Recep Tayyip Erdoğan Üniversitesi Kurumsal Akademik Arşivi

DSpace@RTEÜ, Recep Tayyip Erdoğan Üniversitesi tarafından doğrudan ve dolaylı olarak yayınlanan; kitap, makale, tez, bildiri, rapor, araştırma verisi gibi tüm akademik kaynakları uluslararası standartlarda dijital ortamda depolar, Üniversitenin akademik performansını izlemeye aracılık eder, kaynakları uzun süreli saklar ve yayınların etkisini artırmak için telif haklarına uygun olarak Açık Erişime sunar.



 

Güncel Gönderiler

Öğe
Cumhuri̇yet Dönemi̇nde Ri̇ze III : (Sosyo-ekonomik Ve Kültürel Temeller)
(2020) Aslan, Zehra; Başaran, Sinan
Rize Tarihi serisini, Recep Tayyip Erdoğan Üniversitesi Tarih Bölümü öğretim üyelerinden Dr. Öğr. Üyesi Sinan Başaran ile birlikte hazırladığı mız ve 1950-80 arası ildeki sosyo-kültürel ve ekonomik gelişmeleri konu edinen Cumhuriyet Döneminde Rize-III Sosyo-Kültürel ve Ekonomik Temeller (1950-1980) adlı bu eserle tamamlıyoruz.
Öğe
Ri̇ze’ni̇n Sosyal Tari̇hi̇ (Fetihten 18. Yüzyıla)
(Recep Tayyip Erdoğan Üniversitesi Yayınları, 2020) Bostan, M. Hanefi
ÖNSÖZ “Yeşil Rize” olarak bilinen bugünkü Rize ilinin çevrelediği coğrafî ala nın XV, XVI ve XVII. yüzyıllardaki sosyal tarihi konusunda yeterince ilmi çalışmalar yapılmadığı görülmektedir. 1993 yılında doktora tezi olarak hazırlayıp 2002 yılında yeniden düzenleyerek ve bazı ilaveler ile Türk Tarih Kurumu tarafından yayınlanan XV – XVI. Asırlarda Trabzon Sancağında Sosyal ve İktisadî Hayat adlı eserimizde Rize kazası ve yakın çevresinde bulunan Pazar, Hemşin kazaları ile Viçe’nin bağlı olduğu Ar havi kazasının idarî, nüfus ve iktisadî yapıları genel olarak değerlendi rilmişti. Ancak 1520 tarihinden sonra Kabahor nahiyesi Bayburd sanca ğına ve XVI. yüzyılın ikinci yarısından sonra da Pazar, Hemşin ve Ar havi kazalarının yeni kurulan Batum sancağına bağlanmaları nedeniyle, bu idarî birimlerin sosyal, iktisadî ve etnik yapısı değerlendirmeye alı namamıştı. Çalışmamız XV ve XVI. yüzyılla sınırlı olduğundan XVII. yüzyılda Rize, Çayeli, Pazar, Hemşin ve Viçe kazaları ile Kabahor nahi yesinin sosyal ve etnik yapısı ortaya konulamamıştı. Rize’nin Sosyal Ta rihi (Fetihten 18. Yüzyıla) adını taşıyan bu yeni çalışmamız söz konusu bu eksiklikleri gidermeye ve bölge tarihinin daha ayrıntılı olarak ortaya koymayı hedeflemektedir.
Öğe
Recep Tayyi̇p Erdoğan Üni̇versi̇tesi̇ Çay İle İlgi̇li̇ Çalışmalar
(Recep Tayyip Erdoğan Üniversitesi Yayınları, 2018)
SUNUŞ Bilindiği üzere üniversitelerin eğitim-öğretim, araştırma-geliştirme ve topluma hizmet uygulamaları diye üç önemli fonksiyonu vardır. Yükseköğretim Kurulu’nun son yıllarda gündeme getirdiği ihtisaslaşma ve üniversitelerin bulundukları bölgelere göre kendi aralarında farklılaşmaları noktasındaki yönlendirmesi de dikkate alındığında topluma hizmet uygulamaları konusunun ayrı bir önem kazandığını görmekteyiz. Üniversitemiz de bulunduğu bölgenin ana ürünleri olan çay, kivi, bal ve deniz ürünleri ile Rize’nin tarihini, kültürünü, coğrafyası ile florasını öncelikli araştırma konusu olarak belirlemiş ve stratejik planına koymuştur. Türkiye’de çay deyince akla Rize gelirken, Rize deyince de akla çay gelmektedir. Rize ve çay; biri söylendiğinde doğrudan ikincisini akıllara getiren iki sözcüktür. Çay; Ali Rıza Erten’lerin, Hulusi Karadeniz’lerin, Zihni Derin’lerin, Esat Özoğuz’ların, Raşit Hatipoğlu’ların ve Rizeli’lerin rüyası olan bir bitkidir. Bölgede Rize başta olmak üzere, Trabzon, Artvin ve Giresun’da 758 bin dekarlık alanda çay tarımı yapılmaktadır. Türkiye Dünya’da en çok çay üreten ülkeler arasında beşinci sırada yer alırken nüfusa oranla çay tüketiminde ise birinci sırada yer almaktadır. Türk Milleti olarak bizler, güne çay ile başlarız ve yine günü çay ile bitiririz. Dolayısıyla da çayın başkenti olarak ifade edilen Rize ilinde ve ilk çay fabrikasının yapılmış olduğu arazide (Zihni Derin Çay Fabrikası) kurulmuş olan Recep Tayyip Erdoğan