• Türkçe
    • English
  • Türkçe 
    • Türkçe
    • English
  • Giriş
Öğe Göster 
  •   RTEÜ
  • Enstitüler
  • Fen Bilimleri Enstitüsü
  • Öğe Göster
  •   RTEÜ
  • Enstitüler
  • Fen Bilimleri Enstitüsü
  • Öğe Göster
JavaScript is disabled for your browser. Some features of this site may not work without it.

Bazı sebze ve meyvelerin mikrodalga kurutma davranışının deneysel araştırılması ve matematiksel modellenmesi

Thumbnail

Göster/Aç

540420.pdf (6.212Mb)

Erişim

info:eu-repo/semantics/openAccess

Tarih

2018

Yazar

Şimşek, Mehmet

Üst veri

Tüm öğe kaydını göster

Özet

Bu çalışmada, kayısı, kivi ve nanenin mikrodalga kurutma davranışları deneysel olarak incelendi. Farklı mikrodalga güçleri için (100W, 300W, 450W, 600W, 700W ve 800W) kütle kayıpları ve kuruma süreleri ölçüldü ve bu değerlerden yararlanılarak nem oranı, boyutsuz kütle oranı, kurutma hızı, kütlesel büzülme oranı hesaplandı ve renk değişimleri gözlendi. Sebze ve meyvelerin ince veya tek tabaka mikrodalga kurutma davranışını belirlemek için 23 adet model denklem kullanılarak matematiksel modelleme yapıldı. Modelleme sonucu elde edilen denklemlerin karşılaştırılması için 14 farklı değerlendirme kriteri kullanıldı ve her bir ürün için en iyi beş kurutma modeli belirlendi. Sonuç olarak, kayısı, kivi ve nane için en uygun mikrodalga kurutma gücünün sırasıyla 100W, 700W, 700 W ve en iyi kurutma modelinin Weibull, Modifiye Midilli-Kucuk (Alibas) ve Midilli-Kucuk olduğu belirlendi. Bununla birlikte, mikrodalga kurutma yönteminin kurutma süresini önemli ölçüde düşürdüğü görüldü. In this study, microwave drying behaviors of apricot, kiwi and mint leaves were experimentally investigated. Different microwave powers (100W, 300W, 450W, 600W, 700W and 800W), mass loss and drying time were measured and by using these values mass ratio, dimensionless mass ratio, drying rate and mass shrinkage ratio were estimated and variation of colors were observed. Mathematical modeling was performed by using 23 different model equations to determine thin layer or single layer drying behavior of vegetables and fruits. For comparison of equations obtained from modeling, 14 different evaluation criteria were used and the best five drying model ere determined. As a result, it was determined that the most suitable microwave powers were 100W, 700W, 700 W and the best drying models were Weibull, Modifiye Midilli-Kucuk (Alibas) and Midilli-Kucuk for apricot, kiwi and mint leaves, respectively. However, it was observed that the microwave drying method significantly reduced the drying time.

Bağlantı

https://hdl.handle.net/11436/195

Koleksiyonlar

  • Fen Bilimleri Enstitüsü [340]



DSpace software copyright © 2002-2015  DuraSpace
İletişim | Geri Bildirim
Theme by 
@mire NV
 

 




| Yönerge | Rehber | İletişim |

DSpace@RTEÜ

by OpenAIRE
Gelişmiş Arama

sherpa/romeo

Göz at

Tüm DSpaceBölümler & KoleksiyonlarTarihe GöreYazara GöreBaşlığa GöreKonuya GöreTüre GöreDile GöreBölüme GöreKategoriye GöreYayıncıya GöreErişim ŞekliKurum Yazarına GöreBu KoleksiyonTarihe GöreYazara GöreBaşlığa GöreKonuya GöreTüre GöreDile GöreBölüme GöreKategoriye GöreYayıncıya GöreErişim ŞekliKurum Yazarına Göre

Hesabım

GirişKayıt

İstatistikler

Google Analitik İstatistiklerini Görüntüle

DSpace software copyright © 2002-2015  DuraSpace
İletişim | Geri Bildirim
Theme by 
@mire NV
 

 


|| Rehber|| Yönerge || Kütüphane || Recep Tayyip Erdoğan Üniversitesi || OAI-PMH ||

Recep Tayyip Erdoğan Üniversitesi, Rize, Türkiye
İçerikte herhangi bir hata görürseniz, lütfen bildiriniz:

Creative Commons License
Recep Tayyip Erdoğan Üniversitesi Institutional Repository is licensed under a Creative Commons Attribution-NonCommercial-NoDerivs 4.0 Unported License..

DSpace@RTEÜ:


DSpace 6.2

tarafından İdeal DSpace hizmetleri çerçevesinde özelleştirilerek kurulmuştur.