Basit öğe kaydını göster

dc.contributor.authorTürüt, Kevser
dc.date.accessioned2019-10-30T09:24:16Z
dc.date.available2019-10-30T09:24:16Z
dc.date.issued2019
dc.identifier.urihttps://hdl.handle.net/11436/634
dc.description.abstractBu çalışmada, demlenmiş çay atığı ve evsel yemek atıkları ile beslemenin Kırmızı Kalifornia solucanından elde edilen katı solucan gübresindeki (vermikompostaki) bazı besin elementlere etkisi araştırılmıştır. Bu çalışma, ülkemizde evsel yemek atıklarından Kırmızı Kalifornia solucanı ile katı solucan gübresinin elde edilmesi için yapılan ilk araştırmadır. Bu çalışmada, altı farklı besi ortamında rastgele yönteme göre üç tekrarlı deneme deseni uygulanmıştır. Bu amaçla, denemelerin her birine başlangıç ağırlıkları belirlenen besi ortamları ve bu besi ortamlarının içine ağırlıkları tespit edilen30'ar adet solucan eklenmiştir.1 ay arayla deneme kaplarındaki solucanlar sayılmış, ağırlıkları belirlendikten sonra tekrar deneme kaplarına bırakılmıştır. Sekiz haftadan sonra solucan gübreleri alınmış ve hava kurusu hale getirildikten sonra analiz edilmiştir. En yüksek solucan sayısı ve ağırlığına E (% 50 demlenmiş çay atığı + % 50 inek gübresi) besi ortamında rastlanmıştır. Yemek atıklarının ? % 50 olduğu besi ortamlarında(B, C, F) solucanlar ölmüştür. Besi ortamlarından elde edilen solucan gübresindeki en yüksek N değerine (% 2,16) % 100 demlenmiş çay atığından elde edilen solucan gübresinde, en yüksek P, K, Ca, Zn, Cu, Fe, Mg değerleri ve pH'a % 50 demlenmiş çay atığı + % 50 inek gübresinden elde edilen solucan gübresinde, en yüksek Mn değerine % 40 demlenmiş çay atığı + % 40 yemek atığı + % 20inek gübresinden elde edilen solucan gübresinde rastlanmıştır. Farklı besi ortamı olarak tercih edilen organik atıkların kompoze süresinin solucan ağırlığı, sayısı ve meydana gelen solucan gübresinin bazı besin elementlerine etkisi olduğu söylenebilmektedir. Dolayısıyla; kompoze yöntemi, zaman ve besi ortamı açısından yeni araştırmalara ihtiyaç duyulmaktadır. In this study, the effect of feeding with brewed tea waste and domestic food waste on the number and weight of Red California Worm and some nutrient elements of vermicompost were investigated. This study is the first research to obtain solid vermicompost with Red California Worm from domestic food waste in our country. In this study, three repeating trial designs were applied in six different media according to random method.For this purpose, the feeds assignedinitialweights and 30 worms in the these feeds were added in the each of the experiments. The worms were counted in trial containers in every 4 week, after their weights were determined, they were returned to the containers. After eight weeks, vermicompost were removed and analyzed later air drying. The highest number and the heaviest weight of worms were found in the medium of E (brewed tea waste 50 % + cow dung 50 %). Worms were mortality in food waste (? 50 %) in the mediums(B, C, F). The highest N value(2.16 %) was determined in the vermicompost which formed growth media brewed tea waste (100 %), the highest P, K, Ca, Zn, Cu, Fe, Mg values and pH were determined in the vermicompost which formed growth media brewed tea waste (50 %) + cow dung (50 %), and the highest Mn value was determined in the vermicompost which formed growth media brewed tea waste (40 %) + food waste (40 %) + cow dung (20 %), respectively. The effect of composition time of organic waste materials as different media should be considered on the weight and number of worms and certain nutrient elements of vermicompost. Therefore, there is need to new research for composition method, time and growth media.en_US
dc.language.isoturen_US
dc.publisherRecep Tayyip Erdoğan Üniversitesi / Fen Bilimleri Enstitüsü / Biyoloji Anabilim Dalı / Biyoloji Eğitimi Bilim Dalıen_US
dc.rightsinfo:eu-repo/semantics/openAccessen_US
dc.subject0-Belirleneceken_US
dc.titleDemlenmiş çay atığı ve evsel yemek atıkları ile beslenen kırmızı kalifornia solucanından elde edilen katı solucan gübresindeki bazı besin elementlerinin belirlenmesien_US
dc.title.alternativeDetermination of some nutrient elements in solid vermicompost obtained from red california wormfeeding with brewed tea waste and domestic food wasteen_US
dc.typemasterThesisen_US
dc.contributor.department0-Belirleneceken_US
dc.contributor.institutionauthorTürüt, Kevser
dc.relation.publicationcategoryTezen_US


Bu öğenin dosyaları:

Thumbnail

Bu öğe aşağıdaki koleksiyon(lar)da görünmektedir.

Basit öğe kaydını göster