Basit öğe kaydını göster

dc.contributor.authorKarataş, Arzu
dc.date.accessioned2023-10-06T12:43:24Z
dc.date.available2023-10-06T12:43:24Z
dc.date.issued2023en_US
dc.identifier.citationKarataş, A. (2023). Geçmişten Günümüze Çaşır, Aşotu ve Şalgam Sebzelerinin Geleneksel Muhafaza Yöntemleri. Recep Tayyip Erdoğan Üniversitesi Fen ve Mühendislik Bilimleri Dergisi, 4(1), 9-18. https://doi.org/10.53501/rteufemud.1203825en_US
dc.identifier.issn2687-2315
dc.identifier.issn2757-7686
dc.identifier.urihttps://doi.org/10.53501/rteufemud.1203825
dc.identifier.urihttps://hdl.handle.net/11436/8447
dc.description.abstractBu çalışmanın amacı, Erzurum yöresinde yaygın olarak tüketilen Çaşır (Prangos ferulacea, Hippomarathrum microcarpum), aşotu (Coriandrum sativum L.), şalgam (Brassica rapa) sebzelerinin geleneksel muhafaza yöntemlerini ortaya koymaktır. Sebzeler vejetasyon ve muhafaza sürelerinin kısa olmasından dolayı yılın her ayı temin edilememektedir. Bu nedenle sebzelerin muhafaza edilmesi, yılın her zamanında bu sebzelere ulaşılabilmesine imkân sağlamaktadır. Çaşır, aşotu ve şalgam gibi sebzeler eski dönemlerden günümüze kadar Erzurum yöresinde yılın belli dönemlerinde taze olarak tüketilmektedir. Ancak, bu sebzelerin yıl boyunca tazeliğinin koruması ve tüketilebilmesi için salamura, tuza basma ve turşu gibi muhafaza yöntemleri kullanılmaktadır. Bu sebzelerden çaşır için kurutma ve salamura, aşotu için tuza basma ve şalgam içinse turşu yapımı şeklinde geleneksel muhafaza yöntemleri en çok tercih edilen yöntemlerdir. Çaşırın kurutulması günümüzde bu muhafaza yöntemlerinden en az kullanılan yöntemdir. Bu nedenle, bu çalışma geçmişten günümüze geleneksel muhafaza yöntemlerinin bilimsel çalışmalarla kayıt altına alınması, besin değeri açısından değerlendirilmesi ve gelecek kuşaklara aktarılmasında oldukça önemli bir role sahip olabilir.en_US
dc.description.abstractThe aim of this study was to reveal the traditional preservation methods of Çaşir (Prangos ferulacea, Hippomarathrum microcarpum), Coriander (Coriandrum sativum L.), Turnip (Brassica rapa) vegetables that are widely consumed in Erzurum region. Vegetables cannot be supplied every month of the year due to the short vegetation and storage periods. For this reason, the preservation of vegetables allows access to these vegetables at any time of the year. Vegetables such as çaşar, aşotu, and turnip are consumed fresh at certain times of the year in Erzurum region from ancient times to the present day. However, preservation methods such as brine, salting and pickling are used to preserve the freshness and consumption of these vegetables throughout the year. Among these vegetables, traditional preservation methods such as drying and brining for çaşır, salting for coriander and making pickles for turnip are the most preferred methods. Drying of çaşir is the least used method among these preservation methods today. For this reason, this study may have a very important role in recording traditional preservation methods from past to present with scientific studies, evaluating them in terms of nutritional value and transferring them to future generations.en_US
dc.language.isoturen_US
dc.publisherRecep Tayyip Erdoğan Üniversitesien_US
dc.rightsinfo:eu-repo/semantics/openAccessen_US
dc.subjectErzurumen_US
dc.subjectGelenekselen_US
dc.subjectÇaşıren_US
dc.subjectAşotuen_US
dc.subjectŞalgamen_US
dc.subjectTraditional,en_US
dc.subjectCorianderen_US
dc.subjectTurnipen_US
dc.titleGeçmişten günümüze çaşır, aşotu ve şalgam sebzelerinin geleneksel muhafaza yöntemlerien_US
dc.title.alternativeTraditional preservation methods of caşir, coriander, and turnip vegetables from past to presenten_US
dc.typearticleen_US
dc.contributor.departmentRTEÜ, Ziraat Fakültesi, Bahçe Bitkileri Bölümüen_US
dc.contributor.institutionauthorKarataş, Arzu
dc.identifier.doi10.53501/rteufemud.1203825en_US
dc.identifier.volume4en_US
dc.identifier.issue1en_US
dc.identifier.startpage9en_US
dc.identifier.endpage18en_US
dc.relation.journalRecep Tayyip Erdoğan Üniversitesi Fen ve Mühendislik Bilimleri Dergisien_US
dc.relation.publicationcategoryMakale - Uluslararası Hakemli Dergi - Kurum Öğretim Elemanıen_US


Bu öğenin dosyaları:

Thumbnail

Bu öğe aşağıdaki koleksiyon(lar)da görünmektedir.

Basit öğe kaydını göster