• Türkçe
    • English
  • Türkçe 
    • Türkçe
    • English
  • Giriş
Öğe Göster 
  •   RTEÜ
  • Enstitüler
  • Fen Bilimleri Enstitüsü
  • Öğe Göster
  •   RTEÜ
  • Enstitüler
  • Fen Bilimleri Enstitüsü
  • Öğe Göster
JavaScript is disabled for your browser. Some features of this site may not work without it.

Phytolacca americana (L.) bitkisinin biyoaktif bileşenlerinin HPLC-DAD ile aydınlatılması

Thumbnail

Göster/Aç

507118.pdf (4.003Mb)

Erişim

info:eu-repo/semantics/openAccess

Tarih

2018

Yazar

Kalkan, Ümran

Üst veri

Tüm öğe kaydını göster

Özet

Phytolacca americana (L.) BİTKİSİNİN BİYOAKTİF BİLEŞENLERİNİN HPLC-DAD İLE AYDINLATILMASI Phytolacca americana (L.) Phytolaccaceae familyasına ait olup anavatanı Kuzey Amerika'dır. Bu tez çalışmasında bu meyvenin içerdiği biyoaktif bileşenlerin kromatografik olarak ayırımı ve belirlenmesi hedeflendi. Bu amaçla meyvelerin metanol ekstraktı hazırlandı. Bu ekstraktın kurutularak suyla çözülmesi ve sırasıyla dietil eter, etil asetat, bütanol çözücüleri ile sıvı-sıvı ekstraksiyonuna tabi tutulması ile geri kalan sulu kısımla birlikte dört ekstraktı elde edildi. Metanol ekstraktına ayrıca bileşenlerin kompleks yapılarının parçalanıp daha basit yapılarının belirlenebilmesi için asidik hidroliz uygulandı. Asidik hidroliz sonucunda sulu kısım dietil eter ve etil asetatın ardışık kullanımıyla sıvı-sıvı ekstraksiyonuna tabi tutuldu. Bu organik kısımlar birleştirildi ve geride kalan sulu kısım ile iki faklı ekstrakt daha elde edildi. Metanol ekstraktı ve bu ekstraktan elde edilen altı ekstraktı tamamında mevcut fenolik bileşikler diyot serili detektör ile kombine yüksek performanslı sıvı kromatografisi (HPLC-DAD) yöntemi ile aydınlatıldı. HPLC-DAD analizleriyle kantitatif olarak belirlenen fenolik bileşiklerin ekstraktlarda bulunma sırası etil asetat > bütanol > hidroliz organik > dietil eter > metanol > su esktraktı şeklindedir. Ekstraktların içeriklerinde benzer bileşenler olmasına rağmen aynı bileşenlere az rastlanması nedeniyle ekstraktlar arasında farklılıklar gözlenmektedir. Genel olarak hem flavonoid hem de fenolik asit içerikleri zengindir. Ekstraktlarda fenolik asitlerden, p-OH benzoik asit, vanilik asit, kafeik asit, ferulik asit ve şirincik asit ile birlikte p-OH benzoik asit, vanilik asit, şirincik asit, p-kumarik asit, türevlerine rastlandı. Flavonoidlerden ise, rutin ve kuersetinin yanısıra, rutin, kuersetin, apigenin, luteolin ve kateşin türevleri gözlendi. ELUCIDATION OF PHENOLIC COMPOUNDS OF THE PLANT Phytolacca americana (L.) BY HPLC-DAD Phytolacca americana (L.) belongs to the family of Phytolaccaceae and its motherland is North America. In this thesis study, the chromatographic separation and determination of the bioactive components of the this fruit were aimed. For this purpose, the methanol extract of the fruits was prepared. This extract was dried and dissolved with water and subjected to liquid-liquid extraction with diethyl ether, ethyl acetate, butanol respectively, resulting in four extracts together with the remaining aqueous part. Acidic hydrolysis was applied to the methanol extract so that the complex structures of the components could be disrupted and simpler structures could be determined. As a result of acidic hydrolysis, the aqueous portion was subjected to liquid-liquid extraction by sequential use of diethyl ether and ethyl acetate. These organic fractions were combined and another two-part extract was obtained with the remaining aqueous fraction. The methanol extract the six extracts from this extract were illuminated by a high performance liquid chromatography (HPLC-DAD) method combined with a diode-array detector. The order of the phenolic compounds quantitatively determined by HPLC-DAD analysis is ethyl acetate, butanol, hydrolysis organic, diethyl ether, methanol, water extract. Although there are similar components in the contents of the extracts, differences are observed between the extracts because they have rarely same components. In general, both flavonoid and phenolic acid contents of the extracts are rich. The extracts were found to contain p-OH benzoic acid, vanillic acid, citric acid, p-coumaric acid and derivatives, along with p-OH benzoic acid, vanillic acid, caffeic acid, ferulic acid and syringic acid. Among the flavonoids, rutin, quercetin, apigenin, luteolin and catechin derivatives were observed as well as rutin and quercetin.

Bağlantı

https://hdl.handle.net/11436/171

Koleksiyonlar

  • Fen Bilimleri Enstitüsü [340]



DSpace software copyright © 2002-2015  DuraSpace
İletişim | Geri Bildirim
Theme by 
@mire NV
 

 




| Yönerge | Rehber | İletişim |

DSpace@RTEÜ

by OpenAIRE
Gelişmiş Arama

sherpa/romeo

Göz at

Tüm DSpaceBölümler & KoleksiyonlarTarihe GöreYazara GöreBaşlığa GöreKonuya GöreTüre GöreDile GöreBölüme GöreKategoriye GöreYayıncıya GöreErişim ŞekliKurum Yazarına GöreBu KoleksiyonTarihe GöreYazara GöreBaşlığa GöreKonuya GöreTüre GöreDile GöreBölüme GöreKategoriye GöreYayıncıya GöreErişim ŞekliKurum Yazarına Göre

Hesabım

GirişKayıt

İstatistikler

Google Analitik İstatistiklerini Görüntüle

DSpace software copyright © 2002-2015  DuraSpace
İletişim | Geri Bildirim
Theme by 
@mire NV
 

 


|| Rehber|| Yönerge || Kütüphane || Recep Tayyip Erdoğan Üniversitesi || OAI-PMH ||

Recep Tayyip Erdoğan Üniversitesi, Rize, Türkiye
İçerikte herhangi bir hata görürseniz, lütfen bildiriniz:

Creative Commons License
Recep Tayyip Erdoğan Üniversitesi Institutional Repository is licensed under a Creative Commons Attribution-NonCommercial-NoDerivs 4.0 Unported License..

DSpace@RTEÜ:


DSpace 6.2

tarafından İdeal DSpace hizmetleri çerçevesinde özelleştirilerek kurulmuştur.