• Türkçe
    • English
  • Türkçe 
    • Türkçe
    • English
  • Giriş
Öğe Göster 
  •   RTEÜ
  • Araştırma Çıktıları | TR-Dizin | WoS | Scopus | PubMed
  • TR-Dizin İndeksli Yayınlar Koleksiyonu
  • Öğe Göster
  •   RTEÜ
  • Araştırma Çıktıları | TR-Dizin | WoS | Scopus | PubMed
  • TR-Dizin İndeksli Yayınlar Koleksiyonu
  • Öğe Göster
JavaScript is disabled for your browser. Some features of this site may not work without it.

Microbiological Risks Related with Raw Materials in Halva Production and Detection of Microbiological Critical Control Points

Erişim

info:eu-repo/semantics/closedAccess

Tarih

2018

Yazar

Aydın, Ferid
Başaran, Burhan

Üst veri

Tüm öğe kaydını göster

Özet

A few studies in the literature reported that infections were developed due to the consumption of some halva products exported from Turkey. In this respect, this research aims to monitor and evaluate the microbiological risks originating from raw material in tahini halva production unit of a food company implementing ISO 22000. For this purpose, 12 different samples were taken from different sampling points in halva production processes and analyses have been performed. Results evaluated according to the decision tree method indicated that Salmonella spp. was present in sesame, and pistachio was unsuitable in terms of mould and yeast load. Sesame Roasting and Viscous Cooking steps were defined as critical control points as the temperature-time based treatments in these steps eliminate the microbiological risks arising from raw-materials. Furthermore, cocoa powder and pistachio raw-materials input validation operations were also defined as critical control points.
 
Literatür taramasında Türkiye’den ihraç edilen bazı helvalarının tüketimine bağlı enfeksiyonlar görüldüğü bildirilmiştir. Bu araştırmanın amacı; ISO 22000 standardının uygulandığı bir gıda işletmesinin tahin helvası üretim biriminde hammadde kaynaklı mikrobiyolojik riskleri belirlemek ve tespit etmektir. Bu amaçla helva üretiminin farklı proses basamaklarından 12 farklı numune alınmış ve analizler gerçekleştirilmiştir. Elde edilen analiz sonuçları karar ağacı yöntemiyle değerlendirilmiştir. Analiz sonuçlarına göre, susam Salmonella spp., antep fıstığı ise maya ve küf varlığı açısından uygunsuz olarak tespit edilmiştir. Susam Döner Kavurma ve Ağda Pişirme proses basamaklarında uygulanan sıcaklık-süre işlemleri hammadde kaynaklı mikrobiyolojik riskleri elimine ettiği için kritik kontrol noktası olarak tanımlanmıştır. Ayrıca kakao tozu ve Antep fıstığı hammaddelerinin girdi kabul kontrol işlemleri de kritik kontrol noktası olarak tanımlanmıştır.
 

Kaynak

Akademik Gıda

Cilt

16

Sayı

1

Bağlantı

https://app.trdizin.gov.tr/makale/TWpreU1ERTFOUT09
https://hdl.handle.net/11436/4584

Koleksiyonlar

  • TR-Dizin İndeksli Yayınlar Koleksiyonu [2844]



DSpace software copyright © 2002-2015  DuraSpace
İletişim | Geri Bildirim
Theme by 
@mire NV
 

 




| Yönerge | Rehber | İletişim |

DSpace@RTEÜ

by OpenAIRE
Gelişmiş Arama

sherpa/romeo

Göz at

Tüm DSpaceBölümler & KoleksiyonlarTarihe GöreYazara GöreBaşlığa GöreKonuya GöreTüre GöreDile GöreBölüme GöreKategoriye GöreYayıncıya GöreErişim ŞekliKurum Yazarına GöreBu KoleksiyonTarihe GöreYazara GöreBaşlığa GöreKonuya GöreTüre GöreDile GöreBölüme GöreKategoriye GöreYayıncıya GöreErişim ŞekliKurum Yazarına Göre

Hesabım

GirişKayıt

İstatistikler

Google Analitik İstatistiklerini Görüntüle

DSpace software copyright © 2002-2015  DuraSpace
İletişim | Geri Bildirim
Theme by 
@mire NV
 

 


|| Rehber|| Yönerge || Kütüphane || Recep Tayyip Erdoğan Üniversitesi || OAI-PMH ||

Recep Tayyip Erdoğan Üniversitesi, Rize, Türkiye
İçerikte herhangi bir hata görürseniz, lütfen bildiriniz:

Creative Commons License
Recep Tayyip Erdoğan Üniversitesi Institutional Repository is licensed under a Creative Commons Attribution-NonCommercial-NoDerivs 4.0 Unported License..

DSpace@RTEÜ:


DSpace 6.2

tarafından İdeal DSpace hizmetleri çerçevesinde özelleştirilerek kurulmuştur.