Basit öğe kaydını göster

dc.contributor.authorUçuk, Ceyhun
dc.contributor.authorKahraman, Ayşe Gülnihal
dc.contributor.authorÖzdemir, Sami Sonat
dc.date.accessioned2023-03-01T08:06:46Z
dc.date.available2023-03-01T08:06:46Z
dc.date.issued2022en_US
dc.identifier.citationUçuk, C., Kahraman, A.G. & Özdemir, S.S. (2022). Tabak Prezantasyonunun Kötü Görünümlü Yiyeceklerin Kabulüne Etkisi: Şırdan Örneği. Journal of Tourism and Gastronomy Studies, 10(19, 171-192. http://doi.org/10.21325/jotags.2022.985en_US
dc.identifier.issn2147-8775
dc.identifier.urihttp://doi.org/10.21325/jotags.2022.985
dc.identifier.urihttps://hdl.handle.net/11436/7736
dc.description.abstractBu çalışma, görünümü sebebiyle tüketimi tercih edilmeyen yemeklerin estetik değeri bulunan sunumlar yoluyla kabulünün artırılmasını ele almaktadır. Bu kapsamda kötü görünümlü yemekleri temsilen şırdan dolması, yenilikçi sunum teknikleri kullanılarak 5 farklı şekilde sunulmuştur. Sunumların değerlendirilmesi amacıyla hazırlanan anket formu, Türk tüketicilere çevrimiçi olarak iletilmiştir. Araştırma kapsamında hazırlanan 5 sunum özelinde renk, görsel doku, şekil ve genel sunum (komposizyon) parametreleri belirlenerek beğeni testi uygulanmıştır. Şırdan dolmasını görsel özelliklerinden dolayı tüketmek istemediğini ifade eden 215 katılımcıdan elde edilen veriler sonucunda, şırdan dolmasının bütün halde sunulmasının beğeni puanını olumsuz etkilediği ve şırdandan alınan kesitlerin yatay sunumunun tüm parametreler bazında daha fazla beğeni puanı aldığı tespit edilmiştir. Bunun yanı sıra şırdan dolmasına yönelik en fazla beğeni toplayan tabakların sunumları incelendiğinde, renk çeşitliliği ve canlı renk kullanımı, sos veya baharat kullanımı, şırdan dolması miktarı, tabak doluluk oranı ve tabağın odak noktasının şırdan dolması olmaması gibi unsurların etkili olduğu dikkat çekmiştir. Araştırma bulgularından hareketle, şırdan dolması ve temsil ettiği yiyeceklerin yenilikçi sunum teknikleriyle tüketici nezdinde kabul görme oranının artırılabileceğine ve görsel manipülasyonun tüketici tercihlerinde sahip olduğu etkiye yönelik önemli sonuçlara ulaşılmıştır.en_US
dc.description.abstractThis study examines the effect of food, which is thought to have a negative impact on consumption due to its appearance, on its acceptance by creating presentations with aesthetic value. In this context şırdan, representing bad-looking dishes, is discussed. In the study, 5 different şırdan presentations were prepared using modernist presentation techniques. The form containing the presentations was sent online to consumers living in Turkey. Color, visual texture, shape and general presentation (composition) parameters were determined for 5 presentations prepared within the scope of the research, and an appreciation test was applied. As a result of the data obtained from 215 participants who stated that they did not want to consume şırdan, it was determined that the presentation of whole şırdan affected the appreciation score negatively, and the horizontal presentation of the sections taken from the şırdan received more appreciation points on the basis of all parameters. In addition, when the presentations of the dishes that received the most appreciation in the presentation of şırdan were examined, factors such as the variety of colors and the use of vibrant colors, the use of sauces or spices, the amount of şırdan filling, the plate fullness, and the fact that the focus of the plate was not filled with şırdan, drew attention. Based on the research findings, it was concluded that the rate of acceptance by the consumer can be increased with the modernist presentation techniques of şırdan and the bad-looking foods it represents, and that visual manipulation has a significant effect.en_US
dc.language.isoturen_US
dc.rightsinfo:eu-repo/semantics/openAccessen_US
dc.subjectTabak prezantasyonuen_US
dc.subjectKötü görünümlü yiyecekleren_US
dc.subjectYiyecek kabulüen_US
dc.subjectGörsel duyuen_US
dc.subjectŞırdanen_US
dc.subjectPlate presentationen_US
dc.subjectBad-looking foodsen_US
dc.subjectFood acceptanceen_US
dc.subjectVisual senseen_US
dc.titleTabak prezantasyonunun kötü görünümlü yiyeceklerin kabulüne etkisi: Şırdan örneğien_US
dc.title.alternativeThe effect of plate presentation on the acceptance of bad-looking foods: Şırdan exampleen_US
dc.typearticleen_US
dc.contributor.departmentRTEÜ, Ardeşen Turizm Fakültesi, Gastronomi ve Mutfak Sanatları Bölümüen_US
dc.contributor.institutionauthorKahraman, Ayşe Gülnihal
dc.identifier.doi10.21325/jotags.2022.985en_US
dc.identifier.volume10en_US
dc.identifier.issue1en_US
dc.identifier.startpage171en_US
dc.identifier.endpage192en_US
dc.relation.journalJournal of Tourism and Gastronomy Studiesen_US
dc.relation.publicationcategoryMakale - Uluslararası Hakemli Dergi - Kurum Öğretim Elemanıen_US


Bu öğenin dosyaları:

Thumbnail

Bu öğe aşağıdaki koleksiyon(lar)da görünmektedir.

Basit öğe kaydını göster