• Türkçe
    • English
  • Türkçe 
    • Türkçe
    • English
  • Giriş
Öğe Göster 
  •   RTEÜ
  • Araştırma Çıktıları | TR-Dizin | WoS | Scopus | PubMed
  • PubMed İndeksli Yayınlar Koleksiyonu
  • Öğe Göster
  •   RTEÜ
  • Araştırma Çıktıları | TR-Dizin | WoS | Scopus | PubMed
  • PubMed İndeksli Yayınlar Koleksiyonu
  • Öğe Göster
JavaScript is disabled for your browser. Some features of this site may not work without it.

Physicochemical characteristics, phenolic components, and antioxidant capacities of Lavender honey (Lavandula spp.) from Isparta region of Turkiye

Göster/Aç

Tam Metin / Full Text (2.100Mb)

Erişim

info:eu-repo/semantics/closedAccess

Tarih

2024

Yazar

Kolaylı, Sevgi
Can, Zehra
Kara, Yakup
Özkök, Aslı
Özmert Ergin, Sema
Kemal, Mehmet
Kanbur, Esra Demir

Üst veri

Tüm öğe kaydını göster

Künye

Kolaylı, S., Can, Z., Kara, Y., Ozkok, A., Ergin, S. O., Kemal, M., & Kanbur, E. D. (2024). Physicochemical characteristics, phenolic components, and antioxidant capacities of Lavender honey (Lavandula spp.) from Isparta region of Turkiye. Chemistry & biodiversity, e202400718. Advance online publication. https://doi.org/10.1002/cbdv.202400718

Özet

Lavender honey is one of the most desirable blossom honeys for its unique taste and aromatic qualities and can vary significantly from one region to another. In this study, melissopalynological, physicochemical and antioxidant properties of lavender honey from the Isparta region of Turkiye were investigated. The ration of the Lavandula spp. pollen were identified ranging from 9% to 76% in the thirteen samples. The average pH, conductivity, moisture, Hunter Lab* and proline values were 3.72, 0.22 mS/cm, 17.17%, L*: 66.56, a*: 66,32, b*:18.41 and 576.92 mg/kg, respectively. The average F+G and F/G were 67.66% and 1.02, respectively. The average of total phenolic (TP) and flavonoid (TF) substance were found to be 39.40 mg GAE/100g and 3.23 mg QUE/100g, respectively. The average total antioxidant capacity (FRAP) and DPPH radical scavenging activity values were found to be 178.28 µmol FeSO4.7H2O/100g and 53.09 mg/mL, respectively. In the phenolic component analysis performed with HPLC-PDA, p-OH-benzoic acid, p-coumaric acid, chrysin and pinocembrin were detected as common polyphenols in the samples. Conclusively, despite considerable variability in their monofloral characteristics, no significant differences were observed in the physicochemical and antioxidant properties of lavender honeys.

Kaynak

Chemistry & Biodiversity

Bağlantı

https://doi.org/10.1002/cbdv.202400718
https://hdl.handle.net/11436/9152

Koleksiyonlar

  • FEF, Biyoloji Bölümü Koleksiyonu [589]
  • PubMed İndeksli Yayınlar Koleksiyonu [2443]
  • Scopus İndeksli Yayınlar Koleksiyonu [5990]
  • WoS İndeksli Yayınlar Koleksiyonu [5260]



DSpace software copyright © 2002-2015  DuraSpace
İletişim | Geri Bildirim
Theme by 
@mire NV
 

 




| Yönerge | Rehber | İletişim |

DSpace@RTEÜ

by OpenAIRE
Gelişmiş Arama

sherpa/romeo

Göz at

Tüm DSpaceBölümler & KoleksiyonlarTarihe GöreYazara GöreBaşlığa GöreKonuya GöreTüre GöreDile GöreBölüme GöreKategoriye GöreYayıncıya GöreErişim ŞekliKurum Yazarına GöreBu KoleksiyonTarihe GöreYazara GöreBaşlığa GöreKonuya GöreTüre GöreDile GöreBölüme GöreKategoriye GöreYayıncıya GöreErişim ŞekliKurum Yazarına Göre

Hesabım

GirişKayıt

İstatistikler

Google Analitik İstatistiklerini Görüntüle

DSpace software copyright © 2002-2015  DuraSpace
İletişim | Geri Bildirim
Theme by 
@mire NV
 

 


|| Rehber|| Yönerge || Kütüphane || Recep Tayyip Erdoğan Üniversitesi || OAI-PMH ||

Recep Tayyip Erdoğan Üniversitesi, Rize, Türkiye
İçerikte herhangi bir hata görürseniz, lütfen bildiriniz:

Creative Commons License
Recep Tayyip Erdoğan Üniversitesi Institutional Repository is licensed under a Creative Commons Attribution-NonCommercial-NoDerivs 4.0 Unported License..

DSpace@RTEÜ:


DSpace 6.2

tarafından İdeal DSpace hizmetleri çerçevesinde özelleştirilerek kurulmuştur.