Basit öğe kaydını göster

dc.contributor.authorDemir, Adem
dc.date.accessioned2019-11-01T06:27:54Z
dc.date.available2019-11-01T06:27:54Z
dc.date.issued2011
dc.identifier.urihttps://hdl.handle.net/11436/672
dc.description.abstractSon zamanların önemli çalışma alanlarından biri de kanser, ateroskleroz, katarakt, Parkinson hastalığı gibi birçok hastalığın oluşmasına ve yaşlanmaya neden olan serbest radikallerin temizlenmesinde rol oynayan antioksidanlar üzerine olmuştur. Siyah ve yeşil çayın antioksidan özelliğe sahip olduğunu gösteren birçok çalışma olmasına rağmen, bunların atıklarıyla ilgili yeterli çalışma yapılmamıştır. Bu çalışmanın amacı, siyah ve yeşil çay ile bunların farklı atıklarından elde edilen özütlerin fenolik içeriğini belirlemek ve onların antioksidan kapasitelerini eritrosit, eritrosit hücre zarı ve fraksiyonlaştırılmamış plazma üzerinde karşılaştırmaktır. Çalışmada kullanılan numuneler Rize'de bulunan çay fabrikalarından sağlanmıştır. Çay ve atık ekstraktlarının toplam fenolik madde içerikleri Folin-Ciocalteau reaktifi ile kateşin standartına eşdeğer olarak belirlendi. DPPH radikal temizleme aktivitesi Cuendet metodu ile eşdeğer kateşin standartıyla karşılaştırılmalı olarak tayin edildi. Ekstraktların anti-lipit oksidasyon aktivitesi Stocks metodu ile anti-protein oksidasyon kapasitesi modifiye Levine metoduna göre eşdeğer kateşin standartıyla karşılaştırılmalı olarak tayin edildi. Özütlerin hücre içi glutatyon seviyesine etkisi Sedlak metoduna göre tespit edildi. Fraksiyonlaştırılmamış plazmada ise konjugedien oluşumunu gösteren parametreler Spranger protokolüne göre saptandı. Özütlerin fenolik bileşimi en yüksek yeşil çayda gözlendi. Buna bağlı olarak en yüksek radikal temizleme etkisi, anti-lipit oksidasyon kapasitesi, anti-protein oksidasyon aktivitesi, hücre içi glutatyon düzeyi ve en uzun t-lag süresi yeşil çayda izlendi. Sonuç olarak yeşil ve siyah çay ile onların atıklarının antioksidan kapasiteye sahip olduğu ve yeşil çay ile onun yaprak atığının siyah çaydan daha yüksek antioksidan gösterdiği belirlenmiştir. One of the important research fields of the recent years has been focused on the antioxidants, which have a role in scavenging the free radicals that cause many disease such as cancer, atherosclerosis, cataract, Parkinson?s disease and aging. Although there are many researches show that black and green tea have antioxidant property, there is no enough study showing the effect of their wastes on cellulare systems. The aim of this study is to determine phenolic contents and compare antioxidant capacity of black, green tea and their different wastes? extracts on erythrocyte, erythrocyte membrane and unfraction plasma. Samples used in the present study was provided tea factory in Rize. Total phenolic contents of all extracts of tea samples were evaluated with Folin- Ciocalteau reagent as catechin equivalent, the standard antioxidant. DPPH radical scavenging activities of the extracts were measured by the Cuendet method comparing with catechin equivalent. Anti-lipid oxidation activities of the extracts were determined with the Stocks method. Anti-protein oxidation capacities of the extracts were estimated by modified Levine method by comparing with catechin equivalent. Effects of samples on intracellular glutathione level were investigated with Sedlak method. Parametres of the conjugated-dien in plasma were analyzed by the method of Spranger. It was clearly observed that the phenolic content was the most abundant in the green tea extract. Accordingly, the highest radical scavenging activity, anti-lipid oxidation capacity, anti-protein oxidation activity, intracellular glutathione level and the longest t-lag time were determineted in the green tea extract. Consequently, green, black tea and their waste materials have different antioxidant properties and it was shown that antioxidant capacity of green tea and its leaf waste were higher than those of black tea.en_US
dc.language.isoturen_US
dc.publisherRize Üniversitesi / Fen Bilimleri Enstitüsü / Kimya Anabilim Dalıen_US
dc.rightsinfo:eu-repo/semantics/openAccessen_US
dc.subjectAntioksidanlaren_US
dc.subjectAntioxidantsen_US
dc.subjectCamellia sinensisen_US
dc.subjectCamellia sinensisen_US
dc.subjectSiyah çayen_US
dc.subjectBlack teaen_US
dc.subjectYeşil çayen_US
dc.subjectGreen teaen_US
dc.titleSiyah ve yeşil çay ile atıklarının antioksidan özelliklerinin karşılaştırılmasıen_US
dc.title.alternativeComparison of antioxidant properties of black, green tea and their wastesen_US
dc.typemasterThesisen_US
dc.contributor.department0-Belirleneceken_US
dc.contributor.institutionauthorDemir, Adem
dc.relation.publicationcategoryTezen_US


Bu öğenin dosyaları:

Thumbnail

Bu öğe aşağıdaki koleksiyon(lar)da görünmektedir.

Basit öğe kaydını göster