• Türkçe
    • English
  • English 
    • Türkçe
    • English
  • Login
View Item 
  •   RTEÜ
  • Araştırma Çıktıları | TR-Dizin | WoS | Scopus | PubMed
  • TR-Dizin İndeksli Yayınlar Koleksiyonu
  • View Item
  •   RTEÜ
  • Araştırma Çıktıları | TR-Dizin | WoS | Scopus | PubMed
  • TR-Dizin İndeksli Yayınlar Koleksiyonu
  • View Item
JavaScript is disabled for your browser. Some features of this site may not work without it.

Gezi parkı olaylarının Türkiye kredi temerrüt swapları (CDS)

View/Open

Tam Metin / Full Text (1.211Mb)

Access

info:eu-repo/semantics/openAccess

Date

2016

Author

Gün, Musa
Kutlu, Melih
Karamustafa, Osman

Metadata

Show full item record

Citation

Gün, M., Kutlu, M. & Karamustafa, O. (2016). Gezi parkı olaylarının Türkiye kredi temerrüt swapları (CDS). İşletme Araştırmaları Dergisi, 8(1), 556-575.

Abstract

Kredi temerrüt swapı tahvil ve kredi gibi finansal varlıkların temerrüde düşme riskini, belirli bir spread ödemesi karşılığında diğer tarafa transfer edilmesini sağlayan finansal sözleşmedir. Bu çalışmada, 2013 yılında meydana gelen Gezi Parkı olaylarının, Türkiye kredi temerrüt swap spreadleri üzerinde istatistiksel olarak anlamlı bir etkisinin olup olmadığı VAR (Vektör Oto Regresif) yöntemi ile test edilmiştir. Analizlerde birim kök testleri ile durağanlık, Johansen eş bütünleşme testi ile uzun dönemli ilişki, Granger testi ile nedensellik ilişkisi araştırılmış, varyans ayrıştırması ve etki tepki analizleri yapılmıştır. Sonuçlara göre Gezi Parkı olayları ile CDS spreadleri arasında anlamlı ilişkiler bulunmuş ve ayrıca CDS spreadleri ile Eurobond faizleri, BİST 100 endeksi, döviz sepet kuru ve tahvil faizi arasında da anlamlı ilişkiler tespit edilmiştir.
 
Credit default swap is also referred to as a credit derivative contract where the counterparty of the swap makes payments up until the maturity date of a financial contract. In this study, whether Gezi Park events which happened in 2013 are on a significant impact on Turkey credit default swap spread or not tested with the VAR(Vector Auto-Regressive) method. In the analysis, investigated the long-term relationship with Johansen co-integration test and causality with Granger test. In addition, variance decomposition and impulse response analysis are performed. According to the results found significant correlations between Gezi Park events and CDS and also Eurobonds interest, the BIST 100 index, a basket of currencies with CDS spreads have been identified.
 

Source

İşletme Araştırmaları Dergisi

Volume

8

Issue

1

URI

https://app.trdizin.gov.tr/makale/TWpVeE9EVTNOdz09
https://hdl.handle.net/11436/5660

Collections

  • İşletme Bölümü Koleksiyonu [125]
  • TR-Dizin İndeksli Yayınlar Koleksiyonu [2844]



DSpace software copyright © 2002-2015  DuraSpace
Contact Us | Send Feedback
Theme by 
@mire NV
 

 




| Instruction | Guide | Contact |

DSpace@RTEÜ

by OpenAIRE
Advanced Search

sherpa/romeo

Browse

All of DSpaceCommunities & CollectionsBy Issue DateAuthorsTitlesSubjectsTypeLanguageDepartmentCategoryPublisherAccess TypeInstitution AuthorThis CollectionBy Issue DateAuthorsTitlesSubjectsTypeLanguageDepartmentCategoryPublisherAccess TypeInstitution Author

My Account

LoginRegister

Statistics

View Google Analytics Statistics

DSpace software copyright © 2002-2015  DuraSpace
Contact Us | Send Feedback
Theme by 
@mire NV
 

 


|| Guide|| Instruction || Library || Recep Tayyip Erdoğan University || OAI-PMH ||

Recep Tayyip Erdoğan University, Rize, Turkey
If you find any errors in content, please contact:

Creative Commons License
Recep Tayyip Erdoğan University Institutional Repository is licensed under a Creative Commons Attribution-NonCommercial-NoDerivs 4.0 Unported License..

DSpace@RTEÜ:


DSpace 6.2

tarafından İdeal DSpace hizmetleri çerçevesinde özelleştirilerek kurulmuştur.