• Türkçe
    • English
  • Türkçe 
    • Türkçe
    • English
  • Giriş
Öğe Göster 
  •   RTEÜ
  • Araştırma Çıktıları | TR-Dizin | WoS | Scopus | PubMed
  • Scopus İndeksli Yayınlar Koleksiyonu
  • Öğe Göster
  •   RTEÜ
  • Araştırma Çıktıları | TR-Dizin | WoS | Scopus | PubMed
  • Scopus İndeksli Yayınlar Koleksiyonu
  • Öğe Göster
JavaScript is disabled for your browser. Some features of this site may not work without it.

Phenolic acid contents of kale (Brassica oleraceae L. var. acephala DC.) extracts and their antioxidant and antibacterial activities

Thumbnail

Göster/Aç

Full Text / Tam Metin (140.7Kb)

Erişim

info:eu-repo/semantics/closedAccess

Tarih

2008

Yazar

Ayaz, Faik Ahmet
Hayırlıoğlu-Ayaz, Sema
Karaoğlu, Şengül Alpay
Grúz, Jiři
Valentová, Kateřina
Ulrichová, Jitka
Strnad, Miroslav

Üst veri

Tüm öğe kaydını göster

Künye

Ayaz, F.A., Hayırlıoğlu Ayaz, S., Karaoğlu, Ş.A., Gruz, J., Valentova, K., Ulrichová, J. & Strnad, M. (2008). Phenolic acid contents of kale (Brassica oleraceae L. var. acephala DC.) extracts and their antioxidant and antibacterial activities. Food Chemistry, 107(1), 19-25. https://doi.org/10.1016/j.foodchem.2007.07.003

Özet

Nine phenolic acids were identified and quantified by HPLC-MS in leaves and 10 in seeds of kale (black cabbage). The free, ester (methanol-soluble), glycoside and ester-bound (methanol-insoluble) phenolic acid contents of the leaves were 487, 532, 4989 and 6402 ng/g fresh weight, respectively. Ferulic and caffeic acids (total contents; 4269 and 4887 ng/g, respectively) were the most abundant. The seed contents of these fractions were 1993, 1477, 1231 and 4909 ng/g dry weight (DW), respectively, and sinapic acid was the most abundant (5037 ng/g DW). The fractions' total phenolic contents, determined colorimetrically, were highly correlated with their DPPH scavenging capacity, and in antimicrobial activity assays, with nine test organisms representing a wide array of taxa, all of the fractions were effective against Staphylococcus aureus, Enterococcus faecalis, Bacillus subtilis and (most strongly) Moraxella catarrhalis. Antimicrobial and antioxidant activities of kale phenolics in free and conjugated forms are discussed. © 2007 Elsevier Ltd. All rights reserved.

Kaynak

Food Chemistry

Cilt

107

Sayı

1

Bağlantı

https://doi.org/10.1016/j.foodchem.2007.07.003
https://hdl.handle.net/11436/3937

Koleksiyonlar

  • FEF, Biyoloji Bölümü Koleksiyonu [588]
  • Scopus İndeksli Yayınlar Koleksiyonu [5931]



DSpace software copyright © 2002-2015  DuraSpace
İletişim | Geri Bildirim
Theme by 
@mire NV
 

 




| Yönerge | Rehber | İletişim |

DSpace@RTEÜ

by OpenAIRE
Gelişmiş Arama

sherpa/romeo

Göz at

Tüm DSpaceBölümler & KoleksiyonlarTarihe GöreYazara GöreBaşlığa GöreKonuya GöreTüre GöreDile GöreBölüme GöreKategoriye GöreYayıncıya GöreErişim ŞekliKurum Yazarına GöreBu KoleksiyonTarihe GöreYazara GöreBaşlığa GöreKonuya GöreTüre GöreDile GöreBölüme GöreKategoriye GöreYayıncıya GöreErişim ŞekliKurum Yazarına Göre

Hesabım

GirişKayıt

İstatistikler

Google Analitik İstatistiklerini Görüntüle

DSpace software copyright © 2002-2015  DuraSpace
İletişim | Geri Bildirim
Theme by 
@mire NV
 

 


|| Rehber|| Yönerge || Kütüphane || Recep Tayyip Erdoğan Üniversitesi || OAI-PMH ||

Recep Tayyip Erdoğan Üniversitesi, Rize, Türkiye
İçerikte herhangi bir hata görürseniz, lütfen bildiriniz:

Creative Commons License
Recep Tayyip Erdoğan Üniversitesi Institutional Repository is licensed under a Creative Commons Attribution-NonCommercial-NoDerivs 4.0 Unported License..

DSpace@RTEÜ:


DSpace 6.2

tarafından İdeal DSpace hizmetleri çerçevesinde özelleştirilerek kurulmuştur.