Basit öğe kaydını göster

dc.contributor.authorAtasever, Havva
dc.date.accessioned2019-09-24T10:15:44Z
dc.date.available2019-09-24T10:15:44Z
dc.date.issued2015
dc.identifier.urihttps://hdl.handle.net/11436/417
dc.description.abstractPolifenol oksidazlar (PFO), bakır içeren metaloenzimler olup oksijen varlığında, monofenollerin o-difenollere hidroksilasyonunu ve o-difenollerin de o-kinonlara yükseltgenmesini katalizler. Bu çalışmada, Ardahan İli Posof İlçesi Türkgözü Köyü' nden toplanmış olan Cancur Eriğinden (Prunus domestica L.) PFO, Sepharose-4B-L-tirosin-p-aminobenzoik asit afinite jeli kullanılarak saflaştırıldı. PFO, doğal ve SDS-poliakrilamid jel elektroforez ile biyokimyasal özellikleri bakımından karakterize edildi. Cancur eriği PFO' sunun elektroforez kromatogramında iki izoenzime sahip olduğu belirlendi. Cancur eriği PFO' sunun L-tirozin, 3,4-dihidroksihidrosinnamik asit, 3,4-dihidroksifenil propanoik asit, p-kumarik asit, katekol ve 4-metil katekol substratları varlığında en yüksek aktiviteyi 30-40 °C ve pH 5.0-7.0 arasında gösterdiği tespit edildi. Cancur eriği PFO' sunun her bir substratının Michaelis-Menten kinetiğine uyduğu tespit edildi. Kinetik veriler olan Michaelis-Menten sabiti (Km) ve maksimum hız (Vmaks) çizilen Lineaweaver-Burk grafiği yardımıyla hesaplandı. Cancur PFO' sunun hem monofenolaz hem de difenolaz aktivitesine sahip olduğu belirlendi. En fazla katekol substratına ilgi duyduğu ve bunu sırasıyla 4-metil katekol, DHHSA, L-tirozin, DHPPA, p-kumarik asitin izlediği belirlendi. Cancur eriği PFO' sunun 4-metil katekol substratı varlığında askorbik asit, sodyum metabisülfit, benzoik asit ve sodyum azid tarafından inhibe edildiği tespit edildi. Bu inhibitörler için Ki değerleri sırasıyla 0.02, 0.12, 6.0 ve 18.3 mM olarak tespit edildi. Cancur eriğinin sulu özütünde toplam fenol miktarı 114.6±5.0 mg GAE/100 g olarak tespit edildi. Özütte yapılan antioksidan aktivitesi CUPRAC yöntemiyle 30.19±0.96 (mg TEAK/g), DPPH yöntemiyle 1.98±0.02 (mg/mL) ve ABTS yöntemiyle 2.17±0.01 (mg/mL) olarak belirlendi. Polyphenol oxidases (PPO) are copper-containing metalloenzymes that catalyze the hydroxylation of monophenols to o-diphenols and the oxidation of o-diphenols to o-quinones in the presence of oxygen. In this study, PFO was purified from Cancur plums (Prunus domestica L.), collected from Türkgözü village in Posof, Ardahan, Turkey, using Sepharose-4B-L-tyrosine-p-aminobenzoic acid affinity gel. The PPO was characterized with natural and SDS-polyacrylamide gel electrophoresis, and in terms of biochemical properties. It was determined to have two isoenzymes by electrophoresis chromatogram on Cancur plum PPO. It was detected that the enzyme showed the highest activity at between 30-40 °C and pH 5.0-7.0 in the presence of L-tyrosine, 3,4-dihydroxyhydrocinnamic acid, 3,4-propanoic acid, p-coumaric acid, catechol and 4-methyl catechol as substrates. Each substrate of cancur plum PPO was found to comply with Michaelis-Menten kinetics. Kinetic data as a Michaelis-Menten constant (Km) and a maximum velocity (Vmax) calculated via the drawn-Lineaweaver Burk plot. Cancur PPO was found to have both monophenolase and diphenolase activity. It was determined that catechol is most interested in as substrate and followed by 4-methylcatechol, DHHSA, L-tyrosine, DHPPA and p-coumaric acid as substrates, respectively. The PPO was inhibited by ascorbic acid, sodium metabisulfite, benzoic acid and sodium azide in the presence of 4-methyl catechol as a substrate. The Ki values for these inhibitors were found as 0.02, 0.12, 6.0 and 18.3 mM, respectively. The total amount of phenol in aqueous extracts of Cancur plum was determined as 114.6 ± 5.0 mg GAE / 100 g. The antioxidant activity of the extract was found as 30.19 ± 0.96 (mg TEAC / g) with CUPRAC method, as1.98 ± 0.02 (mg / mL) wih DPPH method and as 2.17 ± 0.01 (mg / mL) with ABTS method.en_US
dc.language.isoturen_US
dc.publisherRecep Tayyip Erdoğan Üniversitesi / Fen Bilimleri Enstitüsü / Kimya Anabilim Dalıen_US
dc.rightsinfo:eu-repo/semantics/openAccessen_US
dc.subjectEnzim saflaştırmasıen_US
dc.subjectEnzyme purificationen_US
dc.titleCancur eriğinden (Prunus domestica L.) polifenol oksidazın saflaştırılması ve eriğin antioksidan özelliğinin incelenmesien_US
dc.title.alternativePurification of polyphenol oxidase from cancur plum (Prunus domestica L.) and investigation of plum' s antoxidant propertiesen_US
dc.typemasterThesisen_US
dc.contributor.department0-Belirleneceken_US
dc.contributor.institutionauthorAtasever, Havva
dc.relation.publicationcategoryTezen_US


Bu öğenin dosyaları:

Thumbnail

Bu öğe aşağıdaki koleksiyon(lar)da görünmektedir.

Basit öğe kaydını göster