Konu "Tea" için listeleme
Toplam kayıt 12, listelenen: 1-12
-
Annual effective dose and concentration levels of gross ? and ? in Turkish market tea
(Novim Medical Radiation Institute, 2012)Background: Tea is one of the most popular beverages all over the world which is prepared from the leaves of a shrub camellia sinensis. Eastern Black Sea Region of Turkey which account for around 100% of all tea production ... -
Annual effective dose and concentration levels of gross alpha and beta in Turkish market tea
(Ijrr-Iranian Journal Radiation Res, 2012)Background: Tea is one of the most popular beverages all over the world which is prepared from the leaves of a shrub camellia sinensis. Eastern Black Sea Region of Turkey which account for around 100% of all tea production ... -
Aşırı yeşil çay tüketimi ile ilişkili mani: bir olgu sunumu
(Hayat Sağlık ve Sosyal Hizmetler Vakfı, 2022)Günümüzde ilerleyen teknolojinin beraberinde getirdiği sağlık sorunlarından kaçınmak için doğaya ve doğal ürünlere dönüş eğilimi gittikçe artmaktadır. Dünya genelinde son zamanlarda birçok insan bitkisel ürünlerin doğal ... -
Çay atıklarının bazı antioksidan enzimler üzerine olan etkisinin eritrositlerde incelenmesi
(Recep Tayyip Erdoğan Üniversitesi / Sağlık Bilimleri Enstitüsü / Tıbbi Biyokimya Anabilim Dalı, 2015)Bu çalışmada, Rize' de üretilen yeşil ve siyah çay ile çayların işlenmesi sırasında açığa çıkan çay atıkları kullanıldı. Mevcut çalışmada, çay ve atıklarının fenolik bileşenlerine bakmak ve eritrosit hücre modelinde ... -
Çay varyetelerinin ISSR markırları ile tanımlanması
(Recep Tayyip Erdoğan Üniversitesi / Fen Bilimleri Enstitüsü / Biyoloji Anabilim Dalı, 2013)Bu çalışma, Türk orijinli 19 çay varyetesi arasında ki genetik benzerliği belirlemek için ISSR DNA moleküler markır teknikleri kullanılarak yapılmıştır. Çay varyetelerindeki genetik farklılığı tespit etmek için 21 adet ... -
Dietary heat-treatment contaminants exposure and cancer: A case study from Turkey
(MDPI, 2023)In this study, the 10-year dietary habits of patients diagnosed with cancer (n = 1155) were retrospectively analyzed, and the relationships between dietary (red meat, white meat, fish meat, French fries, bread, instant ... -
The effect of white tea on serum TNF-alpha/NF-kappa B and immunohistochemical parameters in cisplatin-related renal dysfunction in female rats
(Elsevier France-Editions Scientifiques Medicales Elsevier, 2019)Objective: Nephrotoxicity is the most important side effect of the antineoplastic drug cisplatin, thereby restricting its use. the aim of this study was to investigate the protective effects of white tea infusions(WT) ... -
Microplastic pollution and risk assessment in packaged teas in Türkiye
(Springer Nature, 2024)Abstract: This article presents the first-ever findings on the release of MPs (microplastics) from tea bags containing tea leaves into tea infusions in Türkiye. The study aimed to investigate the possible distribution and ... -
Radionuclides and heavy metals concentrations in Turkish market tea
(Elsevier, 2011)Tea is one of the most popular beverages in the world. The Eastern Black Sea Region of Turkey is one of the main tea producers in Turkey and the fifth in the world. Thus, the chemical components in tea have received great ... -
Siyah ve yeşil çay ile atıklarının oksidatif DNA hasarına yönelik etkilerinin incelenmesi
(Recep Tayyip Erdoğan Üniversitesi / Fen Bilimleri Enstitüsü / Kimya Anabilim Dalı, 2012)Serbest radikal hasarının ateroskleroz, kanser, yaşlanma gibi pek çok dejeneratif hastalığın gelişmesinde katkısı olduğu bilinmektedir. Son yıllarda antioksidan amaçla fenolik fitokimyasalların ve bitkisel ürünlerin kullanımı ... -
Türk çay sektöründe yasal gelişim ve 1984 serbestleştirmesi
(Eskisehir Osmangazi Univ, Fac Education, 2019)In the historical process, addressing changes in law in certain areas, benefit the monitoring both of the situations that require the change and implemented applications. the legal development of Turkish tea sector may be ... -
Variation of antioxidant activity and total phenolic content of tea (Camellia sinensis L. O. Kuntze) genotypes
(Kahramanmaras Sutcu Imam University, 2021)This study was carried out to determine tea (Camellia sinensis L. O. Kuntze) genotypes with high antioxidant activity and also high total phenolic content (TPC) in Rize/Turkey conditions in 2017. In the research, the seeds ...