• Türkçe
    • English
  • Türkçe 
    • Türkçe
    • English
  • Giriş
Öğe Göster 
  •   RTEÜ
  • Araştırma Çıktıları | TR-Dizin | WoS | Scopus | PubMed
  • Scopus İndeksli Yayınlar Koleksiyonu
  • Öğe Göster
  •   RTEÜ
  • Araştırma Çıktıları | TR-Dizin | WoS | Scopus | PubMed
  • Scopus İndeksli Yayınlar Koleksiyonu
  • Öğe Göster
JavaScript is disabled for your browser. Some features of this site may not work without it.

Antimicrobial activity and chemical composition of the essential oils of mosses (Hylocomium splendens (Hedw.) Schimp. and Leucodon sciuroides (Hedw.) Schwägr.) growing in Turkey

Göster/Aç

Tam Metin / Full Text (234.2Kb)

Erişim

info:eu-repo/semantics/openAccess

Tarih

2013

Yazar

Cansu, Tayyibe Beyza
Yaylı, Büşra
Özdemir, Turan
Batan, Nevzat
Karaoǧlu, Şengül Alpay
Yaylı, Nurettin

Üst veri

Tüm öğe kaydını göster

Künye

Cansu, T.B., Yaylı, B., Özdemir, T., Batan, N., Karaoğlu, Ş.A. & Yaylı, N. (2013). Antimicrobial activity and chemical composition of the essential oils of mosses (Hylocomium splendens (Hedw.) Schimp. and Leucodon sciuroides (Hedw.) Schwägr.) growing in Turkey. Turkish Journal of Chemistry, 37(2), 213-219. . https://doi.org/10.3906/ kim-1204-72

Özet

In the present work, the volatiles of mosses [Hylocomium splendens (Hedw.) Schimp. (Hylocomiaceae) and Leucodon sciuroides (Hedw.) Schwägr. (Leucodontaceae)] have been investigated by GC-FID and GC/MS. Fifty-eight compounds in the oil of H. splendens, representing 75.4%, and 41 compounds in the oil of L. sciuroides, representing 87.6%, were identified. The major components were found to be ? -pinene (11.6%) and a-pinene (8.9%) in the oil of H. splendens, and nonanal (26.8%) and heptanal (13.7%) in the oil of L. sciuroides. The essential oil of H. splendens was rich in monoterpenes (30.8%), and aldehydes (49.9%) were the major constituents in the oil of L. sciuroides. The antimicrobial activities of the isolated essential oils of the mosses were also investigated. The essential oil of H. splendens showed antibacterial activities against Escherichia coli, Yersinia pseudotuberculosis, Staphylococcus aureus, Enterococcus faecalis, Bacillus cereus, Mycobacterium smegmatis, and the fungus Candida albicans with minimum inhibition concentrations in the range of 428-857 ?g/mL, respectively. The oil of L. sciuroides only showed activity against fungus C. albicans (711 ?g/mL). © TÜBITAK.

Kaynak

Turkish Journal of Chemistry

Cilt

37

Sayı

2

Bağlantı

https://hdl.handle.net/11436/4104
https://doi.org/10.3906/kim-1204-72

Koleksiyonlar

  • FEF, Biyoloji Bölümü Koleksiyonu [594]
  • Scopus İndeksli Yayınlar Koleksiyonu [6023]



DSpace software copyright © 2002-2015  DuraSpace
İletişim | Geri Bildirim
Theme by 
@mire NV
 

 




| Yönerge | Rehber | İletişim |

DSpace@RTEÜ

by OpenAIRE
Gelişmiş Arama

sherpa/romeo

Göz at

Tüm DSpaceBölümler & KoleksiyonlarTarihe GöreYazara GöreBaşlığa GöreKonuya GöreTüre GöreDile GöreBölüme GöreKategoriye GöreYayıncıya GöreErişim ŞekliKurum Yazarına GöreBu KoleksiyonTarihe GöreYazara GöreBaşlığa GöreKonuya GöreTüre GöreDile GöreBölüme GöreKategoriye GöreYayıncıya GöreErişim ŞekliKurum Yazarına Göre

Hesabım

GirişKayıt

İstatistikler

Google Analitik İstatistiklerini Görüntüle

DSpace software copyright © 2002-2015  DuraSpace
İletişim | Geri Bildirim
Theme by 
@mire NV
 

 


|| Rehber|| Yönerge || Kütüphane || Recep Tayyip Erdoğan Üniversitesi || OAI-PMH ||

Recep Tayyip Erdoğan Üniversitesi, Rize, Türkiye
İçerikte herhangi bir hata görürseniz, lütfen bildiriniz:

Creative Commons License
Recep Tayyip Erdoğan Üniversitesi Institutional Repository is licensed under a Creative Commons Attribution-NonCommercial-NoDerivs 4.0 Unported License..

DSpace@RTEÜ:


DSpace 6.2

tarafından İdeal DSpace hizmetleri çerçevesinde özelleştirilerek kurulmuştur.