• Türkçe
    • English
  • English 
    • Türkçe
    • English
  • Login
View Item 
  •   RTEÜ
  • Araştırma Çıktıları | TR-Dizin | WoS | Scopus | PubMed
  • TR-Dizin İndeksli Yayınlar Koleksiyonu
  • View Item
  •   RTEÜ
  • Araştırma Çıktıları | TR-Dizin | WoS | Scopus | PubMed
  • TR-Dizin İndeksli Yayınlar Koleksiyonu
  • View Item
JavaScript is disabled for your browser. Some features of this site may not work without it.

Do different substrates affect antioxidant properties and antimicrobial activity of Pleurotus ostreatus?

Thumbnail

View/Open

Full Text / Tam Metin (1.336Mb)

Access

info:eu-repo/semantics/openAccess

Date

2022

Author

Bozdeveci, Arif
Avcı, Sibel
Karaoğlu, Şengül Alpay
Can, Zehra
Pekşen, Aysun

Metadata

Show full item record

Citation

: Bozdeveci, A., Avci, S., Alpay Karaoğlu, Ş., Can, Z. & Pekşen, A. (2022). Do different substrates affect antioxidant properties and antimicrobial activity of Pleurotus ostreatus? Journal of Anatolian Environmental and Animal Sciences 7(4), 537-545. https://doi.org/10.35229/jaes.1180420

Abstract

The aim of this study is to determine the effect of growing substrates on the antioxidant properties and antimicrobial activities of Pleurotus ostreatus (Jacq.) P. Kumm. In the study, growing substrates were prepared with five different tree sawdust (80%) and waste (20% Tea Waste or Wheat Bran) at different ratios (80% Sawdust + 20% TW, 80% Sawdust + 20% GW). The antimicrobial activities of methanol extracts from P. ostreatus grown on 19 different substrates were tested against microorganisms by agar well diffusion technique. The total phenolic content was measured by using the Folin-Ciocalteau procedure. The antioxidant capacity was determined by using ferric reducing antioxidant power (FRAP) and the free radical scavenging activity of DPPH. It was determined that the methanol extract of mushrooms obtained from the 80QS+20TW substrate was the most effective extract against all of the microorganisms investigated in this study. Significant differences (P<0.01) were found among extracts of mushrooms grown on different substrates. Total phenolic, FRAP and DPPH assay contents of methanol extracts from P. ostreatus varied between 1.016 to 4.772 mg GAE/g, 2.245 to 8.902 μmol FeSO4.7H2O/g, 4.650 to 22.922 mg/mL, respectively. The results of this study revealed that the substrate content affects the antioxidant properties and antimicrobial activities of P. ostreatus. In addition, it was observed that tea waste has a positive effect on antimicrobial activity when added to substrate.
 
Bu çalışmanın amacı, yetiştirme substratlarının Pleurotus ostreatus (Jacq.) P. Kumm.’un antioksidan özellikleri ve antimikrobiyal aktiviteleri üzerindeki etkisini belirlemektir. Çalışmada beş farklı talaş türü (%80) ve atık (%20 Çay Atığı veya Buğday Kepeği) ile farklı oranlarda (%80 Talaş + %20 Çay atığı, %80 Talaş + 20% Buğday kepeği) yetiştirme substratları hazırlanmıştır. 19 farklı substrat üzerinde büyütülen P. ostreatus'tan elde edilen metanol ekstraktlarının antimikrobiyal aktiviteleri, agar kuyucuk difüzyon tekniği ile mikroorganizmalara karşı test edildi. Toplam fenolik içerik, Folin-Ciocalteau prosedürü kullanılarak ölçülmüştür. Antioksidan kapasitesi, ferrik indirgeyici antioksidan gücü (FRAP) ve DPPH'nin serbest radikal süpürücü aktivitesi kullanılarak belirlendi. 80QS+20TW substratından elde edilen mantarların metanol ekstraktının, bu çalışmada incelenen tüm mikrooganizmalara karşı en etkili ekstrakt olduğu belirlendi. Farklı substratlar üzerinde yetiştirilen mantar ekstraktlarının antioksidan içerikleri arasında önemli farklılıklar (P<0.01) bulundu. P. ostreatus'tan elde edilen metanol ekstraktlarının toplam fenolik, FRAP ve DPPH tahlil içerikleri, sırasıyla 1.016 ile 4.772 mg GAE/g, 2.245 ile 8.902 μmol FeSO4.7H2O/g, 4.650 ile 22.922 mg/mL arasında değişmiştir. Bu çalışmanın sonuçları, substrat içeriğinin, P. ostreatus'un antioksidan özelliklerini ve antimikrobiyal aktivitelerini etkilediğini ortaya koydu. Ayrıca çay atığı substrata eklendiğinde antimikrobiyal aktivite üzerinde olumlu bir etkiye sahip olduğu gözlenmiştir.
 

Source

Journal of Anatolian Environmental and Animal Sciences

Volume

7

Issue

4

URI

https://doi.org/10.35229/jaes.1180420
https://hdl.handle.net/11436/7767

Collections

  • FEF, Biyoloji Bölümü Koleksiyonu [588]
  • TR-Dizin İndeksli Yayınlar Koleksiyonu [2844]



DSpace software copyright © 2002-2015  DuraSpace
Contact Us | Send Feedback
Theme by 
@mire NV
 

 




| Instruction | Guide | Contact |

DSpace@RTEÜ

by OpenAIRE
Advanced Search

sherpa/romeo

Browse

All of DSpaceCommunities & CollectionsBy Issue DateAuthorsTitlesSubjectsTypeLanguageDepartmentCategoryPublisherAccess TypeInstitution AuthorThis CollectionBy Issue DateAuthorsTitlesSubjectsTypeLanguageDepartmentCategoryPublisherAccess TypeInstitution Author

My Account

LoginRegister

Statistics

View Google Analytics Statistics

DSpace software copyright © 2002-2015  DuraSpace
Contact Us | Send Feedback
Theme by 
@mire NV
 

 


|| Guide|| Instruction || Library || Recep Tayyip Erdoğan University || OAI-PMH ||

Recep Tayyip Erdoğan University, Rize, Turkey
If you find any errors in content, please contact:

Creative Commons License
Recep Tayyip Erdoğan University Institutional Repository is licensed under a Creative Commons Attribution-NonCommercial-NoDerivs 4.0 Unported License..

DSpace@RTEÜ:


DSpace 6.2

tarafından İdeal DSpace hizmetleri çerçevesinde özelleştirilerek kurulmuştur.