• Türkçe
    • English
  • English 
    • Türkçe
    • English
  • Login
View Item 
  •   RTEÜ
  • Araştırma Çıktıları | TR-Dizin | WoS | Scopus | PubMed
  • TR-Dizin İndeksli Yayınlar Koleksiyonu
  • View Item
  •   RTEÜ
  • Araştırma Çıktıları | TR-Dizin | WoS | Scopus | PubMed
  • TR-Dizin İndeksli Yayınlar Koleksiyonu
  • View Item
JavaScript is disabled for your browser. Some features of this site may not work without it.

Restoranların günümüz teknolojisine uyumunun belirlenmesi için endeks oluşturulması ve uyum sıralamalarının tespiti üzerine bir araştırma

Thumbnail

View/Open

Full Text / Tam Metin (898.9Kb)

Access

info:eu-repo/semantics/openAccess

Date

2021

Author

Yıldırım, Gülsün
Çalışkan, Gültekin

Metadata

Show full item record

Citation

Yıldırım, G. & Çalışkan, G. (2021). Restoranların Günümüz Teknolojisine Uyumunun Belirlenmesi için EndeksOluşturulması ve Uyum Sıralamalarının Tespiti Üzerine Bir Araştırma. Journal of Tourism and Gastronomy Studies, 9(3), 2345-2371.

Abstract

Teknolojik gelişmeler ile birlikte ortaya çıkan akıllı konseptlerde yapılan yatırımların değerlendirilebilmesi ve ölçülebilmesi için çeşitli çalışmalar yapılmıştır. Bu çalışmada akıllı şehir ile başlayan ve akıllı otel konseptine uzanan süreçte bir alt boyut olarak değerlendirilebilecek ‘akıllı restoran ve mutfak’ uygulamaları ele alınmıştır. Yapılan bu çalışmanın temel amacı ‘5 yıldızlı otel işletmelerinde bulunan mutfak ve restoran departmanlarının teknoloji kullanım düzeyleri nedir’ sorusunun cevabını bulmaktır. Bu amaca ulaşabilmek için bir akıllılık endeksi oluşturulmuştur. Bu doğrultuda oluşturulan bu endeksin yeterliliğinin saptanabilmesi için alanında uzman kişilerin görüşlerine başvurulmuş ve endeksin değerlendirilmesi istenmiştir. Uzman görüşünden elde edilen bulgular ile endeksin son hali oluşturulmuştur. Oluşturulan bu endeks Doğu Karadeniz Bölgesi’nde yer alan beş yıldızlı otel işletmelerine uygulanmıştır. İşletmelerden alınan veriler doğrultusunda işletmeler çok kriterli karar verme yöntemlerinden olan TOPSİS tekniği kullanılarak günümüz teknolojisine uyum sırasına göre sıralanmıştır. Çalışma sonundaelde edilen bulgulara göre teknolojik donanım düzeyi yüksek olan işletmelerin, teknolojik donanımı daha düşük olan işletmelere göre bazı avantajları olduğu saptanmıştır.
 
Various studies have been carried out in order to evaluate and measure the investments made in smart concepts that have emerged with technological developments. In this study, 'smart restaurant and kitchen' applications, which can be considered as a sub-dimension in the process starting with the smart city and extending to the smart hotel concept, are discussed. In this study, the answer to the question of what is the technology usage level of the restaurant and kitchen departments in 5-star hotels is investigated. In order to achieve this aim, a smartness index was created in order to determine the adequacy of this index created in this direction, the opinions of experts in the field were consulted and the index was asked to be evaluated. The final version of the index was created with the findings obtained from the expert opinion. This index was applied to the five-star hotel businesses located in the Eastern Black Sea Region. In line with the data obtained from the enterprises, the enterprises were ranked according to the order of adaptation to today's technology by using the TOPSIS technique, which is one of the multi-criteria decision-making methods. According to the findings obtained at the end of the study, it has been determined that enterprises with high technological equipment have some advantages compared to enterprises with lower technological equipment.
 

Source

Journal of Tourism and Gastronomy Studies

Volume

9

Issue

3

URI

https://search.trdizin.gov.tr/tr/yayin/detay/467825/restoranlarin-gunumuz-teknolojisine-uyumunun-belirlenmesi-icin-endeksolusturulmasi-ve-uyum-siralamalarinin-tespiti-uzerine-bir-arastirma
https://hdl.handle.net/11436/7652

Collections

  • Gastronomi ve Mutfak Sanatları Bölümü Koleksiyonu [34]
  • TR-Dizin İndeksli Yayınlar Koleksiyonu [2844]

Related items

Showing items related by title, author, creator and subject.

  • Integration of smart grid with renewable energy sources: Opportunities and challenges – A comprehensive review 

    Kataray, Tarun; Nitesh, B.; Yarram, Bharath; Sinha, Sanyukta; Cüce, Erdem; Shaik, Saboor; Vigneshwaran, Pethurajan; Roy, Abin (Elsevier, 2023)
    Renewable energy is the most promising solution to the rising problem of greenhouse gas emissions, and it also contributes to environmental protection. A typical electrical grid is a unidirectional system that converts ...
  • Market drivers in india’s smart grid: responsibilities and roles of stakeholders 

    Satapathy, Abhay Sanatan; Sahoo, Suresh Kumar; Mohanty, Asit; Fouad, Yasser; Soudagar, Manzoore Elahi Mohammad; Cüce, Erdem (Tech Science Press, 2025)
    The emergence of smart grids in India is propelled by an intricate interaction of market dynamics, regulatory structures, and stakeholder obligations. This study analyzes the primary factors that are driving the widespread ...
  • Climate control of an smart greenhouse based on android 

    Alpay, Özlem; Erdem, Ebubekir (Ieee, 2018)
    Smart systems are systems used by new technologies that facilitate human life. Smart greenhouses have an important place in smart agriculture application. in this study, the amount of energy and water consumed for controlling ...



DSpace software copyright © 2002-2015  DuraSpace
Contact Us | Send Feedback
Theme by 
@mire NV
 

 




| Instruction | Guide | Contact |

DSpace@RTEÜ

by OpenAIRE
Advanced Search

sherpa/romeo

Browse

All of DSpaceCommunities & CollectionsBy Issue DateAuthorsTitlesSubjectsTypeLanguageDepartmentCategoryPublisherAccess TypeInstitution AuthorThis CollectionBy Issue DateAuthorsTitlesSubjectsTypeLanguageDepartmentCategoryPublisherAccess TypeInstitution Author

My Account

LoginRegister

Statistics

View Google Analytics Statistics

DSpace software copyright © 2002-2015  DuraSpace
Contact Us | Send Feedback
Theme by 
@mire NV
 

 


|| Guide|| Instruction || Library || Recep Tayyip Erdoğan University || OAI-PMH ||

Recep Tayyip Erdoğan University, Rize, Turkey
If you find any errors in content, please contact:

Creative Commons License
Recep Tayyip Erdoğan University Institutional Repository is licensed under a Creative Commons Attribution-NonCommercial-NoDerivs 4.0 Unported License..

DSpace@RTEÜ:


DSpace 6.2

tarafından İdeal DSpace hizmetleri çerçevesinde özelleştirilerek kurulmuştur.