• Türkçe
    • English
  • Türkçe 
    • Türkçe
    • English
  • Giriş
Öğe Göster 
  •   RTEÜ
  • Araştırma Çıktıları | TR-Dizin | WoS | Scopus | PubMed
  • Scopus İndeksli Yayınlar Koleksiyonu
  • Öğe Göster
  •   RTEÜ
  • Araştırma Çıktıları | TR-Dizin | WoS | Scopus | PubMed
  • Scopus İndeksli Yayınlar Koleksiyonu
  • Öğe Göster
JavaScript is disabled for your browser. Some features of this site may not work without it.

Determination of nutritional quality of warty crab (Eriphia verrucosa Forsskal, 1775)

Thumbnail

Göster/Aç

Full Text / Tam Metin (421.6Kb)

Erişim

info:eu-repo/semantics/openAccess

Tarih

2009

Yazar

Kaya, Yalçın
Turan, Hülya
Emin Erdem, Mehmet

Üst veri

Tüm öğe kaydını göster

Künye

Yalçın, K., Turan, H. & Erdem, M.E. (2009). Determination of nutritional quality of warty crab (Eriphia verrucosa Forsskal, 1775). Journal of Animal and Veterinary Advances, 8(1), 120-124.

Özet

Eriphia verrucosa is the largest Black Sea crab and can reach up to 9 cm in width. Crude protein, crude lipids, moisture and ash contents of warty crab meat, on a wet weight basis, were 19. 66, 0. 66, 76.13 and 2.35 g/100 g, respectively. The cholesterol content of warty crab meat was 55.78 mg/100 g. The fatty acid composition of warty crab was found to be 37.89% saturated (SFAs), 29.41% monounsaturated (MUFAs) and 20.05% polyunsaturated acids (PUFAs). Among the SFAs, palmitic acid (Cl 6:0) was the dominant saturated fatty acid and it occupied 19.65% of the total fatty acid. Oleic acid (Cl 8:1) was the dominant MUFAs (15.88%). The highest PUFAs were eicosapentaenoic acid (EPA, C20:5n-3) and docosahexaenoic acid (DHA, C22:6n-3) contributing approximately 39 and 22% to the total PUFA content of the lipids, respectively. The highest essential amino acids were leucine, valine, lysine and isoleucine while the highest non-essential amino acids were aspartic acid glutamic acid, alanine, glycine in warty crab meat, respectively. © Medwell Journals, 2009.

Kaynak

Journal of Animal and Veterinary Advances

Cilt

8

Sayı

1

Bağlantı

https://hdl.handle.net/11436/3881

Koleksiyonlar

  • Scopus İndeksli Yayınlar Koleksiyonu [6011]
  • Su Ürünleri Avlama ve İşleme Teknolojisi Bölümü Koleksiyonu [163]



DSpace software copyright © 2002-2015  DuraSpace
İletişim | Geri Bildirim
Theme by 
@mire NV
 

 




| Yönerge | Rehber | İletişim |

DSpace@RTEÜ

by OpenAIRE
Gelişmiş Arama

sherpa/romeo

Göz at

Tüm DSpaceBölümler & KoleksiyonlarTarihe GöreYazara GöreBaşlığa GöreKonuya GöreTüre GöreDile GöreBölüme GöreKategoriye GöreYayıncıya GöreErişim ŞekliKurum Yazarına GöreBu KoleksiyonTarihe GöreYazara GöreBaşlığa GöreKonuya GöreTüre GöreDile GöreBölüme GöreKategoriye GöreYayıncıya GöreErişim ŞekliKurum Yazarına Göre

Hesabım

GirişKayıt

İstatistikler

Google Analitik İstatistiklerini Görüntüle

DSpace software copyright © 2002-2015  DuraSpace
İletişim | Geri Bildirim
Theme by 
@mire NV
 

 


|| Rehber|| Yönerge || Kütüphane || Recep Tayyip Erdoğan Üniversitesi || OAI-PMH ||

Recep Tayyip Erdoğan Üniversitesi, Rize, Türkiye
İçerikte herhangi bir hata görürseniz, lütfen bildiriniz:

Creative Commons License
Recep Tayyip Erdoğan Üniversitesi Institutional Repository is licensed under a Creative Commons Attribution-NonCommercial-NoDerivs 4.0 Unported License..

DSpace@RTEÜ:


DSpace 6.2

tarafından İdeal DSpace hizmetleri çerçevesinde özelleştirilerek kurulmuştur.