authorDemirbuğa, Sezer
dc.contributor.authorÇakır, Nazire Nurdan
dc.date.accessioned2020-12-19T20:23:42Z
dc.date.available2020-12-19T20:23:42Z
dc.date.issued2017
dc.identifier.issn1300-9044
dc.identifier.issn1300-9044
dc.identifier.urihttps://app.trdizin.gov.tr/makale/TWpRNE1EVTFOUT09
dc.identifier.urihttps://hdl.handle.net/11436/4739
dc.description.abstractAmaç: Bu in vitro çalışmanın amacı, farklı yöntemlerle beyazlatma yapılmış dişlerin renklenmeleri üzerine kırmızı şarabın etkisini değerlendirmektir. Gereç ve Yöntem: Sığır keser dişlerinden mine-dentin örnekleri elde edildi. Örnekler, beyazlatma yöntemlerine göre rastgele dört gruba ayrıldı: (1) Ofis tipi beyazlatma, (2) Ev tipi beyazlatma, (3) Beyazlatma stripleri, (4) Kontrol grubu (n=10). Beyazlatma ajanları üretici firmaların belirlediği sürelerde örneklere uygulandı. Beyazlatma işleminden sonra örnekler iki alt gruba ayrıldı. Birinci alt gruptaki örnekler beyazlatma işlemlerinden hemen sonra, ikinci alt gruptaki örnekler 48 saat sonra 4 saat boyunca kırmızı şarap içinde bekletildi. Renklendirme işleminden sonra örneklere polisaj yapıldı. Renk ölçümü spektrofotometre ile beyazlatma işleminden önce, beyazlatma işleminden sonra, kırmızı şarapta bekletme işleminden sonra, polisaj işleminden sonra gerçekleştirildi. Veriler CIELAB (L*a*b*) sistemine göre kaydedildi. Elde edilen veriler istatistiksel olarak tek yönlü ANOVA ve Tukey testi ile analiz edildi (p<0.05). Bulgular: Ev ve ofis tipi yöntemin beyazlatma etkinliği beyazlatma striplerinden önemli ölçüde daha fazlaydı (p<0.05). Beyazlatma sonrası bekleme süresine bakılmaksızın ofis tipi beyazlatma ajanı ve beyazlatma stripleri örneklerden önemli derecede daha fazla renklendi (p<0.05). Ev tipi beyazlatma ve kontrol grubu arasında dişlerin renklenmesi açısından önemli bir farklılık bulunamadı (p>0.05). Polisaj işlemi beyazlatılmış örneklerin renklenme derecesini önemli derecede azalttı. Polisaj işleminden sonra gruplar arasında önemli bir farklılık bulunamadı (p>0.05). Sonuçlar: Beyazlatma tedavilerinden sonra bekleme zamanı dişlerin renklenme derecesini etkilemedi. Farklı beyazlatma metotları ve beyazlatmadan sonra yapılan polisaj işlemi dişlerin renklenme derecesini etkileyebilir.en_US
dc.description.abstractAim: To evaluate the influence of red wine on discoloration of teeth bleached using different bleaching methods. Material and Method: The enamel-dentin samples were obtained from bovine incisors. Then teeth were randomly divided into four groups: (1) In-office bleaching, (2) Home-bleaching, (3) Whitestrips, and (4) Control group (unbleached, n=10). Whitening agents were applied to the samples in the time that their manufacturers specify. After bleaching treatments, the samples in each group were divided into two subgroups. The samples in first subgroup were immersed in red wine for 4 h immediately after bleaching. The samples in second subgroup were immersed in red wine for 4 h 48 h after bleaching. After staining, the samples were polished. The color was measured using spectrophotometer before and after bleaching, after staining, and after polishing the stained samples. Data were recorded based on the CIELAB (L*a*b*) system. Data were analyzed by One-Way ANOVA, followed by Tukey's test (p<0.05). Results: The whitening effect of the home bleaching and in-office bleaching was significantly greater than that of the whitestrips (p<0.05). The level of staining of the samples bleached by in-office bleaching and whitestrips was significantly higher than that of the unbleached group (p<0.05) regardless of the waiting time after bleaching. No significant difference in tooth discoloration was found between the home-bleaching and control group (p>0.05). The polishing process reduced significantly the degree of staining on the bleached samples. After polishing, there were no significant differences in staining among all the groups (p>0.05). Conclusions: After bleaching treatments, the waiting time did not affect the degree of staining of teeth. The different bleaching methods and post-bleaching cleaning procedures can affect the degree of tooth discoloration.en_US
dc.language.isoturen_US
dc.rightsinfo:eu-repo/semantics/closedAccessen_US
dc.subjectDiş Hekimliğien_US
dc.titleFarklı Beyazlatma Yöntemleri Uygulanmış Dişlerin Renklenmesinde Kırmızı Şarabın Etkisien_US
dc.title.alternativeThe Effect Of Red Wine On Discoloration Of Teeth Bleached Using Different Bleaching Methodsen_US
dc.typearticleen_US
dc.contributor.departmentRTEÜen_US
dc.identifier.volume27en_US
dc.identifier.issue2en_US
dc.identifier.startpage73en_US
dc.identifier.endpage78en_US
dc.ri.editoaen_US
dc.relation.journalAtatürk Üniversitesi Diş Hekimliği Fakültesi Dergisien_US
dc.relation.publicationcategoryMakale - Ulusal Hakemli Dergi - Kurum Öğretim Elemanen_US


Bu öğenin dosyaları:

DosyalarBoyutBiçimGöster

Bu öğe ile ilişkili dosya yok.

Bu öğe aşağıdaki koleksiyon(lar)da görünmektedir.

Basit öğe kaydını göster