• Türkçe
    • English
  • Türkçe 
    • Türkçe
    • English
  • Giriş
Öğe Göster 
  •   RTEÜ
  • Araştırma Çıktıları | TR-Dizin | WoS | Scopus | PubMed
  • Scopus İndeksli Yayınlar Koleksiyonu
  • Öğe Göster
  •   RTEÜ
  • Araştırma Çıktıları | TR-Dizin | WoS | Scopus | PubMed
  • Scopus İndeksli Yayınlar Koleksiyonu
  • Öğe Göster
JavaScript is disabled for your browser. Some features of this site may not work without it.

Metal(oid) bioaccumulation, Se[sbnd]Hg balance, and human health risk assessment in anchovy (Engraulis encrasicolus) from the southern Black Sea

Göster/Aç

Full Text / Tam Metin (777.7Kb)

Erişim

info:eu-repo/semantics/closedAccess

Tarih

2025

Yazar

Öğretmen, Özen Yusuf
Karslı, Barış
Emanet, Muhammet

Üst veri

Tüm öğe kaydını göster

Künye

Öğretmen, Ö. Y., Karslı, B., & Emanet, M. (2025). Metal(oid) bioaccumulation, Se Hg balance, and human health risk assessment in anchovy (Engraulis encrasicolus) from the southern Black Sea. Marine Pollution Bulletin, 217, 118047. https://doi.org/10.1016/j.marpolbul.2025.118047

Özet

The European anchovy (Engraulis encrasicolus) is the widely caught fish species in Türkiye, both in terms of catch volume and widespread consumption. It holds significant economic and cultural value, particularly in the Black Sea region, where it is a staple in local diets. This study aimed to assess toxic element contamination in anchovies and evaluate potential human health risks. Metal(oid) levels were analyzed in samples collected monthly over a one-year period from the southeastern Black Sea. Although concentrations varied monthly, they remained below national and international safety limits. Seasonal variations in the concentration of 15 metal(oid)s were statistically insignificant. Health risk assessments, including estimated weekly intake (EWI), target hazard quotients (THQ), and hazard index (HI), revealed no adverse effects from regular consumption. The study also noted low mercury (Hg) levels, with a selenium (Se) to mercury molar ratio above 1 during all seasons, suggesting that selenium may mitigate the toxic effects of mercury. Thus, consuming anchovies presents a favorable risk/benefit balance for health. Carcinogenic risk index (CRI) values for arsenic (As), lead (Pb), and chromium (Cr) were within acceptable thresholds. These results demonstrate that anchovies from the region are safe to eat and pose no significant health risk. Importantly, this is the first study to investigate monthly and seasonal variations in metal levels in European anchovies from the Black Sea. The findings contribute valuable data for public health assessments and support the need for continued monitoring to address environmental changes and maintain seafood safety.

Kaynak

Marine Pollution Bulletin

Cilt

217

Bağlantı

https://doi.org/10.1016/j.marpolbul.2025.118047
https://hdl.handle.net/11436/11026

Koleksiyonlar

  • Scopus İndeksli Yayınlar Koleksiyonu [6296]
  • Su Ürünleri Avlama ve İşleme Teknolojisi Bölümü Koleksiyonu [166]



DSpace software copyright © 2002-2015  DuraSpace
İletişim | Geri Bildirim
Theme by 
@mire NV
 

 




| Yönerge | Rehber | İletişim |

DSpace@RTEÜ

by OpenAIRE
Gelişmiş Arama

sherpa/romeo

Göz at

Tüm DSpaceBölümler & KoleksiyonlarTarihe GöreYazara GöreBaşlığa GöreKonuya GöreTüre GöreDile GöreBölüme GöreKategoriye GöreYayıncıya GöreErişim ŞekliKurum Yazarına GöreBu KoleksiyonTarihe GöreYazara GöreBaşlığa GöreKonuya GöreTüre GöreDile GöreBölüme GöreKategoriye GöreYayıncıya GöreErişim ŞekliKurum Yazarına Göre

Hesabım

GirişKayıt

İstatistikler

Google Analitik İstatistiklerini Görüntüle

DSpace software copyright © 2002-2015  DuraSpace
İletişim | Geri Bildirim
Theme by 
@mire NV
 

 


|| Rehber|| Yönerge || Kütüphane || Recep Tayyip Erdoğan Üniversitesi || OAI-PMH ||

Recep Tayyip Erdoğan Üniversitesi, Rize, Türkiye
İçerikte herhangi bir hata görürseniz, lütfen bildiriniz:

Creative Commons License
Recep Tayyip Erdoğan Üniversitesi Institutional Repository is licensed under a Creative Commons Attribution-NonCommercial-NoDerivs 4.0 Unported License..

DSpace@RTEÜ:


DSpace 6.2

tarafından İdeal DSpace hizmetleri çerçevesinde özelleştirilerek kurulmuştur.