• Türkçe
    • English
  • Türkçe 
    • Türkçe
    • English
  • Giriş
Öğe Göster 
  •   RTEÜ
  • Enstitüler
  • Fen Bilimleri Enstitüsü
  • Öğe Göster
  •   RTEÜ
  • Enstitüler
  • Fen Bilimleri Enstitüsü
  • Öğe Göster
JavaScript is disabled for your browser. Some features of this site may not work without it.

Değirmen güvesi Ephestia kuehniella (Lepidoptera: Pyralidae)'nin besin tercihi ve pupa kuru ağırlığında farklı karbonhidratların etkisi

Thumbnail

Göster/Aç

431072.pdf (1.779Mb)

Erişim

info:eu-repo/semantics/openAccess

Tarih

2016

Yazar

Kılcı, Leyla

Üst veri

Tüm öğe kaydını göster

Özet

Bu çalışmada farklı karbonhidratların E. kuehniella larvalarının besin tüketimine, gelişimine ve gelişim süresine etkisi araştırılmıştır. Farklı karbonhidratlar içeren 13 farklı besin tipi hazırlanmıştır. Karbonhidrat içermeyen besin ve %3 konsantrasyonunda glikoz, galaktoz, maltoz, nişasta, arabinoz, mannoz, sükroz ve fruktozlu besinler, %10 ve %30 nişasta içerikli besin, %1 glukoz - %2 fruktoz (G1-F2) konsatrasyonlarında hazırlanan besin ile %2 glukoz - %1 fruktoz (G2-F1) içerikli besinler hazırlanarak beslenme deneyleri gerçekleştirilmiştir. Sonuçlara göre, en fazla besin tüketiminin G2-F1 ve bunu takiben %3'lük arabinoz içeren besinde olduğu tespit edilmiştir. En az besin tüketimi ise %3'lük mannoz ve bunu takiben ise %3'lük glikoz ihtiva eden besinde belirlenmiştir. Tüketim miktarlarına göre fruktoz ve sükroz arasında önemli bir farklılık görülmemiştir. E. kuehniella için galaktoz ve arabinoz beslenme uyarıcısı olabileceği gibi glikoz ve mannozun beslenme caydırıcısı olabileceği kanısına varılmıştır. G2-F1 ile beslenen larvaların tüketim miktarı, pupa ağırlıkları, lipit miktarları ve protein miktarları en fazla olduğu gibi gelişim sürelerinin de daha hızlı olduğu belirlenmiştir. %3 arabinoz ve G2-F1 ile beslenen larvaların gelişme süreleri bakımından da benzerlik gösterdikleri görülmüştür (G2-F1: 11,2 gün, %3 Arabinoz: 11,25 gün) Anahtar Kelimeler: Ephestia kuehniella, Karbonhidrat, Fagostimulant, Beslenme caydırıcısı, Besin tercihi In this study, the effect of different carbohydrates on the food consumption, development and development duration of E. kuehniella larvae were investigated. 13 different artificial food were prepared and the foods involve different carbohiydrate. The recepy foods in the feeding experiment were prepared by adding to 3 % glucose; 3 % galactose; 3 % maltose; 3 % starch; 3 % arabinose; 3 % mannose; 3 % sucrose; 3 % fructose; 10 % starch; 30 % starch; 1 %glucose: 2 % fructose (G1-F2); 2 % glucose: 1 % fructose (G2- F1) According to results, most consumption ratio were determined at G2: F1 foods and 3 % arabinose, respectively. Minimum food consumption were determined at 3 % mannose and 3 % glucose. According to consumption rate, it was determined no differences between fructose and sucrose. Galactose and arabinose may be fagostimulant and glucose and mannose may feeding repellent for E. kuehniella larvae. Consumption rate, pupa weight, pupa lipid content and pupa protein content of feeding larvae at G2-F1 food were determined at most value and duration of development were shortest at that food. Duration time of feeding larvae at 3 % arabinose and G2-F1 foods were (G2-F1: 11.2 days, % 3 arabinose: 11.25 days). Keywords: Ephestia kuehniella, Carbohydrate, Phagostimulant, Feeding repellent, Food preference

Bağlantı

https://hdl.handle.net/11436/347

Koleksiyonlar

  • Fen Bilimleri Enstitüsü [340]



DSpace software copyright © 2002-2015  DuraSpace
İletişim | Geri Bildirim
Theme by 
@mire NV
 

 




| Yönerge | Rehber | İletişim |

DSpace@RTEÜ

by OpenAIRE
Gelişmiş Arama

sherpa/romeo

Göz at

Tüm DSpaceBölümler & KoleksiyonlarTarihe GöreYazara GöreBaşlığa GöreKonuya GöreTüre GöreDile GöreBölüme GöreKategoriye GöreYayıncıya GöreErişim ŞekliKurum Yazarına GöreBu KoleksiyonTarihe GöreYazara GöreBaşlığa GöreKonuya GöreTüre GöreDile GöreBölüme GöreKategoriye GöreYayıncıya GöreErişim ŞekliKurum Yazarına Göre

Hesabım

GirişKayıt

İstatistikler

Google Analitik İstatistiklerini Görüntüle

DSpace software copyright © 2002-2015  DuraSpace
İletişim | Geri Bildirim
Theme by 
@mire NV
 

 


|| Rehber|| Yönerge || Kütüphane || Recep Tayyip Erdoğan Üniversitesi || OAI-PMH ||

Recep Tayyip Erdoğan Üniversitesi, Rize, Türkiye
İçerikte herhangi bir hata görürseniz, lütfen bildiriniz:

Creative Commons License
Recep Tayyip Erdoğan Üniversitesi Institutional Repository is licensed under a Creative Commons Attribution-NonCommercial-NoDerivs 4.0 Unported License..

DSpace@RTEÜ:


DSpace 6.2

tarafından İdeal DSpace hizmetleri çerçevesinde özelleştirilerek kurulmuştur.