Basit öğe kaydını göster

dc.contributor.authorBozdeveci, Arif
dc.contributor.authorAvcı, Sibel
dc.contributor.authorKaraoğlu, Şengül Alpay
dc.contributor.authorCan, Zehra
dc.contributor.authorPekşen, Aysun
dc.date.accessioned2023-03-03T07:51:04Z
dc.date.available2023-03-03T07:51:04Z
dc.date.issued2022en_US
dc.identifier.citation: Bozdeveci, A., Avci, S., Alpay Karaoğlu, Ş., Can, Z. & Pekşen, A. (2022). Do different substrates affect antioxidant properties and antimicrobial activity of Pleurotus ostreatus? Journal of Anatolian Environmental and Animal Sciences 7(4), 537-545. https://doi.org/10.35229/jaes.1180420en_US
dc.identifier.issn2548-0006
dc.identifier.urihttps://doi.org/10.35229/jaes.1180420
dc.identifier.urihttps://hdl.handle.net/11436/7767
dc.description.abstractThe aim of this study is to determine the effect of growing substrates on the antioxidant properties and antimicrobial activities of Pleurotus ostreatus (Jacq.) P. Kumm. In the study, growing substrates were prepared with five different tree sawdust (80%) and waste (20% Tea Waste or Wheat Bran) at different ratios (80% Sawdust + 20% TW, 80% Sawdust + 20% GW). The antimicrobial activities of methanol extracts from P. ostreatus grown on 19 different substrates were tested against microorganisms by agar well diffusion technique. The total phenolic content was measured by using the Folin-Ciocalteau procedure. The antioxidant capacity was determined by using ferric reducing antioxidant power (FRAP) and the free radical scavenging activity of DPPH. It was determined that the methanol extract of mushrooms obtained from the 80QS+20TW substrate was the most effective extract against all of the microorganisms investigated in this study. Significant differences (P<0.01) were found among extracts of mushrooms grown on different substrates. Total phenolic, FRAP and DPPH assay contents of methanol extracts from P. ostreatus varied between 1.016 to 4.772 mg GAE/g, 2.245 to 8.902 μmol FeSO4.7H2O/g, 4.650 to 22.922 mg/mL, respectively. The results of this study revealed that the substrate content affects the antioxidant properties and antimicrobial activities of P. ostreatus. In addition, it was observed that tea waste has a positive effect on antimicrobial activity when added to substrate.en_US
dc.description.abstractBu çalışmanın amacı, yetiştirme substratlarının Pleurotus ostreatus (Jacq.) P. Kumm.’un antioksidan özellikleri ve antimikrobiyal aktiviteleri üzerindeki etkisini belirlemektir. Çalışmada beş farklı talaş türü (%80) ve atık (%20 Çay Atığı veya Buğday Kepeği) ile farklı oranlarda (%80 Talaş + %20 Çay atığı, %80 Talaş + 20% Buğday kepeği) yetiştirme substratları hazırlanmıştır. 19 farklı substrat üzerinde büyütülen P. ostreatus'tan elde edilen metanol ekstraktlarının antimikrobiyal aktiviteleri, agar kuyucuk difüzyon tekniği ile mikroorganizmalara karşı test edildi. Toplam fenolik içerik, Folin-Ciocalteau prosedürü kullanılarak ölçülmüştür. Antioksidan kapasitesi, ferrik indirgeyici antioksidan gücü (FRAP) ve DPPH'nin serbest radikal süpürücü aktivitesi kullanılarak belirlendi. 80QS+20TW substratından elde edilen mantarların metanol ekstraktının, bu çalışmada incelenen tüm mikrooganizmalara karşı en etkili ekstrakt olduğu belirlendi. Farklı substratlar üzerinde yetiştirilen mantar ekstraktlarının antioksidan içerikleri arasında önemli farklılıklar (P<0.01) bulundu. P. ostreatus'tan elde edilen metanol ekstraktlarının toplam fenolik, FRAP ve DPPH tahlil içerikleri, sırasıyla 1.016 ile 4.772 mg GAE/g, 2.245 ile 8.902 μmol FeSO4.7H2O/g, 4.650 ile 22.922 mg/mL arasında değişmiştir. Bu çalışmanın sonuçları, substrat içeriğinin, P. ostreatus'un antioksidan özelliklerini ve antimikrobiyal aktivitelerini etkilediğini ortaya koydu. Ayrıca çay atığı substrata eklendiğinde antimikrobiyal aktivite üzerinde olumlu bir etkiye sahip olduğu gözlenmiştir.en_US
dc.language.isoengen_US
dc.rightsinfo:eu-repo/semantics/openAccessen_US
dc.subjectAntimicrobialen_US
dc.subjectAntioxidanten_US
dc.subjectPleurotus ostreatusen_US
dc.subjectTotal phenolicen_US
dc.subjectAntimikrobiyalen_US
dc.subjectAntioksidanen_US
dc.subjectToplam fenoliken_US
dc.titleDo different substrates affect antioxidant properties and antimicrobial activity of Pleurotus ostreatus?en_US
dc.title.alternativeFarklı substratlar, pleurotus ostreatus'un antioksidan özelliklerini ve antimikrobiyal aktivitesini etkiler mi?en_US
dc.typearticleen_US
dc.contributor.departmentRTEÜ, Fen - Edebiyat Fakültesi, Biyoloji Bölümüen_US
dc.contributor.institutionauthorBozdeveci, Arif
dc.contributor.institutionauthorAvcı, Sibel
dc.contributor.institutionauthorKaraoğlu, Şengül Alpay
dc.identifier.doi10.35229/jaes.1180420en_US
dc.identifier.volume7en_US
dc.identifier.issue4en_US
dc.identifier.startpage537en_US
dc.identifier.endpage545en_US
dc.relation.journalJournal of Anatolian Environmental and Animal Sciencesen_US
dc.relation.publicationcategoryMakale - Uluslararası Hakemli Dergi - Kurum Öğretim Elemanıen_US


Bu öğenin dosyaları:

Thumbnail

Bu öğe aşağıdaki koleksiyon(lar)da görünmektedir.

Basit öğe kaydını göster