• Türkçe
    • English
  • English 
    • Türkçe
    • English
  • Login
View Item 
  •   RTEÜ
  • Araştırma Çıktıları | TR-Dizin | WoS | Scopus | PubMed
  • TR-Dizin İndeksli Yayınlar Koleksiyonu
  • View Item
  •   RTEÜ
  • Araştırma Çıktıları | TR-Dizin | WoS | Scopus | PubMed
  • TR-Dizin İndeksli Yayınlar Koleksiyonu
  • View Item
JavaScript is disabled for your browser. Some features of this site may not work without it.

Epicardial adipose tissue is independently associated with increased left ventricular mass in untreated hypertensive patients: An observational study

Thumbnail

View/Open

Full Text / Tam Metin (146.6Kb)

Access

info:eu-repo/semantics/openAccess

Date

2013

Author

Erdoğan, Turan
Çetin, Mustafa
Kocaman, Sinan Altan
Durakoğlugil, Murtaza Emre
Ergül, Elif
Uğurlu, Yavuz
Canga, Aytun

Metadata

Show full item record

Citation

Erdoğan, T. Çetin, M. Kocaman, S.A., Durakoğlugil, M.E., Ergül, E., Uğurlu, Y., Canga, A., (2013). Epicardial adipose tissue is independently associated with increased left ventricular mass in untreated hypertensive patients: An observational study. Anadolu Kardiyoloji Dergisi, 13(4), 320 - 327.

Abstract

Amaç: Epikardiyal adipoz doku (EAD) çeşitli enflamatuvar mediyatörler ve büyüme faktörleri salarak miyokart ve vücut üzerine endokrin ve parakrin etkilere sahiptir. Bu çalışmada hipertansiyonlu (HT) hastalarda EAD ve kardiyovasküler morbidite ve mortalitenin güçlü bir öngörücüsü olan sol ventri- kül hipertrofisi (SVH) arasındaki olası ilişkiyi yaş, kan basıncı ve metabolik parametrelerden bağımsız olarak araştırmayı amaçladık. Yöntemler: Bu çalışma EAD ve SVH ölçümleri yanında tam bir ekokardiyografik değerlendirmesi yapılan 107 ardışık, tedavi almamış esansiyel HT has- tasında yapılan kesitsel ve gözlemsel bir çalışmadır. Kan basıncı (KB), rutin biyokimya, C-reaktif protein ve diğer hasta karakteristikleri ölçüldü. Tek değişkenli ve ardından çoklu lineer regresyon analizleri EAD ile bağımsız ilişkide olan değişkenlerin analizinde kullanıldı. Bulgular: Sol ventrikül kitlesi (SVK) bel çevresi, EAD, glikoz, ürik asit, yüksek-dansiteli lipoprotein (HDL) kolesterol, ve sistolik ve diyastolik kan basıncı ile anlamlı olarak ilişkiliydi. Çalışma popülasyonu ortanca ortalama kan basıncına göre iki gruba ayrıldığında (ortalama KB ?116 vs. >116 mmHg), medyan KB değeri altındaki hastalarda EAD SVK’nin tek nedensel faktörüydü (Beta: 0.518, p<0.001). Lineer regresyon analizleri EAD’yi SVK (Beta: 0.419; p<0.001) ve SVK indeksi (Beta: 0.384, p<0.001) için HDL kolesterolün azaltıcı etkisi yanında (Beta: -0.264, p=0.006) tek bağımsız ilişkili değişken olarak belirledi. Sonuç: EAD hipertansiyon hastalarında artmış SVK ile VKİ, bel çevresi, kilo, sistolik ve diyastolik KB ve diğer risk parametrelerinden bağımsız olarak ilişkiliydi. Ekokardiyografi ile artmış EAD’un belirlenmesi total visseral yağ dokusu ve kardiyovasküler riskin öngörülmesinde bir belirteç olarak ek bir değere sahip olabilir.
 
Objective: Epicardial adipose tissue (EAT) secretes various inflammatory mediators and growth factor, and has endocrine and paracrine effects on myocardium and body. We planned the present study in order to evaluate the possible relationship between EAT and left ventricular mass (LVM), a potent predictor of cardiovascular mortality and morbidity, independent of age, blood pressure and the metabolic parameters in patients with hypertension (HT). Methods: The present study was cross-sectional and observational, including consecutive 107 untreated essential hypertensive patients who underwent a complete transthoracic echocardiographic examination as well as measurements of LVM and EAT. Blood pressure, routine blood chemistry, C-reactive protein, and patient characteristics were also recorded. Univariate and then multiple linear regression analyses were used for analysis of independent variables associated with EAT. Results: LVM significantly correlated with waist circumference, EAT, glucose, uric acid, high-density lipoprotein (HDL) cholesterol, and systolic and dia- stolic blood pressure. When we divided study population into two groups according to median mean blood pressure (BP) (Mean BP &#8804;116 vs. >116 mmHg), EAT was the only associated factor for LVM in patients below median BP (Beta: 0.518, p<0.001). Linear regression analyses revealed EAT to be indepen- dently associated with LVM (Beta: 0.419; p<0.001) and LVM index (Beta: 0.384, p<0.001) as well as high-density lipoprotein (Beta: -0.264, p=0.006). Conclusion: EAT was related to increased LVM independent of BMI, waist circumference, weight, systolic and diastolic blood pressure and other risk parameters, in patients with HT. Determination of increased EAT by echocardiography may have an additional value as an indicator of cardiovascular risk and total visceral adipose tissue.
 

Source

Anadolu Kardiyoloji Dergisi

Volume

13

Issue

4

URI

https://app.trdizin.gov.tr/makale/TVRVMU5ETTFOUT09
https://hdl.handle.net/11436/4772

Collections

  • Scopus İndeksli Yayınlar Koleksiyonu [5931]
  • TF, Dahili Tıp Bilimleri Bölümü Koleksiyonu [1559]
  • TR-Dizin İndeksli Yayınlar Koleksiyonu [2844]
  • WoS İndeksli Yayınlar Koleksiyonu [5260]



DSpace software copyright © 2002-2015  DuraSpace
Contact Us | Send Feedback
Theme by 
@mire NV
 

 




| Instruction | Guide | Contact |

DSpace@RTEÜ

by OpenAIRE
Advanced Search

sherpa/romeo

Browse

All of DSpaceCommunities & CollectionsBy Issue DateAuthorsTitlesSubjectsTypeLanguageDepartmentCategoryPublisherAccess TypeInstitution AuthorThis CollectionBy Issue DateAuthorsTitlesSubjectsTypeLanguageDepartmentCategoryPublisherAccess TypeInstitution Author

My Account

LoginRegister

Statistics

View Google Analytics Statistics

DSpace software copyright © 2002-2015  DuraSpace
Contact Us | Send Feedback
Theme by 
@mire NV
 

 


|| Guide|| Instruction || Library || Recep Tayyip Erdoğan University || OAI-PMH ||

Recep Tayyip Erdoğan University, Rize, Turkey
If you find any errors in content, please contact:

Creative Commons License
Recep Tayyip Erdoğan University Institutional Repository is licensed under a Creative Commons Attribution-NonCommercial-NoDerivs 4.0 Unported License..

DSpace@RTEÜ:


DSpace 6.2

tarafından İdeal DSpace hizmetleri çerçevesinde özelleştirilerek kurulmuştur.