Show simple item record

dc.contributor.authorPiranlıoğlu, Engin
dc.contributor.authorİpek, Zeynep Zehra
dc.contributor.authorEr, Akif
dc.contributor.authorMinaz, Mert
dc.contributor.authorKayış, Şevki
dc.date.accessioned2023-10-17T08:30:50Z
dc.date.available2023-10-17T08:30:50Z
dc.date.issued2023en_US
dc.identifier.citationPiranlıoğlu, E., İpek, Z. Z., Er, A., Minaz, M., & Kayış, Ş. (2023). Effects of Lactococcus lactis and Bacillus sp. on hatchery performance of rainbow trout (Oncorhynchus mykiss) eggs until larval stage. Acta Aquatica Turcica, 19(1), 035-043. https://doi.org/10.22392/actaquatr.1137624en_US
dc.identifier.issn2651-5474
dc.identifier.urihttps://doi.org/10.22392/actaquatr.1137624
dc.identifier.urihttps://hdl.handle.net/11436/8520
dc.description.abstractIn this study, the effect of Lactococcus lactis and Bacillus sp. (Gram-positive bacteria) on survival rates of rainbow trout (Oncorhynchus mykiss) from egg to larval stage was investigated. In addition, the effects of bacteria on the blue sac syndrome in the fry stage of fish and basic water quality criteria were also noted. Bacteria were applied by immersion method to healthy-eyed eggs during the incubation period. Two bacteria and the control group were examined in a duplicated plan. The highest survival rate was 92.5% observed in the Bacillus sp. group (L. lactis; 70% and control; 45%). The lowest survival rates in all groups were observed during the alevin stage. It was found that the amount of nitrite in the water decreased in the bacteria-applied groups, and it was determined that the effects of blue sac syndrome (caused by the pathogen A. hydrophila) were suppressed in the Bacillus sp. group.en_US
dc.description.abstractBu çalışmada Lactococcus lactis ve Bacillus sp. (Gram-pozitif bakteri) uygulamasının gökkuşağı alabalığının (Oncorhynchus mykiss) yumurtadan larva dönemine kadar yaşama oranları araştırıldı. Ayrıca çalışmada balıkların yavru aşamasında mavi kese hastalığı üzerine bakterilerin etkileri ve temel su kalitesi kriterleri de not edilmiştir. Bakteriler kuluçka döneminde sağlıklı gözlü yumurtalara daldırma yöntemiyle uygulandı. İki bakteri ve kontrol grubu, iki tekerrürlü deneme planında incelendi. En yüksek hayatta kalma oranı Bacillus sp. grubunda (L. lactis; %70 ve kontrol; %45) %92.5 ile gözlendi. Tüm gruplarda en düşük hayatta kalma oranları alevin döneminde gözlendi. Bakteri uygulanan gruplarda sudaki nitrit miktarının azaldığı, Bacillus sp. grubunda ise mavi kese sendromunun (patojen etken A. hydrophila) etkilerinin baskılandığı belirlendien_US
dc.language.isoengen_US
dc.publisherIsparta Uygulamalı Bilimler Üniversitesien_US
dc.rightsinfo:eu-repo/semantics/openAccessen_US
dc.subjectBacteriaen_US
dc.subjectBlue sac fry syndromeen_US
dc.subjectHatcheryen_US
dc.subjectNitrateen_US
dc.subjectRainbow trouten_US
dc.subjectBakterien_US
dc.subjectMavi kese sendromuen_US
dc.subjectKuluçkahaneen_US
dc.subjectGökkuşağı alabalığıen_US
dc.titleEffects of lactococcus lactis and bacillus sp. on hatchery performance of Rainbow trout (oncorhynchus mykiss) eggs until larval stageen_US
dc.title.alternativeLactococcus lactis ve bacillus sp.’nin yumurtadan larval döneme kadar olan evrede Gökkuşağı alabalığı (oncorhynchus mykiss)’nın kuluçka performansına etkilerien_US
dc.typearticleen_US
dc.contributor.departmentRTEÜ, Su Ürünleri Fakültesi, Su Ürünleri Yetiştiriciliği Bölümüen_US
dc.contributor.institutionauthorİpek, Zeynep Zehra
dc.contributor.institutionauthorEr, Akif
dc.contributor.institutionauthorMinaz, Mert
dc.contributor.institutionauthorKayış, Şevki
dc.identifier.doi10.22392/actaquatr.1137624en_US
dc.identifier.volume19en_US
dc.identifier.issue1en_US
dc.identifier.startpage35en_US
dc.identifier.endpage43en_US
dc.relation.journalActa Aquatica Turcicaen_US
dc.relation.publicationcategoryMakale - Uluslararası Hakemli Dergi - Kurum Öğretim Elemanıen_US


Files in this item

Thumbnail

This item appears in the following Collection(s)

Show simple item record