• Türkçe
    • English
  • Türkçe 
    • Türkçe
    • English
  • Giriş
Öğe Göster 
  •   RTEÜ
  • Araştırma Çıktıları | TR-Dizin | WoS | Scopus | PubMed
  • Scopus İndeksli Yayınlar Koleksiyonu
  • Öğe Göster
  •   RTEÜ
  • Araştırma Çıktıları | TR-Dizin | WoS | Scopus | PubMed
  • Scopus İndeksli Yayınlar Koleksiyonu
  • Öğe Göster
JavaScript is disabled for your browser. Some features of this site may not work without it.

Freeze-drying of tea leaves at different pressures: effects on the thin-layer drying kinetics, water activity and color change

Göster/Aç

Full Text / Tam Metin (436.0Kb)

Erişim

info:eu-repo/semantics/openAccess

Tarih

2025

Yazar

Topal, Muhammed Emin
Şahin, Birol

Üst veri

Tüm öğe kaydını göster

Künye

Freeze-drying Of Tea Leaves At Different Pressures: Effects On The Thin-layer Drying Kinetics, Water Activity And Color Change. (2025). The Journal of Animal and Plant Sciences, 35(3), 689-700. https://doi.org/10.36899/japs.2025.3.0058

Özet

The primary purpose of this study is to freeze-drying (FD) of tea leaves (Camellia sinensis) and determine the drying kinetics using six different drying models. For this intent, a nonlinear regression analysis was conducted to evaluate four different criteria (R², r, χ², RMSE) and determine the best-fitting model for each pressure level based on the highest R² and r values and the lowest χ² and RMSE values. Fresh tea leaves farm in Rize, Türkiye were placed in a laboratory-scale freeze dryer and dried until the product reached equilibrium moisture. FD experiments were performed at three different cabin pressures (0.008, 0.010, and 0.012 mbar) to examine the effect of pressure variation on drying time and quality parameters. After analyzing the experimental results, it was determined that the Alibas model best describes the drying process of tea leaves at 0.008 mbar and 0.010 mbar pressure, while the Improved Midilli-Kucuk model is the most suitable at 0.012 mbar pressure. As a consequence of the FD process, it has been noted that the hue angle changed between 86.98-87.38 depending on cabin pressure, i.e. there was a transition in the color of tea leaves from green to red. The a* (Redness/Greenness) value changed from-6.2 in the fresh product to +1.3 in the final product. The highest drying rate of tea leaves occurred at the lowest cabin pressure. As a consequence of the FD experiment, the water activity of the tea leaves decreased (from 0.9800±0.0093 to 0.2901±0.0077) to a level where no microbial growth would occur.

Kaynak

Journal of Animal and Plant Sciences

Cilt

35

Sayı

3

Bağlantı

https://doi.org/10.36899/japs.2025.3.0058
https://hdl.handle.net/11436/10713

Koleksiyonlar

  • Makine Mühendisliği Bölümü Koleksiyonu [360]
  • Scopus İndeksli Yayınlar Koleksiyonu [6165]



DSpace software copyright © 2002-2015  DuraSpace
İletişim | Geri Bildirim
Theme by 
@mire NV
 

 




| Yönerge | Rehber | İletişim |

DSpace@RTEÜ

by OpenAIRE
Gelişmiş Arama

sherpa/romeo

Göz at

Tüm DSpaceBölümler & KoleksiyonlarTarihe GöreYazara GöreBaşlığa GöreKonuya GöreTüre GöreDile GöreBölüme GöreKategoriye GöreYayıncıya GöreErişim ŞekliKurum Yazarına GöreBu KoleksiyonTarihe GöreYazara GöreBaşlığa GöreKonuya GöreTüre GöreDile GöreBölüme GöreKategoriye GöreYayıncıya GöreErişim ŞekliKurum Yazarına Göre

Hesabım

GirişKayıt

İstatistikler

Google Analitik İstatistiklerini Görüntüle

DSpace software copyright © 2002-2015  DuraSpace
İletişim | Geri Bildirim
Theme by 
@mire NV
 

 


|| Rehber|| Yönerge || Kütüphane || Recep Tayyip Erdoğan Üniversitesi || OAI-PMH ||

Recep Tayyip Erdoğan Üniversitesi, Rize, Türkiye
İçerikte herhangi bir hata görürseniz, lütfen bildiriniz:

Creative Commons License
Recep Tayyip Erdoğan Üniversitesi Institutional Repository is licensed under a Creative Commons Attribution-NonCommercial-NoDerivs 4.0 Unported License..

DSpace@RTEÜ:


DSpace 6.2

tarafından İdeal DSpace hizmetleri çerçevesinde özelleştirilerek kurulmuştur.