Basit öğe kaydını göster

dc.contributor.authorDilek, Önder
dc.contributor.authorÖztürk, Abdülkadir
dc.date.accessioned2023-02-23T06:06:11Z
dc.date.available2023-02-23T06:06:11Z
dc.date.issued2021en_US
dc.identifier.citationDilek, Ö. & Öztürk, A. (2021). COVID-19 Sürecinde Online Yemek Siparişlerinde Teknolojinin Kabulü, Üçüncü Sektör Sosyal Ekonomi Dergisi, 56(3), 1313-1332. http://doi.org/10.15659/3.sektor-sosyal-ekonomi.21.08.1616en_US
dc.identifier.issn2148-1237
dc.identifier.issn2587-0114
dc.identifier.urihttp://doi.org/10.15659/3.sektor-sosyal-ekonomi.21.08.1616
dc.identifier.urihttps://hdl.handle.net/11436/7682
dc.description.abstractCOVID-19 sürecinin getirmiş olduğu kısıtlamalarla birlikte evlerinde kalmak zorunda olan tüketiciler alışverişinin çoğunu online olarak yapmaya başlamışlardır. Bu alışverişlerinden biri olan online yemek siparişi ise her geçen gün tüketiciler tarafından daha fazla benimsenmektedir. Sektörde faaliyet gösteren işletmelerden değişen tüketici davranışlarını dikkate alanların rekabet avantajı elde edeceği düşünülmektedir. Bu çalışmanın amacı COVID-19 pandemisinde tüketicilerin online yemek siparişlerini teknoloji kabul modeli çerçevesinde incelemektir. Araştırmada gerekli olan verilerin toplanması online anket formu aracılığıyla gerçekleştirilmiştir. Kolayda örnekleme yöntemiyle 417 kişiye ulaşılmış ve süreç sonlandırılmıştır. Frekans ve faktör analizleri için SPSS 25, doğrulayıcı faktör analizi ve yapısal eşitlik modellemesi için AMOS 21 programı kullanılmıştır. Analiz sonuçlarına göre, tüketicilerin online yemek siparişlerinde algılanan kullanım kolaylığının algılanan fayda ve tutum üzerinde pozitif etkili olduğu belirlenmiştir. Algılanan faydanın tutum üzerinde pozitif etkisinin olduğu belirlenirken davranışsal niyet üzerinde doğrudan pozitif bir etkisinin olmadığı tespit edilmiştir. Bunula birlikte, online yemek siparişlerin yönelik tutumun davranışsal niyet üzerinde pozitif etkisi olduğu sonucuna ulaşılmıştır.en_US
dc.description.abstractWith the restrictions imposed by the COVID-19 process, consumers who had to stay at home started to do most of their shopping online. Online food ordering, which is one of these purchases, is more and more adopted by consumers every day. It is thought that taking into account the changing consumer behaviors will provide a competitive advantage for businesses operating in the sector. The aim of this study is to examine the online food orders of consumers in the COVID-19 pandemic within the framework of the technology acceptance model. The data required for the research was collected through an online questionnaire. With the convenience sampling method, 417 people were reached and the process was terminated. SPSS 25 was used for frequency and factor analysis, and AMOS 21 program for confirmatory factor analysis and structural equation modeling. According to the results of the analysis, it was determined that the perceived ease of use in online food orders of consumers has a positive effect on perceived usefulness and attitude. While it was determined that the perceived usefulness had a positive effect on attitude, it was determined that it did not have a direct positive effect on behavioral intention. In addition to this, it was found out that the attitude towards online food orders had a positive effect on behavioral intention.en_US
dc.language.isoturen_US
dc.publisherTürk Kooperatifçilik Kurumuen_US
dc.rightsinfo:eu-repo/semantics/openAccessen_US
dc.subjectCOVID-19en_US
dc.subjectTeknoloji kabul modelien_US
dc.subjectOnline yemek siparişien_US
dc.subjectTüketici davranışlarıen_US
dc.subjectTechnology acceptance modelen_US
dc.subjectOnline food orderingen_US
dc.subjectConsumer behavioren_US
dc.titleCOVID-19 sürecinde online yemek siparişlerinde teknolojinin kabulüen_US
dc.title.alternativeTechnology adoption in online food orders in the COVID-19 processen_US
dc.typearticleen_US
dc.contributor.departmentRTEÜ, Fındıklı Uygulamalı Bilimler Yüksekokulu, Finans ve Bankacılık Bölümüen_US
dc.contributor.institutionauthorDilek, Önder
dc.contributor.institutionauthorÖztürk, Abdülkadir
dc.identifier.doi10.15659/3.sektor-sosyal-ekonomi.21.08.1616en_US
dc.identifier.volume56en_US
dc.identifier.issue3en_US
dc.identifier.startpage1313en_US
dc.identifier.endpage1332en_US
dc.relation.journalÜçüncü Sektör Sosyal Ekonomien_US
dc.relation.publicationcategoryMakale - Uluslararası Hakemli Dergi - Kurum Öğretim Elemanıen_US


Bu öğenin dosyaları:

Thumbnail

Bu öğe aşağıdaki koleksiyon(lar)da görünmektedir.

Basit öğe kaydını göster