Basit öğe kaydını göster

dc.contributor.authorRenda, Gülin
dc.contributor.authorÖzel, Arzu
dc.contributor.authorTurumtay, Emine Akyüz
dc.contributor.authorBarut, Burak
dc.contributor.authorKorkmaz, Büşra
dc.contributor.authorAyvaz, Melek Çol
dc.contributor.authorDemir, Adem
dc.date.accessioned2020-12-19T20:24:56Z
dc.date.available2020-12-19T20:24:56Z
dc.date.issued2019
dc.identifier.citationRenda, G., Özel, A., Akyüz Turumtay, E., Barut, B., Korkmaz, B., Çol Ayvaz, M. & Demir, A. (2019). Comparison of phenolic profiles and antioxidant activity of three Ornithogalum L. species. Turkish Journal of Biochemistry, 44(3), 299-306. https://doi.org/10.1515/tjb-2018-0011en_US
dc.identifier.issn1303-829X
dc.identifier.issn1303-829X
dc.identifier.urihttps://app.trdizin.gov.tr/makale/TXpNMU5ESXdNQT09
dc.identifier.urihttps://hdl.handle.net/11436/4932
dc.description.abstractBackground: Aboveground parts and bulbs of Ornithogalum species are consumed as food and used in traditional medicine in worldwide. Objective: It is aimed to report the antioxidant capacity and phenolic compounds content of Ornithogalum sigmoideum, Ornithogalum orthophyllum and Ornithogalum oligophyllum for the first time. Materials and methods: Antioxidant activity of the crude methanol extracts of the aerial parts and the bulbs of the species were determined with 1,1-diphenyl-2-picryl-hydrazyl, superoxide radical scavenging, ferrous ion-chelating effect, phosphomolybdenum-reducing antioxidant power and ferric-reducing antioxidant power assay. The ethylacetate, diethylether and water subextracts from leaf and flower were analyzed to quantify selected phenolic compounds by HPLC-UV. Results: Among the six extracts, the methanol extract of the aerial parts of O. orthophyllum contained the highest amount of phenolic compounds (GAE, 11.0 mg/g extract). The aerial parts of O. orthophyllum showed higher DPPH and SOD activities than the other extracts with the SC50 values of 0.39 ± 0.05 mg/mL and 0.44 ± 0.08 mg/mL, respectively. Protocatechuic acid, p-hydroxybenzoic acid, vanillic acid and p-coumaric acid were the most abundant compounds at all the subextracts. Conclusion: The antioxidant activity is found to be in accordance with the levels of phenolic content in the extracts.en_US
dc.description.abstractGeçmiş: Ornithogalum türlerinin topraküstü kısımları ve soğanları, dünya çapında gıda olarak tüketilmekte ve halk ilacı olarak kullanılmaktadır. Ornithogalum sigmoideum, Ornithogalum orthophyllum ve O. oligophyllum türlerinin daha önce çalışılmamış olan antioksidan kapasite ve fenolik bileşiklerini sunmak amaçlanmıştır. Yöntem ve Gereçler: Türlerin toprak üstü kısımları ve soğanlarının ham metanol ekstrelerinin antioksidan aktiviteleri 1,1-difenil-2-pikril-hidrazil, süperoksit radikal süpürücü, demir iyon-şelat etkisi, fosfomolibdenyum indirgeyici antioksidan güç, demir indirgeyici antioksidan güç yöntemleriyle araştırılmıştır. Yapraktan ve çiçeklerden elde edilen etil asetat, dietil eter ve su alt ekstreleri seçilen fenolik bileşikleri ölçmek için YBSK-UV ile analiz edildi. Bulgular: Altı ekstre arasında O. orthophyllum’un toprak üstü kısımlarının metanol ekstresi en yüksek miktarda fenolik bileşik (GAE, 11.0 mg/g ekstre) taşımaktadır. O. orthophyllum’un toprak üstü kısımlarından elde edilen ekstre diğer ekstrelere göre sırasıyla 0.38 ± 0.05 mg/mL ve 0.44 ± 0.08 mg/mL SC50 değerleriyle yüksek 1,1-difenil- 2-pikril-hidrazil ve süperoksit radikal süpürücü aktivitelerine sahiptir. Protokatekuik asit, p-hidroksibenzoik asit, vanilik asit ve p-kumarik asit tüm alt ekstrelerde en fazla bulunan bileşiklerdir. Sonuç: Antioksidan aktivitenin, ekstrelerdeki fenolik madde düzeyleriyle uyumlu olduğu bulunmuştur.en_US
dc.language.isoengen_US
dc.rightsinfo:eu-repo/semantics/openAccessen_US
dc.subjectDiş Hekimliğien_US
dc.subjectBiyokimyaen_US
dc.subjectFarmakolojien_US
dc.subjectToksikolojien_US
dc.subjectMoleküler biyolojien_US
dc.subjectEczacılıken_US
dc.subjectHPLCen_US
dc.subjectOrnithogalum oligophyllumen_US
dc.subjectOrnithogalum orthophyllumen_US
dc.subjectOrnithogalum sigmoideumen_US
dc.subjectPhenolic acidsen_US
dc.subjectFlavonoidsen_US
dc.titleComparison of phenolic profiles and antioxidant activity of three Ornithogalum L. speciesen_US
dc.title.alternativeÜç Ornithogalum L. türünün fenolik profillerinin ve antioksidan aktivitelerinin karşılaştırılmasıen_US
dc.typearticleen_US
dc.contributor.departmentRTEÜ, Fen - Edebiyat Fakültesi, Kimya Bölümüen_US
dc.contributor.institutionauthorTurumtay, Emine Akyüz
dc.contributor.institutionauthorDemir, Adem
dc.identifier.volume44en_US
dc.identifier.issue3en_US
dc.identifier.startpage299en_US
dc.identifier.endpage306en_US
dc.ri.editoaen_US
dc.relation.journalTürk Biyokimya Dergisien_US
dc.relation.publicationcategoryMakale - Uluslararası Hakemli Dergi - Kurum Öğretim Elemanıen_US


Bu öğenin dosyaları:

Thumbnail

Bu öğe aşağıdaki koleksiyon(lar)da görünmektedir.

Basit öğe kaydını göster