dc.contributor.author | Çorbacı, Ömer Lütfü | |
dc.contributor.author | Ekren, Erdi | |
dc.date.accessioned | 2023-03-03T07:17:11Z | |
dc.date.available | 2023-03-03T07:17:11Z | |
dc.date.issued | 2022 | en_US |
dc.identifier.citation | Çorbacı,Ö.L. & Ekren, E. (2022). Kentsel Açık Yeşil Alanlardaki Yenilebilir Bitkilerin Değerlendirilmesi: Kahramanmaraş Kenti Örneği.
Journal of Anatolian Environmental and Animal Sciences, 7(4), 589-596.
https://doi.org/10.35229/jaes.1210580 | en_US |
dc.identifier.issn | 2548-0006 | |
dc.identifier.uri | https://doi.org/10.35229/jaes.1210580 | |
dc.identifier.uri | https://hdl.handle.net/11436/7763 | |
dc.description.abstract | Kentlerde yapılaşma hızının artması ile birlikte çevresel, sosyal ve ekonomik birçok fayda sağlayan açık
yeşil alanlar hızla azalmaktadır. Bunun yanı sıra artan nüfusun yüksek gıda talebi alternatif peyzaj
uygulamalarının önünü açmıştır. Yenilebilir bitkiler günümüzde yenilebilir peyzajlar kavramının ortaya
çıkması ile birlikte daha fazla ilgi görmektedir. Yenilebilir bitkiler besleyici özellikleri ve biyoçeşitliliğe katkı
sunmaları kadar yaşanılan yöreye ve kültüre bağlı “tat algısı/seçimi” oluşturarak yerel kültürün önemli bir
bileşeni ve dolayısıyla toplumsal kimlik oluşumunun da değerli bir parçasıdır. Bitkiler ile yapılan tasarım
çalışmalarında temel tasar ilkeleri doğrultusunda bitkilerin; form-biçim, tekstür-doku ve renk özellikleri göz
önünde bulundurulur. Yenilebilir bitkiler besin değeri taşımanın yanı sıra sahip oldukları estetik özellikler ile
(çiçek ve meyve güzelliği, yaprak dokusu, sonbahar renklenmesi, habitusu vb.) peyzaj tasarımı içerisinde
önemli bir yer tutarlar. Çalışma kapsamında Kahramanmaraş kentsel açık yeşil alanlarında yenilebilir
özellikte 65 bitki taksonu tespit edilmiştir. Bu bitkilerin; familyaları, yöresel adları, yenilebilir kısımları,
yaşam formları, yaprak renkleri, sonbahar renklenmesine sahip olup olmadıkları, çiçek renkleri ve olgun
meyve renkleri belirlenmiş ve değerlendirmeler yapılmıştır. Bu değerlendirmeler sonucunda, yenilebilir
özellikte en fazla takson içeren familyanın Rosaceae olduğu belirlenmiştir. Ayrıca, 65 bitkiden; 36’sının
meyvesinin, 20’sinin çiçeğinin, 13’ünün yaprağının, 3’ünün tohumunun, 3’ünün kökünün ve 2’sinin ise
toprakaltı kısmının yenilebildiği tespit edilmiştir. Sonuç olarak, yenilebilir bitkilerin peyzaj tasarım
çalışmalarında kullanımları ile ilgili öneriler geliştirilmiştir | en_US |
dc.description.abstract | With the increase in the rate of construction in cities, open green areas, which provide many
environmental, social, and economic benefits, are rapidly decreasing. In addition, the high food demand of
the increasing population has paved the way for alternative landscape applications. Edible plants are getting
more attention today with the emergence of the concept of edible landscapes. Edible plants are an important
component of local culture and therefore a valuable part of social identity formation by creating a “taste
perception/selection” depending on the region and culture in which they live, as well as their nutritional
properties and contribution to biodiversity. In design studies with plants, the form, texture, and color
characteristics of plants are taken into consideration in line with the basic design principles. In addition to
carrying nutritional value, edible plants have an important place in landscape design because of their aesthetic
features (flower and fruit beauty, leaf texture, autumn coloration, habitus, etc.). Within the scope of the study,
65 edible plant taxa were identified in the urban open green areas of Kahramanmaraş. Families, local names,
edible parts, life forms, leaf colors, whether they have autumn coloration, flower colors, and ripe fruit colors
of these plants were determined and evaluated. As a result of these evaluations, it was determined that the
family with the highest number of edible taxa was Rosaceae. In addition, it was determined that, from 65
plants, 36 have edible fruits, 20 have edible flowers, 13 have edible leaves, 3 have edible seeds, 3 have edible
roots, and 2 have edible underground parts. As a result, suggestions have been developed for the use of edible
plants in landscape design applications. | en_US |
dc.language.iso | tur | en_US |
dc.rights | info:eu-repo/semantics/openAccess | en_US |
dc.subject | Yenilebilir bitkiler | en_US |
dc.subject | Kentsel açık yeşil alanlar | en_US |
dc.subject | Kahramanmaraş | en_US |
dc.subject | Edible plants | en_US |
dc.subject | Urban open green areas | en_US |
dc.title | Kentsel açık yeşil alanlardaki yenilebilir bitkilerin değerlendirilmesi: Kahramanmaraş kenti örneği | en_US |
dc.title.alternative | Evaluation of edible plants in urban open green areas: The case of Kahramanmaraş | en_US |
dc.type | article | en_US |
dc.contributor.department | RTEÜ, Mühendislik ve Mimarlık Fakültesi, Peyzaj Mimarlığı Bölümü | en_US |
dc.contributor.institutionauthor | Çorbacı, Ömer Lütfü | |
dc.identifier.doi | 10.35229/jaes.1210580 | en_US |
dc.identifier.volume | 7 | en_US |
dc.identifier.issue | 4 | en_US |
dc.identifier.startpage | 589 | en_US |
dc.identifier.endpage | 596 | en_US |
dc.relation.journal | Journal of Anatolian Environmental and Animal Sciences | en_US |
dc.relation.publicationcategory | Makale - Uluslararası Hakemli Dergi - Kurum Öğretim Elemanı | en_US |