• Türkçe
    • English
  • English 
    • Türkçe
    • English
  • Login
View Item 
  •   RTEÜ
  • Araştırma Çıktıları | TR-Dizin | WoS | Scopus | PubMed
  • TR-Dizin İndeksli Yayınlar Koleksiyonu
  • View Item
  •   RTEÜ
  • Araştırma Çıktıları | TR-Dizin | WoS | Scopus | PubMed
  • TR-Dizin İndeksli Yayınlar Koleksiyonu
  • View Item
JavaScript is disabled for your browser. Some features of this site may not work without it.

Diş Fırçalama ve Sigara İçme Alışkanlığının DMFT Oranına Etkisinin Demografik Verilere Göre Değerlendirilmesi

Access

info:eu-repo/semantics/closedAccess

Date

2018

Author

Karaoğlanoğlu, Serpil
Aydın, Numan
Duymuş, Zeynep Yeşil
Şahin, Ayşegül
Topçu, Fulya Toksoy

Metadata

Show full item record

Abstract

Amaç: Çalışmamızın amacı, 75. Yıl Ankara Ağız Diş Sağlığı Hastanesine başvuran, yaş ara-lığı 18-80 yıl olan bireylerde diş fırçalama, sigara içme alışkanlıklarını demografik verilere göre-saptayarak çürük, kayıp, dolgulu dişler (DMFT) oranının yaş, diş fırçalama, eğitim durumu ve sigara kullanımı ile ilişkisini incelemektir. Yaş, cinsiyet, eğitim durumu ve gelir düzeyi ile diş fırçalama arasında ilişki olup olmadığını araştırmaktır. Gereç ve Yöntemler: Araştırma kapsamında 251 (%57) kadın, 189 (%43) erkek toplam 440 hasta muayene edildi. Hastaların diş fırçalama sıklığı, sigara kullanım durumu, DMFT indeksini içeren ağız ve diş sağlığı muayene formları hazırlandı. Has-taların cinsiyet, yaş, eğitim durumu, aylık ortalama gelir düzeyi gibi sosyodemografik verileri kaydedildi. Pearson Ki-kare ve ANOVA testi istatistiksel karşılaştırmada kullanıldı (p<0,05). Bulgular: Araştırmamızdaki istatistiksel sonuçlara göre; yaş, diş fırçalama, eğitim durumu ve sigara kullanımı ile DMF-T oranı arasında istatistiksel olarak anlamlı bir ilişki var iken (p<0,05), cinsiyet, gelir ve içilen sigara adeti ile anlamlı bir ilişki bulunmamaktadır (p>0,05). Diş fırçalama ile ilgili yapılan istatistiksel analizlerde yaş, cinsiyet ve eğitim durumu arasında istatistiksel olarak anlamlı bir ilişki var iken (p<0,05); gelir ile anlamlı bir ilişki yoktur (p>0,05). Sonuç: Elde edilen bulgular sonucunda, diş fırçalama alışkanlığının yanı sıra toplumun eğitim seviyesinin yükseltilmesi ve si-gara kullanımının azaltılmasının DMFT oranı üzerinde olumlu etki yapacağı düşünülmektedir. Ülke düzeyinde diş çürük durumunu ve tedavi gereksinimini gösteren verilerin elde edilmesi ağız ve diş sağlığı düzeyini artıracak, koruyucu ve tedavi edici politikaların geliştirilmesinde hedeflerin belir-lenmesini sağlayacaktır.
 
Objective: The aim of this study is to investigate the relationship between decayed, missing, filled teeth (DMFT) ratio and age, education level, tooth brushing and smoking habits of 18-80 years of age patients who referred to 75th year Oral and Dental Health Care Hospital. The relationship between tooth brushing and demographic variables such as age, gender, education level and income is investigated. Material and Methods: A total of 440 patients, 251 (57%) women and 189 (43%) men were examined. The frequency of tooth brushing, smoking status, DMFT indexes were recorded to examination forms. Sociodemographical data such as gender, age, education level and monthly income were collected. Pearson Chi-Square and ANOVA tests were performed for comparisons as statistical analysis (p<0.05). Results: Statistically significant relation between DMFT ratios and age, tooth brushing, education level, smoking was found (p<0.05) whereas relationship between DMFT and gender, income, number of cigarettes was found insignificant (p>0.05). Relationship between tooth brushing and age, gender, education level was found statistically significant (p<0.05). There was no relationship between tooth brushing and income (p>0.05). Conclusion: According to our results, increasing tooth brushing and education levels and decreasing smoking may have a positive effect on DMFT ratios. Acquisition of data and analysis on dental caries and treatment requirements might improve oral and dental health levels and may guide the development of national preventive and restorative policies.
 

Source

Türkiye Klinikleri Diş Hekimliği Bilimleri Dergisi

Volume

24

Issue

2

URI

https://app.trdizin.gov.tr/makale/TWpnNU9UWTNOdz09
https://hdl.handle.net/11436/4757

Collections

  • TR-Dizin İndeksli Yayınlar Koleksiyonu [2844]



DSpace software copyright © 2002-2015  DuraSpace
Contact Us | Send Feedback
Theme by 
@mire NV
 

 




| Instruction | Guide | Contact |

DSpace@RTEÜ

by OpenAIRE
Advanced Search

sherpa/romeo

Browse

All of DSpaceCommunities & CollectionsBy Issue DateAuthorsTitlesSubjectsTypeLanguageDepartmentCategoryPublisherAccess TypeInstitution AuthorThis CollectionBy Issue DateAuthorsTitlesSubjectsTypeLanguageDepartmentCategoryPublisherAccess TypeInstitution Author

My Account

LoginRegister

Statistics

View Google Analytics Statistics

DSpace software copyright © 2002-2015  DuraSpace
Contact Us | Send Feedback
Theme by 
@mire NV
 

 


|| Guide|| Instruction || Library || Recep Tayyip Erdoğan University || OAI-PMH ||

Recep Tayyip Erdoğan University, Rize, Turkey
If you find any errors in content, please contact:

Creative Commons License
Recep Tayyip Erdoğan University Institutional Repository is licensed under a Creative Commons Attribution-NonCommercial-NoDerivs 4.0 Unported License..

DSpace@RTEÜ:


DSpace 6.2

tarafından İdeal DSpace hizmetleri çerçevesinde özelleştirilerek kurulmuştur.