Basit öğe kaydını göster

dc.contributor.authorÖzkaynak, Evrim Kanmaz
dc.contributor.authorSaral, Özlem
dc.date.accessioned2020-12-19T20:42:20Z
dc.date.available2020-12-19T20:42:20Z
dc.date.issued2017
dc.identifier.issn1300-3070
dc.identifier.issn1309-6273
dc.identifier.urihttps://app.trdizin.gov.tr/makale/TWpZME9URXlNZz09
dc.identifier.urihttps://hdl.handle.net/11436/5697
dc.description.abstractMeyve suyu üretimi sırasında fazla miktarda yan ürün olarak açığa çıkan mandalina kabuğu gıdaendüstrisinde içerdiği antioksidan bileflikler açısından önemli bir kaynaktır. Bu çalıflmanın amacı,mandalina kabuğundan kritik altı su ekstraksiyonu tekniği ile elde edilen su ekstraktlarının antioksidanaktivite ve fenolik bileflik içeriğine ekstraksiyon sıcaklığının ve statik ekstraksiyon süresinin etkisiniarafltırmaktır. Kritik altı su ekstraktlarının antioksidan aktivitesi 1,1-difenil-2-pikrilhidrazil (DPPH)-IC50yöntemi, demir iyonu indirgeyici antioksidan güç (FRAP) yöntemi ve oksidan olarak bakır (II) kullanantoplam antioksidan (CUPRAC) yöntemi ile belirlenmifltir. 5 dakika statik ekstraksiyon süresi içinekstraksiyon sıcaklığının 50°C'den 180°C'ye yükselmesi ile mandalina kabuğundan elde edilen kritikaltı su esktraktlarının IC50değerleri 40.8 kat düflmüfl olup FRAP ve CUPRAC değerleri ise sırası ile 66.9and 34.2 kat artmıfltır. Ayrıca, kritik altı su esktraktlarının toplam fenolik madde (TPC) içeriği ekstraksiyonsıcaklığının 50°C'den 180°C'ye yükselmesi ile 5 ve 15 dakika statik ekstraksiyon sürelerinde sırası ile4.9 ve 5.0 kat artmıfltır. Buna karflın, ekstraksiyon sıcaklığının 50°C'den 180°C'ye yükselmesi ile 5 ve 15dakika statik ekstraksiyon sürelerinde kritik altı su esktraktlarının toplam flavonoit içeriklerinde (TFC)sırası ile 9.6 ve 9.9 kat artıfl elde edilmifltir.en_US
dc.description.abstractMandarin peel, which discarded as by-product at large amounts during fruit juice production, is avaluable source of antioxidant compounds in the food industry. The aim of this study was to investigatethe effect of extraction temperature and static extraction time on antioxidant activity and phenoliccompounds during subcritical water extraction. The antioxidant activity of subcritical water extractswere determined by 1,1-diphenyl-2-picrylhydrazyl (DPPH) assay as IC50, ferric ion reducing antioxidantpower (FRAP) and total antioxidant potential assay using Cu(II) complex as an oxidant (CUPRAC). Asthe IC50value of the subcritical water extracts obtained from mandarin peel decreased 40.8 times, FRAPand CUPRAC values increased 66.9 and 34.2 times with increasing extraction temperature from 50 to180ºC for 5 min, respectively. Besides, total phenolic content (TPC) of subcritical water extracts increased4.9 and 5.0 times from 50 to 180ºC for 5 and 15 min whereas, 9.6 and 9.9 times increase was obtainedfor total flavonoid content (TFC) in the subcritical water extracts, respectively.en_US
dc.language.isoturen_US
dc.rightsinfo:eu-repo/semantics/closedAccessen_US
dc.subjectGıda Bilimi ve Teknolojisien_US
dc.titleMandalina Kabuğundan Elde Edilen Kritik Altı Su Ekstraktlarının Antioksidan Aktivite Düzeyine Ekstraksiyon Parametrelerinin Etkisien_US
dc.title.alternativeThe Effect Of Extraction Parameters On Antioxidant Activity Of Subcritical Water Extracts Obtained From Mandarin Peelen_US
dc.typearticleen_US
dc.contributor.departmentRTEÜen_US
dc.identifier.volume42en_US
dc.identifier.issue4en_US
dc.identifier.startpage405en_US
dc.identifier.endpage412en_US
dc.ri.editoaen_US
dc.relation.journalGIDAen_US
dc.relation.publicationcategoryMakale - Ulusal Hakemli Dergi - Kurum Öğretim Elemanen_US


Bu öğenin dosyaları:

DosyalarBoyutBiçimGöster

Bu öğe ile ilişkili dosya yok.

Bu öğe aşağıdaki koleksiyon(lar)da görünmektedir.

Basit öğe kaydını göster