• Türkçe
    • English
  • Türkçe 
    • Türkçe
    • English
  • Giriş
Öğe Göster 
  •   RTEÜ
  • Araştırma Çıktıları | TR-Dizin | WoS | Scopus | PubMed
  • Scopus İndeksli Yayınlar Koleksiyonu
  • Öğe Göster
  •   RTEÜ
  • Araştırma Çıktıları | TR-Dizin | WoS | Scopus | PubMed
  • Scopus İndeksli Yayınlar Koleksiyonu
  • Öğe Göster
JavaScript is disabled for your browser. Some features of this site may not work without it.

Comprehensive evaluation of mathematical models used in the thin-layer cold dried foods

Göster/Aç

Full Text / Tam Metin (740.4Kb)

Erişim

info:eu-repo/semantics/closedAccess

Tarih

2025

Yazar

Kılıç, Aydın

Üst veri

Tüm öğe kaydını göster

Künye

Kilic, A. (2025). Comprehensive Evaluation of Mathematical Models Used in the Thin‐Layer Cold Dried Foods. Food Science & Nutrition, 13(7), e70558. https://doi.org/10.1002/fsn3.70558

Özet

This article focused on the comprehensive evaluation of statistical criteria applied in common mathematical models selected for experimental cold drying data for thin-layer food drying applications. In this context, Mackerel (Trachurus trachurus), known as a functional and sensitive food sample with its bioactive content, was selected as the experimental material for drying applications. For this purpose, four experimental groups (G5MM, G10MM, G15MM, G20MM) with different sample thicknesses (5, 10, 15, 20 mm) at 100 g were dried with 6 m/s air flow at 10°C for 24, 22, 20, and 14 h respectively. Twenty-three common semi-theoretic and empiric mathematical models were applied to the obtained drying values. For the comprehensive evaluation of the models, non-linear regression analysis was performed using 13 different statistical criteria such as r, RSS, SST, SSE, R2, χ2, RMSE, residuals, RSSE, MBE, EF, SEE, and p. In this context, in the study where the relevant criteria were applied, for G20MM, Newton Lewis, Midilli-Küçük, Balbay and Şahin, Page, for G15MM, Henderson & Pabis, Logarithmic (Asymptotic), Binomial, Verma et al., Modified Henderson, Simplified Fick diff., Balbay and Şahin model were concluded to be the most suitable. In addition, for G10MM, Logarithmic (Asymptotic), Demir et al., Binary, Verma et al., Balbay and Şahin, Thompson and Alibas models, and in the G05MM group, Logarithmic (Asymptotic), Demir et al., Binary, Verma et al., Thompson, Balbay-Şahin and Alibas models were concluded to be the most suitable. According to the results obtained, it has been revealed that using only r, R2, χ2 and RMSE equations instead of 13 statistical criteria in the evaluation of mathematical models gives significant and meaningful results.

Kaynak

Food Science and Nutrition

Cilt

13

Sayı

7

Bağlantı

https://doi.org/10.1002/fsn3.70558
https://hdl.handle.net/11436/10776

Koleksiyonlar

  • Gastronomi ve Mutfak Sanatları Bölümü Koleksiyonu [35]
  • Scopus İndeksli Yayınlar Koleksiyonu [6142]



DSpace software copyright © 2002-2015  DuraSpace
İletişim | Geri Bildirim
Theme by 
@mire NV
 

 




| Yönerge | Rehber | İletişim |

DSpace@RTEÜ

by OpenAIRE
Gelişmiş Arama

sherpa/romeo

Göz at

Tüm DSpaceBölümler & KoleksiyonlarTarihe GöreYazara GöreBaşlığa GöreKonuya GöreTüre GöreDile GöreBölüme GöreKategoriye GöreYayıncıya GöreErişim ŞekliKurum Yazarına GöreBu KoleksiyonTarihe GöreYazara GöreBaşlığa GöreKonuya GöreTüre GöreDile GöreBölüme GöreKategoriye GöreYayıncıya GöreErişim ŞekliKurum Yazarına Göre

Hesabım

GirişKayıt

İstatistikler

Google Analitik İstatistiklerini Görüntüle

DSpace software copyright © 2002-2015  DuraSpace
İletişim | Geri Bildirim
Theme by 
@mire NV
 

 


|| Rehber|| Yönerge || Kütüphane || Recep Tayyip Erdoğan Üniversitesi || OAI-PMH ||

Recep Tayyip Erdoğan Üniversitesi, Rize, Türkiye
İçerikte herhangi bir hata görürseniz, lütfen bildiriniz:

Creative Commons License
Recep Tayyip Erdoğan Üniversitesi Institutional Repository is licensed under a Creative Commons Attribution-NonCommercial-NoDerivs 4.0 Unported License..

DSpace@RTEÜ:


DSpace 6.2

tarafından İdeal DSpace hizmetleri çerçevesinde özelleştirilerek kurulmuştur.