Basit öğe kaydını göster

dc.contributor.authorReis, Ahu
dc.contributor.authorMazlum Şen, Tuğba
dc.contributor.authorÖnem, Ebru
dc.contributor.authorSaral, Özlem
dc.contributor.authorGültepe, Mutlu
dc.date.accessioned2023-03-06T10:49:13Z
dc.date.available2023-03-06T10:49:13Z
dc.date.issued2022en_US
dc.identifier.citationReis, A., Mazlum Şen, T., Önem, E., Saral, Ö. & Gültepe, M. (2022). Determination of Phytochemical Profile, Antiquorum Sensing and Antioxidant Activities of Tragopogon oligolepis. Süleyman Demirel Üniversitesi Sağlık Bilimleri Dergisi, 13(3), 522-530. https://doi.org/10.22312/sdusbed.1193199en_US
dc.identifier.issn2146-247X
dc.identifier.urihttps://doi.org/10.22312/sdusbed.1193199
dc.identifier.urihttps://hdl.handle.net/11436/7789
dc.description.abstractObjective: In this study it was aimed to examine antiquorum sensing, antioxidant activities by using root and aerial parts extracts of Tragopogon oligolepis. Also phenolic content was detected using HPLC analysis. Material-Method: Antioxidant activity was detected by DPPH, FRAP methods and phenolic content HPLC. Antiquorum sensing activity was investigated by using pyocyanin and swarming motility assay on Pseudomonas aeruginosa PAO1. Results: Phytochemical profile findings showed that 12 components were detected in the root and 10 components in the aerial parts. The main components were found chlorogenic acid and o-coumaric acid. According to the obtained of antioxidant levels the aerial parts extracts of T. oligolepis had the best antioxidant property in our results. The amount of DPPH (0.60 ± 0.01 mg/ml) and phenolic content (6.55±0.18 mg GAE/g sample) was determined to be high in the aerial parts. In the FRAP analysis, high reducing power was found in the roots (12.62±0.36 μmol FeSO4/g sample). According to these results, although T. oligolepis extracts do not reach very high amounts in terms of antioxidant results, it is thought to be a plant that can be evaluated in terms of removing oxidant effects. The results of antiquorum sensing activity showed that both root and aerial parts extract showed strong inhibitory effect on swarming motility 62%, %65 rate respectively. Conclusions: Tragopogon oligolepis, an endemic species, can be evaluated as an antiquorum sensing inhibitor candidate with its phytochemical contents.en_US
dc.description.abstractAmaç: Bu çalışmada, Tragopogon oligolepis'in kök ve toprak üstü kısım ekstraktları kullanılarak antiquorum sensing ve antioksidan aktivitelerinin incelenmesi amaçlanmıştır. Ayrıca HPLC analizi kullanılarak fenolik içerik tespit edilmiştir. Gereç Yöntem: Antioksidan aktivite DPPH, FRAP yöntemleri ve fenolik içerik HPLC ile tespit edildi. Çevreyi algılama aktivitesi, Pseudomonas aeruginosa PAO1 üzerinde piyosiyanin ve kayma hareketi testi kullanılarak araştırıldı. Bulgular: Fitokimyasal profil bulguları, kökte 12 bileşen ve toprak üstü kısımlarda 10 bileşen tespit edildiğini göstermiştir. Ana bileşenler klorojenik asit ve o-kumarik asit olarak bulunmuştur. Elde edilen antioksidan seviyelerine göre, sonuçlarımızda en iyi antioksidan özelliği T. oligolepis'in toprak üstü kısımları ekstreleri göstermiştir. Toprak üstü kısımlarda DPPH (0.60 ± 0.01 mg/mL) ve fenolik içerik (6.55±0.18 mg GAE/g numune) miktarının yüksek olduğu belirlendi. FRAP analizinde köklerde yüksek indirgeme tespit edildi (12.62±0.36 μmol FeSO4/g numune). Antiquorum sensing sonuçlarına göre ise kök ve toprak üstü ektraktları kayma hareketi üzerine %62 ve %65 oranında güçlü inhibisyon etki göstermiştir. Sonuç: Elde edilen sonuçlar neticesinde endemik bir tür olan T. oligolepis, fitokimyasal içeriği ile antiquorum sensing inhibitör adayı olarak değerlendirilebilir.en_US
dc.language.isoengen_US
dc.publisherSüleyman Demirel Universityen_US
dc.rightsinfo:eu-repo/semantics/openAccessen_US
dc.subjectDPPHen_US
dc.subjectFRAPen_US
dc.subjectPseudomonasen_US
dc.subjectT. oligolepisen_US
dc.titleDetermination of phytochemical profile, antiquorum sensing and antioxidant activities of tragopogon oligolepisen_US
dc.title.alternativeTragopogon oligolepis’ın fitokimyasal içeriği, antioksidan ve antiquorum sensing özelliğinin belirlenmesien_US
dc.typearticleen_US
dc.contributor.departmentRTEÜ, Sağlık Yüksekokulu, Beslenme ve Diyetetik Bölümüen_US
dc.contributor.institutionauthorSaral, Özlem
dc.identifier.doi10.22312/sdusbed.1193199en_US
dc.identifier.volume13en_US
dc.identifier.issue3en_US
dc.identifier.startpage522en_US
dc.identifier.endpage530en_US
dc.relation.journalSuleyman Demirel University The Journal of Health Scienceen_US
dc.relation.publicationcategoryMakale - Uluslararası Hakemli Dergi - Kurum Öğretim Elemanıen_US


Bu öğenin dosyaları:

Thumbnail

Bu öğe aşağıdaki koleksiyon(lar)da görünmektedir.

Basit öğe kaydını göster