Basit öğe kaydını göster

dc.contributor.authorBaşaran, Burhan
dc.date.accessioned2020-12-19T20:51:30Z
dc.date.available2020-12-19T20:51:30Z
dc.date.issued2016
dc.identifier.issn1300-2910
dc.identifier.issn2147-8848
dc.identifier.urihttps://app.trdizin.gov.tr/makale/TWpVeU16azBOQT09
dc.identifier.urihttps://hdl.handle.net/11436/6041
dc.description.abstractYaşam standartlarının yükselmesi ve artan bilinçle birlikte tüketiciler daha sağlıklı ve lezzetli olduğunu düşündükleri gıdalara yönelmişler buna bağlı olarak geleneksel gıdaların önemi artmıştır. Bu çalışmanın amacı; Trabzon ilinde yaşayan tüketicilerin geleneksel gıdalara yönelik algı ve tutumlarını belirlemek ve yöredeki geleneksel gıdalara dikkati çekmektir. Araştırma, Haziran-Eylül 2015 tarihleri arasında Trabzon il merkezinde yaşayan 15 yaş üstü 390 tüketiciyle gerçekleştirilmiştir. Ayrıca konuya ilişkin literatürde yer alan diğer çalışmalardan yararlanılmıştır. Verilerin değerlendirilmesi için SPSS 20.0 paket programı kullanılmıştır. Araştırmaya katılan tüketicilerin cinsiyet oranları Erkek:% 47,7, Kadın:% 52,3, medeni durum oranları ise Evli:% 52,1, Bekar:% 47,9'dur. Tüketiciler özellikle tarih, kültür, miras, yöresel, özgün, doğal ve sağlık gibi anlamlara gelen ifadelere güçlü bir şekilde katıldıklarını ifade etmişlerdir. Tüketiciler, geleneksel gıdaların öneminin yeterince anlaşılamadığını ve tanıtılmadığını düşünmektedir. Tüketiciler geleneksel gıdaları, tarihin ve kültürün ayrılmaz bir parçası olarak kabul etmektedirler. Elde edilen sonuçlar literatür bilgilerine benzemektedir. Geleneksel gıdaların yeni nesillere aktarılması, daha güvenli gıdaların üretimi ve ticari bir kazanca dönüşebilmesi için geleneksel gıdalar gün yüzüne çıkarılmalı ve koruma altına alınmalıdır.en_US
dc.description.abstractThanks to high living standards and an increased awareness, consumers tend to buy healthier and tastier foods, which has increased the importance of traditional foods. This study aims to determine the attitudes and perceptions of the consumers in Trabzon regarding traditional foods and draw attention to the traditional foods of the region. The study was conducted with 390 consumers living in Trabzon whose ages were over 15 between June and September in 2015. The previous studies in literature were also utilized. SPSS 20.0 packet software was employed to evaluate the obtained data. Of the participants, 47.7% were male, and 52.3% female while 52.1% were married, and 47.9% single. The consumers stated that they strongly agreed with the expressions referring to concepts such as history, culture, heritage, localness, authenticity, naturalness, and health. The consumers think that traditional foods are underestimated and are not promoted thoroughly. The consumers consider traditional foods as indispensable parts of history and culture. The obtained results are consistent with the literature. Traditional foods should be revealed and protected in order to hand traditional foods down to the next generations, produce safer foods, and turn such foods into commercial income.en_US
dc.language.isoturen_US
dc.rightsinfo:eu-repo/semantics/closedAccessen_US
dc.subjectZiraat Mühendisliğien_US
dc.titleTrabzon'da Yaşayan Tüketicilerin Geleneksel Gıdalara Yönelik Tutum ve Algılarıen_US
dc.title.alternativeThe Attitudes and Perceptions of The Consumers in Trabzon Towards Traditional Foodsen_US
dc.typearticleen_US
dc.contributor.departmentRTEÜen_US
dc.identifier.volume33en_US
dc.identifier.issue1en_US
dc.identifier.startpage99en_US
dc.identifier.endpage110en_US
dc.ri.editoaen_US
dc.relation.journalGaziosmanpaşa Üniversitesi Ziraat Fakültesi Dergisien_US
dc.relation.publicationcategoryMakale - Ulusal Hakemli Dergi - Kurum Öğretim Elemanen_US


Bu öğenin dosyaları:

DosyalarBoyutBiçimGöster

Bu öğe ile ilişkili dosya yok.

Bu öğe aşağıdaki koleksiyon(lar)da görünmektedir.

Basit öğe kaydını göster