• Türkçe
    • English
  • English 
    • Türkçe
    • English
  • Login
View Item 
  •   RTEÜ
  • Araştırma Çıktıları | TR-Dizin | WoS | Scopus | PubMed
  • TR-Dizin İndeksli Yayınlar Koleksiyonu
  • View Item
  •   RTEÜ
  • Araştırma Çıktıları | TR-Dizin | WoS | Scopus | PubMed
  • TR-Dizin İndeksli Yayınlar Koleksiyonu
  • View Item
JavaScript is disabled for your browser. Some features of this site may not work without it.

Tam Zamanlı Üretim Sisteminin Üretim Giderlerine Etkisi: Çay İşletmesi Örneği

Access

info:eu-repo/semantics/closedAccess

Date

2019

Author

Savcı, Mustafa

Metadata

Show full item record

Abstract

Günümüzde rekabetin küresel boyutta olması, üretim giderlerinin her geçen gün artması ve talepte görülen düşme, işletmelerin kaynaklarını daha etkin kullanmasını zorunlu kılmaktadır. Bu zorunluluk tam zamanlı üretim sisteminin önemini artırmaktadır. Tam zamanlı üretim sistemi, talebe göre üretilecek ürünlerin gerektiği yer ve zamanda, istenilen kalitede üretilmesini öngören modern bir sistemdir. Tam zamanlı üretim sisteminin temel felsefesi, verimsizliği ortadan kaldırarak giderleri optimal düzeye çekmektir. Çay işletmelerinde üretim giderlerinin önemli bir kısmı direkt ilk madde ve malzeme giderinden oluşmaktadır. Bu çalışmada tam zamanlı üretim sisteminin direkt ilk madde ve malzeme giderine etkisi kamuya ait bir çay işletmesinde incelenmiştir. İnceleme sonucunda tam zamanlı üretim sisteminin çay işletmesinde uygulanması, direkt ilk madde malzeme giderinin azaltılmasında olumlu etkisinin olduğu görülmüştür. Elde edilen bulgular ışığında çay işletmelerine yönelik öneriler geliştirilmiştir. Bununla birlikte çalışmanın akademik çalışmalara öncülük yapacağı kanaatindeyiz.
 
The factors such as the harsh global competition, continuing rise in the production costs and fall in demand have been forcing firms to use their sources more efficiently. This enhances the importance of the just-in-time production system. Just-in-time production system is a modern production system basing on the production of the requested items whenever and wherever they are needed by carrying the quality demanded. The main philosophy behind this production system is to ensure the optimization of the costs by eliminating the inefficiencies. The vast majority of the costs in the tea sector are composing of the direct raw material. This study examines the influence of just-in-time production system on the direct raw material cost by taking a publicly owned tea firm as an example. The study concludes that the use of just-in-time production system in the tea firm has made a positive influence on the minimization of the direct raw material cost. Based on the findings, some recommendations have been improved for tea firms. In addition, we believe that this study will open new path for next academic studies.
 

Source

KAFKAS ÜNİVERSİTESİ İKTİSADİ ve İDARİ BİLİMLER FAKÜLTESİ DERGİSİ

Volume

10

Issue

19

URI

https://doi.org/10.9775/kauiibfd.2019.012
https://app.trdizin.gov.tr/makale/TXpNM05UWXdNQT09
https://hdl.handle.net/11436/5502

Collections

  • TR-Dizin İndeksli Yayınlar Koleksiyonu [2844]



DSpace software copyright © 2002-2015  DuraSpace
Contact Us | Send Feedback
Theme by 
@mire NV
 

 




| Instruction | Guide | Contact |

DSpace@RTEÜ

by OpenAIRE
Advanced Search

sherpa/romeo

Browse

All of DSpaceCommunities & CollectionsBy Issue DateAuthorsTitlesSubjectsTypeLanguageDepartmentCategoryPublisherAccess TypeInstitution AuthorThis CollectionBy Issue DateAuthorsTitlesSubjectsTypeLanguageDepartmentCategoryPublisherAccess TypeInstitution Author

My Account

LoginRegister

Statistics

View Google Analytics Statistics

DSpace software copyright © 2002-2015  DuraSpace
Contact Us | Send Feedback
Theme by 
@mire NV
 

 


|| Guide|| Instruction || Library || Recep Tayyip Erdoğan University || OAI-PMH ||

Recep Tayyip Erdoğan University, Rize, Turkey
If you find any errors in content, please contact:

Creative Commons License
Recep Tayyip Erdoğan University Institutional Repository is licensed under a Creative Commons Attribution-NonCommercial-NoDerivs 4.0 Unported License..

DSpace@RTEÜ:


DSpace 6.2

tarafından İdeal DSpace hizmetleri çerçevesinde özelleştirilerek kurulmuştur.