Do different substrates affect antioxidant properties and antimicrobial activity of Pleurotus ostreatus?
Künye
: Bozdeveci, A., Avci, S., Alpay Karaoğlu, Ş., Can, Z. & Pekşen, A. (2022). Do different substrates affect antioxidant properties and antimicrobial activity of Pleurotus ostreatus? Journal of Anatolian Environmental and Animal Sciences 7(4), 537-545. https://doi.org/10.35229/jaes.1180420Özet
The aim of this study is to determine the effect of growing substrates on the antioxidant
properties and antimicrobial activities of Pleurotus ostreatus (Jacq.) P. Kumm. In the study, growing
substrates were prepared with five different tree sawdust (80%) and waste (20% Tea Waste or Wheat
Bran) at different ratios (80% Sawdust + 20% TW, 80% Sawdust + 20% GW). The antimicrobial
activities of methanol extracts from P. ostreatus grown on 19 different substrates were tested against
microorganisms by agar well diffusion technique. The total phenolic content was measured by using
the Folin-Ciocalteau procedure. The antioxidant capacity was determined by using ferric reducing
antioxidant power (FRAP) and the free radical scavenging activity of DPPH. It was determined that
the methanol extract of mushrooms obtained from the 80QS+20TW substrate was the most effective
extract against all of the microorganisms investigated in this study. Significant differences (P<0.01)
were found among extracts of mushrooms grown on different substrates. Total phenolic, FRAP and
DPPH assay contents of methanol extracts from P. ostreatus varied between 1.016 to 4.772 mg GAE/g,
2.245 to 8.902 μmol FeSO4.7H2O/g, 4.650 to 22.922 mg/mL, respectively. The results of this study
revealed that the substrate content affects the antioxidant properties and antimicrobial activities of P.
ostreatus. In addition, it was observed that tea waste has a positive effect on antimicrobial activity when
added to substrate. Bu çalışmanın amacı, yetiştirme substratlarının Pleurotus ostreatus (Jacq.) P. Kumm.’un
antioksidan özellikleri ve antimikrobiyal aktiviteleri üzerindeki etkisini belirlemektir. Çalışmada beş
farklı talaş türü (%80) ve atık (%20 Çay Atığı veya Buğday Kepeği) ile farklı oranlarda (%80 Talaş +
%20 Çay atığı, %80 Talaş + 20% Buğday kepeği) yetiştirme substratları hazırlanmıştır. 19 farklı
substrat üzerinde büyütülen P. ostreatus'tan elde edilen metanol ekstraktlarının antimikrobiyal
aktiviteleri, agar kuyucuk difüzyon tekniği ile mikroorganizmalara karşı test edildi. Toplam fenolik
içerik, Folin-Ciocalteau prosedürü kullanılarak ölçülmüştür. Antioksidan kapasitesi, ferrik indirgeyici
antioksidan gücü (FRAP) ve DPPH'nin serbest radikal süpürücü aktivitesi kullanılarak belirlendi.
80QS+20TW substratından elde edilen mantarların metanol ekstraktının, bu çalışmada incelenen tüm
mikrooganizmalara karşı en etkili ekstrakt olduğu belirlendi. Farklı substratlar üzerinde yetiştirilen
mantar ekstraktlarının antioksidan içerikleri arasında önemli farklılıklar (P<0.01) bulundu. P.
ostreatus'tan elde edilen metanol ekstraktlarının toplam fenolik, FRAP ve DPPH tahlil içerikleri,
sırasıyla 1.016 ile 4.772 mg GAE/g, 2.245 ile 8.902 μmol FeSO4.7H2O/g, 4.650 ile 22.922 mg/mL
arasında değişmiştir. Bu çalışmanın sonuçları, substrat içeriğinin, P. ostreatus'un antioksidan
özelliklerini ve antimikrobiyal aktivitelerini etkilediğini ortaya koydu. Ayrıca çay atığı substrata
eklendiğinde antimikrobiyal aktivite üzerinde olumlu bir etkiye sahip olduğu gözlenmiştir.