Üniversitesi’nin, hayatımıza bu kadar girmiş olan çay konusuna duyarsız kalması beklenemezdi. Bütün bunlardan dolayı Üniversite olarak çay bitkisine ayrı bir önem vermekteyiz. Bu anlamda Üniversite bünyesinde çay konusuyla ilgili öğretim elemanlarından oluşan araştırma grupları ile Çay ve Çay Ürünleri Uygulama ve Araştırma Merkezini kurduk. Hedefimiz Türkiye’deki üniversiteler arasında çay konusunda öne çıkan ve bu konuda uzmanlaşan bir üniversite olmaktır. Bölgemize önemli bir katma değer sağlayan çayın marka değerini artıracak çalışmalar yaparak tarladan bardağa kadar ki süreçlerin hepsini yeniden ele alarak değerlendirmek ve modernizasyonu sağlamak suretiyle çay bitkisinin daha uzun süre insanımıza hizmet etmesini sağlamak temel amaçlarımızdan biridir. Elinizdeki kitap, 2006 yılından bu güne kadar Üniversitemiz öğretim elemanları tarafından çay ile ilgili olarak yapılmış olan çalışmaları içermektedir. Öğretim elemanlarımız tarafından çay ile ilgili olarak; 1 kitap, 1 kitap bölümü, 21 proje, 28 makale, 11 tez ve 48 bildiri olmak üzere toplam 110 çalışma yapılmıştır. Kitapta bu çalışmaları bir araya getirerek siz değerli okuyuculara tanıtmayı hedefledik. Bu anlamda araştırmacıların ilgili çalışmalara kolay ulaşmalarını sağlamak için her bir çalışmanın hem hangi yayınevi tarafından basıldığı, hangi dergide yayınlandığı, hangi sempozyumda sunulduğunu belirterek bibliyografik bilgilerini, hem de ilgili çalışmalarda nelerden bahsedildiği ve hangi sonuçlara ulaşıldığı konusunda okuyuculara kısa bir bilgi vermesi için özetini verdik. Böylece bir taraftan Üniversitemizin bölgemizin en önemli ticari ürünü olan çay ile ilgili olarak bu güne kadar neler yapmış olduğunu ortaya koyarken, bir taraftan da konu ile ilgili araştırmacılara ilgili kaynaklara ulaşma imkanı sunmuş olmaktayız. Kitapta yer alan çalışmaları yapan öğretim elemanlarımıza ve bu yayının ortaya çıkmasına katkı sunan kişi ve kurumlara ayrı ayrı teşekkür ediyorum. Çalışmanın çay konusunda araştırma yapanlar ile konuya meraklı olan kişilere faydalı olacağını ümit ediyorum. Prof. Dr. Hüseyin Karaman Recep Tayyip Erdoğan Üniversitesi Rektörü
Öğe
Meşhur Müfessirlerde Sarf Vezinleri (Hicri Dördüncü Yüzyıla Kadar)
(2016) İbrahim M. es-Süleyman
ÖZET Bu çalışma hicri ilk dört asırdaki müfessirlerin sarf vezinleriyle ilgili yaklaşımlarını ele almaktadır. Müfessirlerin Kur’ân merkezli eserleri, dil ile ilgili çeşitli meselelerle doludur. Bu meselelerden biri de sarf ilmine ait konulardır. Müfessirler Kur’ân’daki sarf mesellerini dilcilerden farklı bir şekilde ele almışlardır. Dolayısıyla bu çalışma, müfessirlerin sarfla ilgili görüşlerini ortaya koyma, onların yaklaşımlarına etki eden hususları ve dilcilerle uzlaşıp ayrıldıkları noktaları tespit etmeyi amaçlamıştır.
Öğe
Glory Plus : Course Book for Undergraduate Programs
(2017) Ören, Aytaç; Şen, Mustafa Kemal; Tütüncü, Fatih; Yalçın, Fahri Uğur
Preface English is a must course in the first year of all undergraduate programs at Recep Tayyip Erdoğan University. The instructional model of this course is to equip students with the basic and essential knowledge of a foreign language, English. ‘Glory Plus’ has been prepared by a group of academic staff of our university. This book is based on European Framework of Reference for Languages (CEFR) in terms of the themes, skills, language input and self-evaluation. As in other course books in the 21st century’s modern world, ‘Glory Plus’ is built upon Communicative Approach and aims to develop students’ basic language skills; listening, speaking, reading and writing. As students are intended to learn how to reflect their own culture, different cultural elements are also included in the units. On behalf of the material development team, I would like to express my gratitude to the rector of the university, Prof. Dr. Hüseyin Karaman and the vice chancellor, Prof. Dr. Ali Bilgin.